StoryEditorOCM
Regional(NE)LEGALNE PLAĆE

Suđenje bivšoj ravnateljici DV Smješko Jagodi Radović: svjedočila Jelena Kapović kao deveti svjedok, a predložena su još dva...

Piše Kažimir Škrbić/Virski list
27. siječnja 2023. - 21:50

Peto ročište na Općinskom sudu u Zadru na suđenju bivšoj ravnateljici Dječjeg vrtića Smješko Jagodi Radović trebalo je biti posljednje u glavnoj raspravi, no pred sutkinjom Teodorom Projić Škovrlj, zastupnicom optužbe Brankom Rukavinom, odvjetnikom okrivljenice Andrejem Korljanom i optuženom Radović, jučer se po pozivu optužbe pojavila svjedokinja Jelena Kapović iz Vira. Ravnateljica Radović optužena je da je tijekom 2012. i 2013. zakonski neutemeljeno isplaćivala plaće djelatnicama vrtića Smješko, a dosad je na četiri ročišta saslušano osam svjedoka. Kapović je bila deveta.

- Majka sam djeteta koje je tijekom pedagoške godine 2012. i 2013. trebalo ići u vrtić sa svojim vršnjacima, ali tamo nije provelo nijedan dan ili sat. Imam tri godine starijeg sina koji je u svojoj generaciji normalno pohađao vrtić, no mlađi nije bio upisan, jer nas roditelje djece nitko nije pozvao na upis - kazala je svjedokinja Kapović tvrdeći kako pedagoški program u vrtiću u tom vremenu nije bio organiziran, a da se u Viru govorilo kako se djelatnice vrtića Smješko nalaze u župnoj dvorani.

- Djelatnice vrtića vidjela sam jednom ispred župne dvorane kada sam išla na poštu koja se nalazi nasuprot. Djecu nisam vidjela - dodala je Kapović, koja je pokazala printani popis dorasle djece upisane u Osnovnu školu Privlaka u generaciji 2013. i 2014. Taj je popis Kapović pronašla na mrežnoj stranici OŠ Privlaka motivirana novinskim izvještajem s prethodnog ročišta, kada je zastupnica optužbe Rukavina pitanjem tražila od svjedoka Kristijana Kapovića, nekadašnjeg načelnika Općine Vir, spisak djece upisane u vrtić tijekom 2012. i 2013. Svjedokinja Kapović potom je pokušala citirati zakonske odredbe, ali je intervenirala sutkinja Projić Škovrlj.

- Pozvani ste da svjedočite o okolnostima, odnosno je li vaš sin pohađao vrtić u generaciji 2012. i 2013. Sve drugo mogu staviti u zapisnik, uključujući spisak djece, ali niste zato pozvani za svjedočenje - kazala je sutkinja.

SVJEDOKINJA KAPOVIĆ TAJNO JE SNIMALA KRISTIJANA KAPOVIĆA

Odvjetnik optuženice Korljan istaknuo je kako je slučaj protiv Radović nusprodukt koji se vodi protiv Kristijana Kapovića, jer je svjedokinja Kapović podizala kaznene prijave protiv načelnika Kapovića. I ne samo to.

- Ovaj je slučaj naknadno usmjeren protiv okrivljene Radović, u to vrijeme percipirane od strane Državnog odvjetništva kao jedne od ljudi Kristijana Kapovića. Državno odvjetništvo u ovom kaznenom predmetu za svjedoke koristi isključivo političke neistomišljenike Kristijana Kapovića, a jedna od tih neistomišljenika je svjedokinja Kapović. To je motiv ovog svjedočenja - dodao je Korljan poentirajući kako je svjedokinja Kapović na jednom sastanku sa zaposlenicima tajno snimala Kristijana Kapovića.

- Zato sam – napomenuo je Korljan – postavljao takva predmetna pitanja vezana za vjerodostojnost svjedočenja Kapović u ovom kaznenom predmetu.

Svjedokinji Kapović pitanja je postavljala zastupnica optužbe Rukavina, a bila su vezana uz okolnosti poznanstva Kapović s ravnateljicom Radović. Kapović je kazala kako je ravnateljicu Radović upoznala 2009. kada je njezin stariji sin pohađao vrtić na adresi u ulici Borisa Krnčevića, ali da je nakon toga nije srela kada se mlađi sin trebao upisati u vrtić.

- Bila sam u kontaktu s nekoliko roditelja djece, a tada se pričalo kako nema vrtića, da je iseljen iz prostorija u ulici Borisa Krnčevića i da će biti u župnom uredu. Ravnateljicu Radović i djelatnice vrtića nisam srela ni pitala što će biti s vrtićem, a znala sam kako se radi nova zgrada vrtića. Zgrada je tada bila dovršena izvana, uz nju sam prolazila skoro svaki dan - navela je Kapović. Svjedokinja je dalje kazala kako je njezin mlađi sin pedagošku 2012. i 2013. proveo u kući, ali da nije bilo problema pri kasnijem upisu u školu.

- Jeste li se sreli s nekom od teta u vrtiću ili s načelnikom Kapovićem te ih pitali što će biti s vrtićem? - pitala je Rukavina.

- Nisam imala susret s vrtićkim tetama, niti sam načelnika Kapovića pitala što će biti s vrtićem. Također ne znam je li se o ovoj temi raspravljalo na sjednicama Općinskog vijeća - još je kazala Kapović odgovarajući na pitanja zastupnice optužbe. Svjedokinja Kapović u to je vrijeme bila zaposlena u općinskom poduzeću Vir turizam. Odvjetnik Korljan također je postavljao pitanja svjedokinji Kapović, a prvo je bilo vezano uz saznanje o radu vrtića.

