StoryEditorOCM
RegionalZAŠTITNIK POMORACA

Sveti Nikola u Vrsima se posebno obilježava već 156 godina."Od tog trenutka do danas imamo preko sedamsto pomoraca"

Piše T. Perinić
6. prosinca 2021. - 18:05

Svetom misom, procesijom i svečanim programom u Parku vrških pomoraca, u Vrsima je obilježen blagdan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i djece. Hladno i burno vrijeme nije obeshrabrilo brojne mještane koji su se okupili ispred kapelice posvećene tom, među djecom omiljenom svecu i molili za sve pomorce, kojih u Vrsima od početka 20. stoljeća do danas ima preko sedamsto. Svečanosti su, uz domaćine iz Udruge pomoraca sveti Nikola Vrsi, prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za more i turizam zadarske županije, Krešimir Laštro te ravnatelj Pomorske škole Zadar, inače rođeni Vršanac, Marin Perinić. Predsjednik Udruge pomoraca Vrsi, Neven Predovan u pozdravnom govoru upoznao je sve prisutne s poviješću kipa svetog Nikole koji se svake godine u procesiji časti i pronosi mjestom.

- U povijesnim zapisima stoji da je kip svetog Nikole kojeg smo danas pronijeli našim mjestom stigao u župnu crkvu davne 1865. godine iz Italije i od tada se posebno obilježava i časti. Prema sačuvanim registrima, od tog trenutka do danas imamo preko sedamsto pomoraca što je respektabilna brojka, a naša neuslišana želja je da jedan brod ponese ime našeg mjesta Vrsi, istaknuo je Neven Predovan te županijskog pročelnika Krešimira Laštru potaknuo da se založi kod brodara za taj prijedlog. Pozdravnu riječ nazočnima uputio je i Općinski načelnik Luka Perinić te zaželio da se tradicija obilježavanja Dana pomoraca nastavi i u budućnosti.

- Pomorstvo je utkano u nas Vršane oduvijek i zbog toga mi je iznimno drago što smo se okupili ovdje, da prigodnim programom odamo počast svim preminulim pomorcima koji su plovili i tako zarađivali kruh sa sedam kora, naglasio je načelnik Perinić u kratkom obraćanju.

Okupljenima se obratio i pročelnik Krešimir Lašto koji se osvrnuo se na važnost pomoraca i pomorstva za Zadarsku županiju.

- Zadarska županija je oduvijek živjela od mora i s morem, a naši pomorci poznati su i cijenjeni diljem svijeta. Nekada je u prošlosti taj posao zahtijevao mnogo fizičkih napora, a razvojem tehnologije posao zahtjeva sve više znanja što nije problem za naše pomorce koji zauzimaju visoko mjesto na ljestvici obrazovanja. Još jednom, čestitam vam blagdan vašeg zaštitnika, svetog Nikole i želim vam mirno more kud god ćete broditi, konstatirao je pročelnik Laštro, a riječ je preuzeo ravnatelj Pomorske škole Zadar, Vršanac Marin Perinić.

- Vrsi su moje mjesto i uvijek mi imaju posebno mjesto u srcu. More je velikodušno, ali ujedno more je i nemilosrdno. Na današnji dan sjećamo se svih pomoraca i putnika koje je more uzelo sebi. Osim što more uzima, more i daje te je izvor života u našim krajevima, a posebice u Vrsima gdje nije bilo kuće bez barem jednog pomorca. Pomorska škola i Vrsi imaju dugu tradiciju i povijest – oko stotinu učenika školovalo se i krenulo u svijet upravo iz naše škole, a vjerujem kako će se to nastaviti i u budućnosti, rekao je ravnatelj Marin Perinić.

Nakon prigodnih govora, uslijedila je molitva odrješenja te polaganje vijenaca za sve preminule pomorce. Vijence i svijeće su pokraj kapelice svetog Nikole uime Zadarske županije i Općine Vrsi položili Krešimir Laštro i Luka Perinić dok s u vijenac u more za sve nestale i poginule pomorce bacile pomorkinje Nina Stojak i Iva Gilbert rođ. Predovan.

20. travanj 2024 12:49