StoryEditorOCM
RegionalDOBRE VIJESTI ZA ZADARSKE ŠKOJE

Stiže nova medicinska oprema vrijedna dva milijuna kuna

Piše Ana Vučetić Škrbić
24. prosinca 2017. - 19:40
masline_morovic6-040614

Ugradnjom platforme za osobe sa smanjenom pokretljivošću na zgradu ordinacije u Žmanu te obnovom ambulante u Povljani na Pagu, ukupne vrijednosti oko 600 tisuća kuna, počela je provedba projekta poboljšanja primarne zdravstvene zaštite na zadarskim otocima teška gotovo dva milijuna kuna.

U ožujku ove godine Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je odluku o financiranju ovog projekta u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Ovom odlukom odobrena su sredstva za financiranje projekta Zadarske županije od kojih je 1,6 milijuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj dok 289 tisuća sufinancira Zadarska županija. Cilj projekta je poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s fokusom na udaljena i deprivirana područja što se planira postići nabavom dijagnostičko-terapijske i medicinsko-tehničke opreme kojom se doprinosi proširenju usluga PZZ-a na otočnom području županije te, posljedično, smanjivanju upućivanja pacijenata u bolnice za pet posto.

Uz Žman i Povljanu, ginekološka ordinacija u Pagu dobila je ginekološki ultrazvuk sa sondom, a uskoro se očekuje i dostava dijagnostičko-terapijske i ostale medicinske opreme vrijedne milijun kuna i to za ordinacije opće i obiteljske medicine na Viru, Istu, Molatu, Neviđanima na Pašmanu i Božavi na Dugom otoku.

- U pitanju je oprema koja se koristi u ordinacijama poput prenosivih EKG aparata, aspiratora, mobilnih aparata za davanje kisika s pripadajućim setovima za reanimaciju, kirurških lampi i setova za malu kirurgiju te brojni drugi. Osim opreme za ambulante opće medicine i ginekologije, nabavit će se i oprema za stomatološku ordinacija na Pagu - istaknuo je Bernard Maruna, pročelnik Odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije. Upravo taj odjel, zajedno s Domom zdravlja Zadarske županije provodi ovaj projekt dok Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA sudjeluje kao vanjski stručnjak.

06. svibanj 2024 20:23