- Kako znate da netko drugi od roditelja nije dovodio djecu u župni ured? - pitao je Korljan.

- To ne znam, ali znam da predškolci nisu bili - odgovorila je Kapović, koja je u Vir turizmu 2016. dobila otkaz, ali je potom sudskim presudama vraćena na posao. Poslije je sama dala otkaz, a Korljan je naveo kako je i suprug svjedokinje dobio otkaz zbog fizičkog napada na direktora poduzeća Vir turizam. Potom je odvjetnik optuženice Radović iznio primjedbu s kojom se složila i optuženica.

- Iskaz svjedokinje suprotan je sadržaju dosad provedenih dokaza, kako personalnih, tako i materijalnoj dokumentaciji koja se nalazi u spisu. Svjedokinja je motivirana ovakvim svjedočenjem prije svega kao politička neistomišljenica Kristijana Kapovića, koja na takav način percipira i okrivljenicu, nastojeći prije svega oštetiti Kapovića - kazao je Korljan. Primjedbu je imala i zastupnica optužbe.

- Kristijan Kapović nije okrivljenik u ovom predmetu, a dosad je već dovoljno utvrđeno kako je svjedokinja Kapović u lošim odnosima s Kristijanom Kapovićem. Bitno je, međutim, u kakvim je ona odnosima s okrivljenom Radović, što znači da pitanja branitelja idu prema činjenici koja nije sporna - kazala je Rukavina.

ZAŠTO JE KAPOVIĆ PRINTALA POPIS DJECE PRIJE NEGO JE DOBILA POZIV ZA SVJEDOČENJE?

Svjedokinja Kapović kazala je kako je spisak dorasle djece za upis u školsku godinu 2012. i 2013. u OŠ Privlaka pronašla na mrežnim stranicama privlačke škole i printala prije nego je dobila poziv za svjedočenje, pa ju je odvjetnik Korljan pitao zašto je to napravila.

- Što će vam takav materijal i što ste htjeli napraviti s tim popisom? Tada niste znali da ćete biti svjedokinja. Printate li inače stvari vezane uz vrtić, Općinu Vir i komunalna poduzeća? - pitao je Korljan.

- Printala sam popis djece nakon što sam pročitala članak s prethodne rasprave. Ne znam kako bih odgovorila na to pitanje i zašto sam isprintala popis - odgovorila je Kapović i dodala da inače, ako zatreba, printa materijale vezane uz virski općinski sustav.

Svjedokinji Kapović pitanja je postavljala i okrivljenica Radović.

- Sjećate li se kada su se vršili upisi djece u virski dječji vrtić i jeste li za starijeg sina radili predupis za djecu koja su dorasla za prvi razred osnovne škole? – pitala je Radović, a Kapović je odgovorila kako je tim povodom dva puta išla u Privlaku, prvi put po formulare i drugi put na testiranje.

- Znate li tko je za njega izvršio predupis u školu? - nastavila je Radović, a Kapović je kazala kako je za njezinog starijeg sina to napravio vrtić. Tada je, potvrdila je Kapović, u vrtiću dobila sve informacije o testiranju i obavljanju liječničkog pregleda. Radović je potom dodala kako je mlađi sin svjedokinje Kapović u vrtićku predškolsku grupu, takozvanu „malu školu“, trebao krenuti na jesen 2012., ali da je nije pohađao.

- Jeste li dolazili na upis mlađeg sina u predškolsku grupu? - bilo je pitanje okrivljenice upućeno svjedokinji.

- Ne, jer nas nitko nije zvao - odgovorila je Kapović, a novim pitanjem replicirala je Radović:

- Vi, dakle, u lipnju 2012. niste donijeli papire i niste upisali svoje dijete za predškolu za rujan 2012., odnosno predškolsku godinu 2012. i 2013. u vrtiću?

- Mislim da nas nitko nije zvao, pa nisam ni dostavila dokumentaciju za sina - kazala je Kapović, a Radović je potom upitala kako se onda mlađi sin svjedokinje našao u grupi djece dorasle za predupis u osnovnu školu?

- Ne znam - odgovorila je Kapović i onda potvrdila da su ona i okrivljenica Radović u dobrim odnosima, što je pitanjem osporio odvjetnik okrivljenice Korljan, primijetivši kako se Kapović pri oba dolaska u sudnicu – u prosincu i jučer – nije pozdravila s okrivljenicom Radović. Kapović je odgovorila kako je Radović bila zauzeta razgovorom s odvjetnikom.

Na kraju je zastupnica optužbe Rukavina pitala svjedokinju Kapović s kim je od roditelja najviše komunicirala o radu vrtića, a Kapović je navela Anitu Žepinu i Anamariju Kapović. Žepina i Kapović predložene su kao svjedokinje na sljedećem ročištu zakazanom za 8. ožujka ove godine.

KAPOVIĆ JE BILA NENAJAVLJENA SVJEDOKINJA

Peto ročište bilo je zakazano za 15. prosinca prošle godine i na tom ročištu, nakon iskaza svih najavljenih svjedoka, obranu je trebala iznijeti okrivljenica Radović. No Općinsko državno odvjetništvo u Zadru iznijelo je prijedlog davanja iskaza nenajavljene svjedokinje Jelene Kapović, koji je sutkinja Projić Škovrlj prihvatila, ali je obrani dala vremena za pripremu do 26. siječnja 2023. kada je ročište održano na Općinskom sudu u Zadru.

25. travanj 2024 10:16