StoryEditorOCM
RegionalVREĆE U GLISERU

Talijani ušli u naše more kako bi lovili ježince: ‘Trend je došao iz Azije, a potražnja je puno veća od ponude. Kilogram se kreće od 8 do 60 eura‘

Piše Marko Didić/PSD
27. studenog 2020. - 15:50

Trojica Talijana iz mjesta Vieste koji se nalazi u pokrajini Foggia i regiji Apulija su prevalili daleki put kako bi u našem moru lovili ježince. Primijećeni su kada su ušli unutar teritorijalnog mora RH u četvrtak oko 19 sati južno od otoka Palagruže.

Locirani su zapravo praćenjem podsustava za nadzor državne granice, a njihovo plovilo se zaustavilo pored Male Palagruže. Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka informaciju je odmah proslijedio Postaji pomorske policije Split, te je službeno plovilo s Visa upućeno na područje Palagruže. Tehničkim sustavom nadzora državne granice uočeno je plovilo u kojoj se nalazila jedna osoba, a još dvije osobe su bile u moru.

Policijski službenici su krenuli s otoka Visa prema utvrđenoj lokaciji na kojoj su pronašli plovilo i tri osobe, od kojih se jedna nalazila u gliseru, a dvije su obavljale ronjenje, odnosno nezakoniti ribolov.

Utvrđeno je kako se radi o tri državljanina Republike Italije i to 44-godišnjem Leonardu T. 29-godišnjem Allessandru R.T i 38-godišnjem Francecu D. M. a u gliseru su pronađene tri vreće s izvađenim morskim ježincima. Plovilo i osobe su prepraćene u luku Vis. Uhićeni su i nad njim je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Prof. dr.sc. Alen Soldo sa Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu nam je objasnio zašto su Talijani krenuli na daleki put i u veliki rizik.

- Konzumacija ježinaca je trend koji je u zadnje vrijeme došao iz Azije i trenutno je potražnja zanjima puno veća od ponude pa se cijena jednog kilograma kreće od 8 do 60 eura. Ja ne znam o kojoj vrsti se kod ove policijske zapljene radi jer o vrsti ovisi i cijena, ali ježince uopće ne mogu izlovljavljati strani državljani pa čak ni domaći osim osoba koje se bave gospodarskim ribolovom i za to imaju dozvole. Znači tek kada imaš dozvolu i određenu kvotu izlova možeš loviti i to samo neke vrste ježinaca.

- Strogo zaštićene vrste se uopće ne smiju loviti, a neke od zaštićene vrsta kao naprimjer koralji mogu, ali s točno određenim kvotama i uz niz kontrola i dozvola. Da vam iskreno kažem, ja nisam u Hrvatskoj uopće primjetio da je prisutan trend konzumiranja i izlova ježianca osim tradicionalne i poznate butarge - rekao nam je ovaj stručnjak.

Kolika će biti kazna za trojicu Talijana, doznat će se kada sud donese svoju odluku.

19. travanj 2024 09:17