StoryEditorOCM
RegionalFRAPANTNI PODACI

Svi se pitaju kako je to zastupnica Marijana Petir uspjela na banci pohraniti čak 700 tisuća eura štednje! Evo kako...

Piše D.K.
23. siječnja 2023. - 15:26

Marijana Petir, nezavisna saborska zastupnica što je u Sabor izabrana na listi HDZ-a, tijekom jučerašnjega gostovanja u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2 privukla je najviše pažnje gledatelja podacima o prilično frapantnoj ušteđevini.

Sudeći po njezinu dijalogu s autorom emisije Aleksandrom Stankovićem, zastupnica Petir ima oko 700 tisuća eura ušteđevine (pet milijuna i 274 tisuće kuna). Na Stankovićevu opasku da se toliki novac ne isplati držati na banci uz aktualnu inflaciju od 13 posto (po njegovoj kalkulaciji gubitak je i do 80 tisuća eura), Marijana Petir je izjavila kako je to njezina privatna stvar.

"Ako ću trebati ekonomske ili investicijske savjete, onda ću tražiti one koji su stručni. Novcem kojega zaradim, ja upravljam kako ja želim", rekla je Stankoviću Petir. Dodala je i da svoju imovinsku karticu redovito dopunjuje i uredno šalje podatke Povjerenstvu za sukob interesa, no da ne odgovara ako oni zbog zatrpanosti poslom kasne s objavom tih ažuriranih imovinskih podataka.

image

Marijana Petir voli selo i poljoprivredu

U aktualnoj imovinskoj kartici Marijane Petir još očito stoje njezini stari podaci, zadnje promjene su učinjene 2021. godine. Prema njima je nezavisna zastupnica s liste HDZ-a prije dvije godine raspolagala s 335.000 eura i 130.000 kuna ušteđevine.

Godinu prije, netom nakon okončanja njezina mandata u Europskom parlamentu, raspolagala je sa znatno većom ušteđevinom koja je tada premašivala 5 milijuna kuna.

Objašnjavajući u to vrijeme kako je uspjela na stranu staviti novce do kojih većina njezinih kolega može samo uz pomoć EuroJackpota, ova štedljiva profesorica biologije i teologinja je pojasnila kako njezin ‘Eurojackpot‘ ne leži samo u Europarlamentu.  

   „Nikad nisam imala kredit i živim u roditeljskoj kući, te nemam nekretnina dok ih mnogi moji kolege imaju. I tu nije riječ samo o prihodima iz Europskoga parlamenta, nego o plodovima mojega 20-godišnjeg rada“, poručila je javnosti tada zastupnica Petir.

image

Marijana Petir štedi pa ima

Vanesa Pandzic/Cropix

Njezin dugogodišnji politički rad je, kao što se zna, počeo u Račanovoj vladi nakon 3. siječnja 2000. godine, kad je postala glasnogovornica HSLS-ovog ministra zaštite okoliša Bože Kovačevića. Marijana Petir obnašala je potom i funkcije glasnogovornice Tomčićevog HSS-a te glasnogovornice izbornog stožera Stipe Mesića, uoči njegova drugog mandata. Tri godine je bila i zamjenica SDP-ove županice Sisačko-moslavačke županije, kasnije osuđene Marine Lovrić Merzel.

S vremenom je Marijana Petir s ekološke političke agende postupno prešla na konzervativno-katoličku. Sudeći po ušteđevini i funkcijama, ona joj se pokazala znatno isplativijom. Nakon 2011. god. djeluje u Saboru kao članica Odbora za ljudska prava u svojstvu predstavnice Katoličke crkve, a 2014. je s kandidacijske liste HDZ-a i HSS-a izabrana i za zastupnicu u EU parlamentu. Tamo je pet godina primala plaću od barem 6000 eura, dok u Saboru zadnje tri godine ima primanja od oko 18 tisuća kuna.  

26. travanj 2024 02:59