StoryEditorOCM
RegionalPODJELA MEĐU SINDIKATIMA U "JADROLINIJI"

"Strukovnjaci" najavili prosvjed u Gaženici za veće plaće, "nezavisni" su protiv i podsjećaju što je sve Uprava napravila za pomorce

Piše P.O.
12. rujna 2019. - 14:58
split_luka3-270719

Strukovni sindikat pomoraca "Jadrolinije" najavio je da će do kraja rujna u zadarskoj luci Gaženica organizirati prosvjed kao upozorenje Upravi nacionalnog brodara da je došlo vrijeme za veće plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora na razini "Jadrolinije". Međutim, tom se pozivu neće odazvati Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova koji također djeluje unutar "Jadrolinije iz kojeg tvrde da "poslodavac želi i sudjeluje u procesu pregovaranja te je povećao plaće i najavio ponovno povećanje, a i nadležno Ministarstvo je spremno pomoći u rješavanju pitanja plaća pomoraca Jadrolinije".

- Ne vidimo opravdan razlog za pokretanje prosvjeda, obzirom na činjenicu o postignutim rezultatima u pregovorima i dogovorima s poslodavcem u protekle dvije godine, od kada je imenovana nova uprava Jadrolinije koja je odmah po preuzimanju dužnosti sa sindikatima dogovorila i povećala plaće za 5 posto, nakon što se plaće nisu mijenjale deset godina. Ukinut je dio Protokola o plaćama pomoraca po kojem se pomorcima prekidalo radno vrijeme više puta u jednom danu, a to je ujedno bio i jedan od glavnih razloga za osnivanje NSPPBH, primljeno je preko 160 pomoraca i radnika na kopnu u stalni radni odnos, prvi put ove je godine isplaćena Uskrsnica u iznosu od 1000 kn. Regres ili nagrada za prvu polovicu godine je isplaćen u visini od 2.000 kn (do sada je isplaćivano 1.000 kn).

Šalterskim djelatnicima su izjednačeni koeficijenti te im se isplaćuju troškovi putovanja na udaljena radna mjesta, navode iz NSPPBH podsjećajući na započete razgovore oko sistematizacije radnih mjesta, pregovore oko plaća pomoraca i bijelog osoblja, obnovi flote i nizu drugih tema među kojima je i spremnost Uprave za povećanje plaća od pet posto do kraja godine.

- Plaće pomoraca isključivo se mogu rješavati kroz institut kolektivnog pregovaranja, obzirom da Zakonom radu nisu definirane visine plaća, već je ostavljena mogućnost da se radnici organiziraju i pregovaraju o visini svojih plaća, a ako se to ne dogodi onda poslodavac donosi odluku o visini plaća svojim internim aktima. Stoga mi i dalje nije jasno iz kojeg razloga Strukovni sindikat pokreće prosvjed, a ne želi iskoristiti zakonski predviđene mogućnosti. Smatram da će najavljeni prosvjed samo dodatno otežati pregovore i dogovore o povećanju plaća, zaključuje Petar Grubišić, predsjednik NSPPBH.


 

"Ne želimo nikoga rušiti – Vlada mora pronaći rješenje"

-Strukovni sindikat pomoraca Jadrolinije prosvjedom ne namjerava "rušiti" nikoga, ne tražimo ničije smjene, ovo je prosvjed s kojim možemo dokazati da imamo zajednički cilj, cilj koji ima svoje ime i prezime: POMORAC JADROLINIJE. Nama nije u interesu nikakav prosvjed kako bismo nekoga smijenili, u 100-postotnom smo vlasništvu RH, pa smatramo da Vlada RH mora pronaći rješenje i način na koji će pomorcima Jadrolinije omogućiti sve ono što godinama traže, izjavio je predsjednik SSPJ-a Ivan Srzentić tražeći i od članova Uprave da "stanu uz svoje pomorce".

23. travanj 2024 14:30