StoryEditorOCM
RegionalUPALJEN METEOALARM

Stiglo nevrijeme na Jadran: grmljavinski senzor već bilježi više od 3000 udara munja, pogledajte ovaj oblak iznad Istre!

Piše S.Ž/JL
5. rujna 2024. - 13:42

U sklopu nove, izraženije destabilizacije atmosfere, prijepodne se na otvorenom moru sjevernog Jadrana razvio postojani grmljavinski sustav, javlja Istramet.

Sudeći prema aktualnim radarskim snimkama sustav je zahvatio obalu Istre te kreće prema unutrašnjosti, a na udaru su i otoci na Kvarneru. DHMZ je izdao narančasti stupanj upozorenja za Riječku regiju u kojem skreću pažnju na mogućnost obilne kiše i veliku vjerojatnost grmljavinskih pljuskova. Grmljavinski senzor već bilježi više od 3000 udara munja, a centar nestabilnosti upravo je sjeverni Jadran, prenosi Jutarnji list.

I meteorolozi DHMZ-a najavili su za danas postupno naoblačenje s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom ponajprije na Jadranu i predjelima uz njega. ‘Moguće je nevrijeme, osobito na sjevernom Jadranu, a u noći na petak i u Dalmaciji. Na Jadranu će zapuhati umjereno do jako jugo‘, ističu.

Sutra će pak biti promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom, lokalno i jakim pljuskovima s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana na Jadranu. Poslijepodne sa zapada stiže postupno razvedravanje. Najviša dnevna bit će nekoliko stupnjeva niža od današnje, uglavnom između 24 i 29 °C.

Iz Istrameta su pak još jučer najavili zanimljiv scenarij za idući tjedan:

‘Sredina idućeg tjedna izgleda moćno. Osobno, draži su nam postupni prijelazi između godišnjih doba, ali...‘, napisali su iz Istrameta.

16. rujan 2024 21:24