StoryEditorOCM
RegionalSVE JE SPREMNO

Stiže još milijardu kuna za vodovod i odvodnju: aglomeracije Biogradska rivijera i Preko - Kali spremne za potpis

Piše Zadarska županija
3. lipnja 2020. - 20:53

Dvije velike aglomeracije na području Zadarske županije, Biogradska rivijera i Preko – Kali, ispunile su sve preduvjete za potpisivanje gotovo milijardu kuna vrijednih ugovora za projekte izgradnje vodovoda i odvodnje.
Zaključak je to sastanka zadarskog izaslanstva s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Markom Pavićem te ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem.
– Ovo je potvrda kvalitetno pripremljene dokumentacije, na čemu naše jedinice lokalne samouprave sustavno rade već nekoliko godina. Ministri su potvrdili da naše dvije velike aglomeracije imaju pripremljenu svu potrebnu dokumentaciju, a u iduća dva tjedna taj bi zaključak na Vladi trebao dobiti i formalnu potvrdu. S obzirom na stroga pravila Europske komisije, prije samih potpisa ugovora ministar Pavić će zatražiti povećanje limita ugovaranja, a vjerujem da će to biti riješeno u što skorijem razdoblju.
Ovo su projekti od strateškog značenja za Zadarsku županiju, jer smo svjesni koliko je izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže važna za razvoj naših gradova i općina – istaknuo je župan Božidar Longin, koji je predvodio izaslanstvo Zadarske županije, u kojem su bili i gradonačelnik Biograda Ivan Knez s direktorom tvrtke "Komunalac" Marinom Colićem, općinski načelnici Pakoštana Milivoj Kurtov, Sv. Filipa i Jakova Zoran Pelicarić, Pašmana Krešimir Ćosić, Preka Jure Brižić, Kali Marko Kolega te Božidar Kalmeta, predsjednik ŽO HDZ-a.
– To je, slobodno mogu reći, projekt stoljeća za naš kraj. Da Hrvatska nije članica Europske unije, tko zna kad bismo osigurali ovako velika financijska sredstva za vodovod i odvodnju – naglasio je gradonačelnik Knez, a zadovoljstvo nisu krili ni otočani.
– Sretni smo i ponosni što smo dobili potvrdu dobrog rada u pripremi ovog, za nas, iznimno važnog projekta. Ovo je dokaz kvalitetne sinergije općina Preko i Kali, Zadarske županije i Vlade RH – dodao je Jure Brižić, načelnik Preka, zahvalivši ministrima na podršci u realizaciji projekata.
Podsjetimo, u Zadarskoj županiji već su odobrena sredstva od gotovo milijardu kuna za dvije velike aglomeracije, Zadar – Petrčane (567 milijuna) i Nin – Privlaka – Vrsi (432 milijuna), na kojoj su radovi počeli prije godinu dana.

 

24. travanj 2024 05:40