StoryEditorOCM
RegionalTERENSKE RADIONICE

Što je cilj novog projekta TZ Zadarske županije „Welcome Taste“?

Piše Zadarski.hr
23. studenog 2023. - 14:56

U organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije, te u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama i tvrtkom Quanarius d.o.o. za potencijalne partnere na projektu razvoja održive destinacije, točnije budućem turističkom proizvodu Welcome Taste, održani su terenski sastanci odnosno radionice i to za nositelje ponude kao što su prvenstveno OPG-ovi ali i drugi odgovarajući dionici na projektu.

Kako Turistička zajednica Zadarske županije pokreće projekte razvoja održive destinacije, a na temelju već postojećih polaznih projekata i to Označavanja kvalitete u obiteljskom smještaju „Welcome“ te programa Razvoja i unapređenja ponude enogastronomskog turizma, započeo je proces identificiranja partnera za suradnju čiji je predmet stvaranje dodatne ponude, povezivanje lanaca lokalne proizvodnje i distribucije, te razvoj koncepta zelene i održive destinacije. Tako su na prethodnim trening sastancima lokalne turističke s područja Zadarske županije upoznate s uvjetima i pravilima budućeg Javnog poziva, te su posljedično identificirale odgovarajuće dionike sa svog područja.

U skladu s time su 20. i 21. studenog održane terenske radionice za područja otoka Ugljana i Pašmana, Pakoštana, Ravnih kotara, te za otok Pag i općinu Gračac. Područja su odabrana kao prioritetna temeljem kandidatura na Poziv za iskaz interesa koje je TZ Zadarske županije uputila lokalnim turističkim zajednicama.

Tako su identificirani nositelji ponude kao što su primjerice OPG-ovi koji trenutno prodaju proizvode „na kućnome pragu“, OPG-ovi koji uzgajaju namirnice kojima opskrbljuju restorane, odnosno imaju nasade kojima bi mogli u budućnosti surađivati s restoranima; posluju u turizmu u obliku ugošćavanja gostiju s kušanjem proizvoda, kao i oni potencijalni OPG-ovi koji bi mogli surađivati na projektu na neki od prethodno navedenih načina, ali trebaju stručnu pomoć u tome.

Održane terenske radionice, na kojim je sudjelovalo pedesetak zainteresiranih, samo su početak sustavnog rada na ovome proizvodu, a kojim će biti obuhvaćeno cijelo područje Zadarske županije.

Tim je povodom Mihaela Kadija izjavila:

-Dvije su osnovne smjernice kojima TZ Zadarske županije zajedno s partnerima želi razvijati održivost, a to su premium ponuda kao autentična, lokalna i autohtona, te jedan od ključnih dijelova Europskog zelenog plana, strategija „od polja do stola“ s naglaskom na trendove potražnje za svježom i manje prerađenom hranom iz održivih izvora i potrebe za kraćim lancima opskrbe.

Istaknula je kako je temeljem takvog usmjerenja TZ Zadarske županije pokrenula značajne aktivnosti u razvoju i brendiranju upravo eno-gastro turističkog proizvoda, a shodno tome i novi projekt „Welcome Taste“ koji predstavlja ekstenzije projekata Welcome i Gastro na partnerske oblike ponude, u ovom slučaju na OPG-ove.

Konačni je cilj ovog projekta je identificirati i osposobiti ova domaćinstva za prihvat gostiju koji će kušati i kupiti njihove proizvode, te time stvarati dodatnu ponudu na destinaciji, kao povezivanje poljoprivrede s ugostiteljstvom, zaključila je.

28. travanj 2024 03:34