StoryEditorOCM
RegionalU LIŠANIMA

Svečanim euharistijskim slavljem proslavljen nebeski zaštitnik mjesta, sv. Nikola Tavelić.

Piše M.Ledenko
14. studenog 2022. - 19:32

Svečanom euharistijskim slavljem, 14.studenog u crkvi Sv. Nikole Tavelića u Lišanima,  uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je nebeski zaštitnik Lišana sv. Nikola Tavelić.

Misno slavlje predvodio je fra Ante Udovičić župnik Gospe van Grada iz Šibenika  u koncelebraciji s župnikom fra Božom Mandarićem i brojnim svećenicima iz Šibenske biskupije. 

Za vrijeme slavlja mješoviti župni crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom  tradicijskom napjevu župe Sv. Mihovila Lišane. Crkveni zbor mladih uveličao je  misno slavlje i oduševili sve nazočne s vrhunskim izvedbama psalama i duhovnih pjesama.

Crkva Sv. Nikole Tavelića podignuta je 1977. g. prema nacrtu arh. Vinka Galića kao zavjetno svetište, a posvećena je godinu kasnije. To je bila betonska građevina obložena kamenom u obliku oktogona. Crkvu je, uz pomoć naroda, podigla Provincija. Crkvu su pobunjeni Srbi tijekom Domovinskog rata do temelja porušili.

image

proslava dana zaštitnika

Ledenko Mane/Slobodna Dalmacija
image

proslava dana zaštitnika

Ledenko Mane/Slobodna Dalmacija

Na njezinim temeljima položen je 17. srpnja 1996. godine kamen temeljac za novu crkvu. Crkva je izgrađena sa zvonikom zahvaljujući pomoći Provincije i Rottenburške nadbiskupije. Crkva je s okolišem dovršena 2003. godine. Župi sv. Mihovila Lišane pripadaju mjesta Lišane, Vukšić, Bulić, Prović i Ostrovica.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je fra Anti Udovičiću na predivnoj propovijedi ,  braći  svećenicima, župnom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima, svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine zaštitnika Lišana sv. Nikole Tavelića.

Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su na groblju molili i zapali svijeće za svoje pokojne. Lišančani i njihovi gosti uz bogat blagdanski stol s pjesmom su proslavili svog nebeskog zaštitnika sv.Nikolu Tavelića.

06. svibanj 2024 22:05