StoryEditorOCM
RegionalUŽASAN VIDEO

Strašne scene iz Sinja, gladne krave leže po livadama,ne mogu se dignuti, vire im kosti, nemaju sklonište od hladnoće...Gdje je sad Bulj s obećanjima?

Piše Toni Paštar
20. prosinca 2021. - 14:41

Već godinama na sjeveroistočnom rubu Sinja pred očima lokalnih, županijskih i državnih vlasti u kontinuitetu se odvija zločin nad životinjama nad kojim se građani zgražaju, apeliraju i pokreću inicijative, ali sve je uzalud. Nikoga od navedenih teritorijalnih vlasti ne zanima mučenje i izgladnjivanje životinja koje žive privezane konopcem pod vedrim nebom, ljeti na nepodnošljivom zvizdanu, a ovih dana na temperaturama ispod ništice.

Do nas je došao i video krave koja, kako su nam rekli ljubitelji životinja iz Sinja, samo danima leži. Donijeli su joj napoj, ali jadna krava se ne diže. Video je snimljen nakon što je u Sinju noć bila debelo ispod nule.

Pogledajte video:

Hrane se uglavnom onim što upasu, ako ima što upasti, a dobro su se, valjda, napojile vodom samo za nedavnih kiša i kada im je prvih dana svoga gradonačelničkog mandata vodu u kantama donio Miro Bulj, obećavajući javnosti da će pokrenuti trajno rješavanje toga problema. Tada se u javnosti protiv beskrupuloznog vlasnika životinja opravdano digla kuka i motika, upozorenja su išla sve do Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata, na teren su izišli inspektori..., a onda se na kraju nije dogodilo ništa, osim nastavka po starom.

image
PRIVATNI ALBUM

Ovih dana Sinjani su ponovno užarili društvene mreže. Povod je jedna krava koja danima leži na istom mjestu, privezana konopom. U kakvom je stanju, najbolje svjedoči fotografija životinje koja je zbog izgladnjenosti, bolesti ili čega sve još poput aveti. Toliko je mršava da joj se vidi svako rebro. Ali uredno se na uhu vidi i markica koju stočari nazivaju rećina. Krava je uredno označena, vjerojatno se vodi u sustavu poticaja krava-tele, a to je, čini se, vlasniku najvažnije.

image
PRIVATNI ALBUM

Ovom vlasniku, a takvih je u ovoj državi najviše, puno je važnije musti državne i novčane poticaje iz blagajne EU nego iz kravljih sisa mlijeko. Pa je Republika Hrvatska u takvim davanjima toliko uspješna da skokoviti rast poljoprivrednih poticaja rezultira proporcionalnim smanjenjem poljoprivredne proizvodnje.

image
PRIVATNI ALBUM

Posljednji vulkan nezadovoljstva pokrenula je preko fb grupe "Ajmo bit ljudi" Elie Elx, koja je u nedjelju objavila: "Došla sam u Sinj prije 2 dana. Vjerujte mi, ne zanima me nikakav božićni advent u Sinju kad vidim ovo. Kako ovaj grad može dopustiti manijaku da izgladnjuje životinje do smrti???!!! Na ovoj hladnoći, bez zaklona, bez hrane i vode. Pa što je ovo ljudi moji???!!! (Vidjela sam objavu prije dva dana, ne znam zašto anonimnu, ali vidim krave i to je prestrašno!!) Ova je iza kupine, što leži. Pa same kosti!!! Ajmo bit ljudi!".

image
Miro Bulj se prošlo ljeto naslikavao s kravama, obećavao je pomoći, ali kada su otišli fotoreporteri i kamere brzo se zaboravilo na jadne životinje
Sasa Buric/Cropix

Na zidu iste fb grupe "Ajmo bit ljudi" na istu temu apel gradonačelniku Sinja Miru Bulju, županu Blaženku Bobanu, glavnom državnim inspektoru Branku Mikuliću i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković uputila je ugledna Sinjanka dr. sc. Danica Ramljak, izvorno dr. veterinarske medicine. Apel dr. Ramljak prenosimo u cijelosti:

"Pišem ovaj apel potaknuta najnovijim fotografijama krava u vlasništvu Slavka Domazeta iz Sinja koje su danas (po ne znam koji put) napravljene da bi se ukazalo na očigledno i sustavno mučenje i izgladnjivanje životinja za koje dotični godinama dobiva državne poticaje usprkos sustavnom nemaru i mučenju životinja koje su ljeti na žegi bez vode, a zimi na hladnoći bez adekvatne skrbi naočigled svih građana Sinja. Životinje su izgladnjele i dovoljno je pogledati fotografije iz kojih je i slijepcu vidljivo da se radi o izgladnjivanju i mučenju, što je kazneno djelo po Kaznenom zakonu RH. I Zakon o zaštiti životinja RH itekako je jasan kako treba skrbiti o životinjama i osigurati im adekvatne uvjete. Međutim, sve što gospodin Domazet godinama radi suprotno je svim važećim zakonima, ali očito njemu nadležne službe itekako žmire je mu je, dapače, čak omogućeno da godinama sustavno muči životinje i za to još dobiva i državne poticaje.

image
PRIVATNI ALBUM

O ovoj sam situaciji i osobno poput mnogih građana Sinja tijekom prošle i ove godine izvijestila u više navrata Veterinarsku inspekciju u Sinju, komunalnog redara Grada Sinja, bivšu gradonačelnicu Sinja Kristinu Križanac i sadašnjeg gradonačelnika Mira Bulja. U ljeto ove godine nakon mog poziva gospodin Bulj je osobno napojio krave da ukaže na sustavan problem kad su na temperaturi od plus 40 C životinje danima bile bez vode u neadekvatnim uvjetima. Međutim, problem očito nije riješen i nije pronađeno adekvatno i sustavno rješenje jer se mučenje životinja, kako je vidljivo iz priloženih fotografija, i dalje nastavlja. O svemu su u više navrata pisali i hrvatski mediji, ali ni to nije doprinijelo pronalaženju rješenja.

Stoga prije nego što budem prisiljena zajedno s grupom građana podnijeti kaznene prijave protiv gospodina Domazeta, ali i svih nadležnih, apeliram javno da Grad Sinj, Veterinarska inspekcija Grada Sinja, SD Županija i njezino Povjerenstvo, koje je obvezno osigurati da sve životinje na području županije imaju primjeren i human tretman, hitno poduzmu mjere da se ovaj sustavan problem trajno riješi. Ministarstvo poljoprivrede RH treba hitno naložiti ukidanje svih potpora gospodinu Domazetu koji ih godinama dobiva kao poticaj iako muči životinje koje drži u itekako neadekvatnim uvjetima na očigled cijelog Sinja, ali i veterinarskih inspektora i komunalnih redara.

Nadam se zajedno s grupom građana da ćete poduzeti konačno hitne i učinkovite mjere na tragu dugoročnog rješenja problema.

dr. sc. Danica Ramljak"

A što je o svemu govorio vlasnik ovo ljeto pročitajte na ovoj poveznici: 

Tragom vijesti o žednim kravama koje skapavaju na žegi: Spašavao ih je gradonačelnik Miro Bulj, ali vlasnik tvrdi: ‘Moje su krave lipe i uglađene, podmeću mi...‘

26. travanj 2024 06:53