StoryEditorOCM
RegionalĐINĐIĆEVE UBOJICE

Stravične zločine u kojima su leševe ubacivali u stroj za mljevenje mesa, prvi je za zemunski klan radio Sretko Kalinić, monstrum iz zadarskog zaleđa

Piše Anita Belak Krile
3. lipnja 2021. - 10:49

Smaknuće reformatorskog i proeuropski orijentiranog srbijanskog premijera Zorana Đinđića koji je želio pohapsiti srpske gangstere, bio je događaj koji je Srbiju snažno zarotirao unatrag. Ovaj je pucanj, više nego bilo koji drugi događaj u protekla dva desetljeća negativno utjecao na demokratizaciju Srbije.

Među atentatorima iz zloglasnog 'zemunskog klana', koji su ubili Đinđića bio je i Sretko Kalinić (47), okrutni ubojica, naše gore list. Rođen je 1974. godine u Zadru, a predratne godine proveo je u Bilišanima, selu kod Obrovca. I prije nego je navršio 18 godina, uzeo je pušku i pridružio se srpskim pobunjenicima, a jedno je vrijeme bio i u postrojbi kapetana Dragana. Poznat je pod nadimcima „Zver“, „Beli“ i „Kasapin“, a sad se nalazi na izdržavanju 30-godišnje kazne zatvora u jednoj od najstrožih kaznionica u Srbiji, požarevačkoj "Zabeli". Ljubomoran što braća Simović koji su s njim sudjelovali u atentatu imaju povoljniji tretman u kaznionici,  jednog od njih, Aleksandra, prozvao je da je krivac što su uhićeni nakon atentata jer nije prema dogovoru spalio dokaze, nego se uplašio i pobjegao. Odnosno, kako je kazao Kalinić za srpski Alo: 'sje*ao sve planove'.

Iako je likvidacija Đinđića u političkom smislu najteže ubojstvo u koje je bio upetljan jer se tretira kao rušenje ustavnog poretka, ono je 'mila majka' prema užasima koje je Kalinić radio. Poznato je kako je srpska mafija najzloglasnija u regiji još od devedesetih godina, no zemunski klan čiji je vođa 36-godišnji Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja nedavno uhićen, radila je takve monstruozne stvari koje zdrav ljudski mozak ne može zamisliti. Inspektori koji su gledali snimke i pronalazili dokaze povraćali su zbog neviđenih zvjerstava.

image
Veljko Belivuk 
Pedja Milosavljevic/AFP

Klan se nakon ubojstava rješavao tijela svojih žrtava tako što ih je mljeo u stroju za mljevenje mesa. Upravo takav stroj za mljevenje mesa, s tragovima ljudskog DNK-a kao dokazom njegove stravične svrhe, pronađen je u Belivukovoj vikendici u Ritopeku, predgrađu Beograda. Kao glavni egzekutor Belivukovog klana, zadužen za mučenja i uništavanja tijela, označen je Marko Miljković zvani "Mesar".

Miljković je oponašao monstruozne zločine koje je za 'zemunski klan' prije radio Sretko Kalinić.

Puno prije ovih egzekucija, naime, upravo je Kalinić, a nakon što je priznao ubojstvo Milana Jurišića dospio na naslovne stranice crnih kronika ne samo zbog ubojstva nego i zbog strašne okrutnosti na koji je način to učinio. Osim što se okitio skalpom svoje žrtve, on je njegov leš izrezao pilom za rezanje drva, a dijelove samljeo u stroju za mljevenje mesa. Od nekih dijelova mesa skuhao je gulaš koji je zatim poslužio svom kolegi, također 'zemuncu' Vladimiru Milisavljeviću, zvanom Vlada Budala. Kalinić je kasnije na sudu povlačio iskaz o Jurišićevom ubojstvu i sve svalio na drugog okrutnog ubojicu, Luku Bojovića, no to ga nije spasilo robijanja.  

Kalinić je prije 11 godina uhićen upravo u Zagrebu. Koristio se dvjema hrvatskim putovnicama na imena Drage Cesara i Milivoja Mandića. Putovnice mu je pribavio Cvetko Simić Preletač, koji je ubijen u veljači 2010., nakon čega mu je raskomadano tijelo pronađeno u zagrebačkom jezeru Jarun. Spekulira s kako je Simić bio policijski doušnik te da je zbog toga smaknut.

Sretko Kalinić je bio prvi hrvatski državljanin koji je izručen Srbiji na temelju sporazuma potpisanog nakon što se doznalo da su se on i Miloš Simović nakon atentata na Đinđića skrivali u Hrvatskoj. MUP i hrvatske tajne službe za to su saznale tek kad su se, u ljeto 2010., na zagrebačkom jezeru Rakitje dvojica mafijaša oružano obračunala.

image
uhićenje u Zagrebu

Krili su se na zagrebačkom Laništu. U istom kvartu gdje je upravo ovaj tjedan podmetnut eksploziv pred vrata obitelji Tomislava Sučića (37), jednog od trojice glavnih optuženika iz akcije „Tebra“, koji je iza rešetaka završio u srpnju 2019. zbog sumnje da je sudjelovao u krijumčarenju 16 tona marihuane i paležima većeg broja vozila.

Kalinić i Simović u Zagrebu su se skrivali zahvaljujući novcu  od prodaje droge na beogradskim ulicama. S narko-mrežom, koju su organizirali u Srbiji, odbjegli pripadnici zemunskog klana kontakte su održavali preko interneta. Nakon pucnjave na jezeru, Simović je pobjegao u Srbiju gdje je uhićen, a Kalinić je završio o zagrebačkoj zatvorskoj bolnici pa potom u pritvoru. Policiji u Zagrebu je kazao kako je razveden te da je otac jednog djeteta. Uz neviđene mjere osiguranja izručen je Srbiji.

Prema pisanju srpskih medija, Kalinić je više puta pokušavao pobjeći iz zatvora, jednom zajedno sa Željkom Milovanovićem, jednim od osuđenika za ubojstvo Ive Pukanića. Isto tako izvještavalo se o njegovom žestokom sukobu u beogradskom zatvoru sa Darkom Šarićem, narko bossom kojeg je DEA svojevremeno označila kao glavnu mete svoje akcije 'Balkanski ratnik'. Ovaj je tjedan održano i ročište na beogradskom Višem sudu, na kojem se sudi Milošu Simoviću za pokušaj ubojstva Sretka Kalinića prije 11 godina na jezeru Rakitje. Obojica su dovedena pod velikim mjerama osiguranja iz zatvora, a suđenje je proteklo u potpunom kaosu. Kalinić je cijelo vrijeme ušutkavao odvjetnike, nazivao pogrdnim imenima načelnika službe osiguranja 'Zabele', dok je Simović slao poljupce sinu i rodbini u publici te zadizao uniformu i pokazivao svoje mišiće. Kalinić je izjavio da neće teretiti Simovića, koji mu je pucao u trbuh, i iako je rekao da mu oprašta, nije propustio priliku da ga izvrijeđa.

 - Zna se tko će njemu presuditi mnogo brutalnije od vas. I to uskoro! Hoćete da vam kažem tko? Njegova supruga Ćićolina Čabraja će ga mentalno uništiti, tako da ga ja neću teretiti - rugao se Kalinić. Završne riječi bit će 13. srpnja.

19. travanj 2024 00:36