StoryEditorOCM
RegionalBILO JE SVEČANO

Sveta Kata snijeg na vrata... Možda u kontinentalnoj Hrvatskoj, ali u Budaku je svečano proslavljena obnova istoimene crkve vrijedna 400 tisuća kuna!

Piše Marko Ledenko-Mane
27. studenog 2021. - 11:05

Svečanim euharistijskim slavljem, 25. studenog u crkvi Sv. Kate u Budaku, uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe  Stankovci i okolnih mjesta, proslavljena je obnova drevne crkve sv. Kate iz 9 st. i njezin  blagdan. Slavlje je započelo procesijom oko crkve. U procesiji su se izmjenljivale litanije, pučki napjevi, a mladići u narodnim nošnjama nosili su kip sv. Kate.

Misno je slavlje predvodio mons. Tomislav Rogić šibenski biskup u koncelebraciji sa župnikom fra Dujom Jukićem, fra Petrom Teskerom, fra Božom Duvnjakom i fra Tomislavom Brekalom. Prije početka misnog slavlja biskup Tomislav Rogić  blagoslovio je obnovljenu crkvu sv. Kate .

- Draga braćo i sestre u vjeri Kristovoj, evo nas okupljeni da slavimo Boga koji se proslavi u vašoj crkvi sv. Kate. Današnji blagdan zaštitnice sv. Katarine prilika je da se mi u nju ugledamo, da je za zagovor molimo, da nam bude uzor u vjeri Kristovoj. Koliko nas to koštalo s koliko žrtava, samo s jednim ciljem da mi prispijemo u slavu Oca nebeskog. Krista kralja  u kojem će biti nagrađeno svako djelo i svaka stečena podnesena patnja. Nagrada je to od Boga obećana, tolika da se ne da usporediti, jer tko je taj tko može ponuditi više nego što Bog obećava. Braćo i sestre neka na današnji blagdan ove euharistije susret i blagoslov s misnom žrtvom, bude blagoslovljen ovaj oltar. Neka nas sv. Katarina zagovara u kršćanskoj ljubavi prema Bogu i čovjeku, kazao je Tomislav Rogić šibenski biskup

Idejni inicijator obnove crkve sv. Kate bio je župnik Duje Jukić u dogovoru s Draženom Orlovićem predsjednikom organizacijskog odbora za obnovu crkve. Mještani Budaka srdačno su radom i dobrovoljnim novčanim prilozima podržali obnovu crkve.  

- Obnova naše crkve počela je na inicijativu našeg župnika fra Duje Jukića u dogovoru sa mnom i mještanima. Prvi radovi počeli su u veljači i trajali su sve do samog blagdana sv. Kate,  25.studenog. O veličini ovog povijesnog projekta govori podatak da su mještani Budaka dali 600 dragovoljnih dnevnica. Ukupni trošak obnove crkve izvana, unutra i kompletnih zidova dvorišta iznosi 400.000 kuna, kojeg su donirali mještani, Općina Stankovci. Najveći pojedinačni donator je Mara Brekalo -Brčić koja je dala 40. 000 kuna za kompletno unutarnje uređenje. Hvala od srca svim našim mještanima, prijateljima iz Stankovaca, Škabrnje, Bile Vlake, Škabrnje i Polače na velikim dobrovoljnim novčanim prilozima za našu crkvu. Velika hvala našim majstorima Mili Brčiću, Živku Orloviću i svim mještanima koji su svakodnevno radili na obnovi naše crkve - kazao je Dražen Orlović predsjednik organizacijskog odbora obnove crkve. 

Danas župu Stankovci čine sela: Stankovci, Budak, Crljenik, Velim, Bila Vlaka i Putičanje. Crkva sv. Katarine  u Budaku je stara presvođena građevina. Podignuta je u dva navrata, starohrvatsko doba u 9. stoljeću  i novije u 18. stoljeću. Na pročelju je zvonik na preslicu s jednim zvonom.  Krov na crkvi izmijenjen je  1982.g. U crkvi je noviji mramorni oltar i kip Svetičin. Crkva je više puta obnavljana, posljednji put za fra Julijana Ramljaka 1982. godine. Oko crkve staro groblje je ograđeno zidom u kojem ima ulomak pletera. Crkva i njezin okoliš nisu arheološki ispitani.

Vanjski zidovi crkve nanovo su fugirani, a kameni blokovi ispjeskareni i očišćeni. Urušeni kameni zidovi dvorišta ponovo su sazidani i fugirani. Unutrašnjost  crkve u kojoj se nalazi lijepi kip sv. Kate kompletno je obnovljena, postavljene su slike križnog puta, nove podne pločice i drveni oltar. Ispred crkve postavljen je  veliki pocinčani križ. Nove klupe i drveni oltar djelo je domaćeg stolara Mile Brčića. Mali križ na oltaru djelo je poznatog  akademskog kipara pok. Dragana Kwiatkowskog. Postavljena je restaurirana kamenica za blagoslovljenu vodu , spomenik kulture koji datira oko 200 godina prije Krista. Postavljen je i novi križ na preslicu zvonika. Troškovi obnove crkve i zidova dvorišta koštali su 400.000 kuna koje su sami mještani Budaka svojim dobrovoljnim novčanim prilozima financirali.

Vjernici su biskupu Rogiću simbolično u svečanu košaricu poklonili plodove budovačke zemlje i rada vrijednih zemljoradnika Budaka, domaće maslinovo ulje, vino, luk, smokve i tuku. Na kraju biskup je svima od srca zahvalio i na sve zazvao Božji blagoslov.

Na kraju misnog  slavlja župnik fra Dujo Jukić zahvalio je biskupu na pastirskim riječima poticaja i ohrabrenja, braći svećenicima, župnom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi  za novoobnovljenu crkvu sv. Kate. Mještani Budaka postavili su pored crkve veliki šator i bogatim domjenkom počastili šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića i sav nazočan vjernički puk.  KUD Vinac Stankovci sve nazočne goste u šatoru oduševio je sa  narodnim napjevima Stankovačke župe.

04. svibanj 2024 20:50