StoryEditorOCM
RegionalTRAG NOVCA

Zadarski sociolog Sven Marcelić: Plenković i HDZ su gubitkom Zagreba i Splita izgubili iz kontrole 60 milijardi proračunskih kuna

Piše Zadarski.hr
3. lipnja 2021. - 13:03

Sociolog Sven Marcelić u objavi na Facebook-u osvrnuo se na nedavne lokalne izbore i zašto je gubitak dva najveća grada Hrvatske za HDZ kolosalni gubitak. Objavu prenosimo u cijelosti:

Ljudi se pitaju zašto je Plenković nervozan nakon kolosalne pobjede...

Ukratko, jedan od razloga je i to što je HDZ izgubio oko 40% ukupne sume lokalnih proračuna izgubivši Zagreb i Split. Prevedeno na jezik gradova i općina, to je ekvivalent 539 jedinica lokalne samouprave.

Vrlo često imam osjećaj da se analizi lokalnih izbora u Hrvatskoj pristupa u okviru uzimanja zdravo za gotovo da treba samo izbrojati koliko je tko dobio gradova, općina i županija et voila - imamo pobjednika.

Neki dan sam gostovao u Otvorenom pa je voditelj onako šeretski pitao jednog od gostiju "Onda, tko je pobijedio?" pa se jednako tako šeretski prebrojavalo razne gradove, općine i županije.

Takav pristup je, naravno, pristajanje na pravila igre HDZ-a, jer u tako postavljenoj igri HDZ uvijek dobiva - radi se o stranci koja u većoj mjeri privlači ruralno stanovništvo u slabije razvijenim krajevima, a takvih je velika većina u 556 hrvatskih gradova i općina. U krajnjoj liniji, nedavno smo vidjeli da je HDZ u startu osvojio pedesetak jedinica lokalne samouprave jer nije bilo kandidata.

Otkud onda nervoza? Ok, jedan moment su svakako trzavice u Slavoniji, gdje je velik uspjeh stranke došao iz stranačke struje koja očito ima određenih sporenja sa središnjicom. Nije ni situacija s Čačićem pomogla.

No što ako malo promijenimo, kako bi rekao Renoirov klasik iz 1939, La Règle du Jeu? Odnosno pravilo igre?

Ubacimo li u igru pravilo follow the money, treba konstatirati sljedeće. Sedam gradova u Hrvatskoj ima proračun kao svih ostalih 549 jedinica lokalne samouprave zajedno. Zagreb i Split, nose gotovo 40%, odnosno ekvivalent 539 gradova i općina.

Ako znamo da je HDZ u Splitu bio na vlasti, a u Zagrebu je bio partner koji je s Bandićevom strankom surađivao i na nacionalnoj razini, onda je jasno da su te pozicije izgubljene.

Proračun Zagreba je 13.65 milijardi kuna. Pomnožimo li ga s 4, to je skoro 55 milijardi. Proračun Splita je 1.3 milijarde kuna. Pomnoženo s 4, 5.2 milijarde.

Drugim riječima, 60 milijardi kuna, da ne kažem 8 milijardi eura, je otišlo izvan makar djelomične i partnerske kontrole.

Gubitak takvog novca lako stvara nervozne ljude.

Na mapi koju prilažem možemo vidjeti Zagreb i Split s lijeve strane (narančastom bojom kao kombinacija zelene ekoloških Možemo i žute liberalnog Centra).

S desne strane su jedinice lokalne samouprave čiji je zbroj proračuna jednak onome Zagreba i Splita.

19. travanj 2024 11:22