StoryEditorOCM
RegionalOSUJEĆEN NARKOBIZNIS

Tko je diler s 30 kilograma marihuane: 36-godišnji Makaranin već je dugo na meti policije, čist dosje nije ga spasio boravka na splitskim Bilicama

Piše PSD.
27. travnja 2021. - 22:20

Odlukom suca istrage Županijskog suda u Splitu, 36-godišnji diler koji je uhićen u Dugom Ratu s 30 kilograma marihuane sproveden je u istražni zatvor na splitskim Bilicama. U rješenju o određivanju istražnog zatvora sudac istrage Mlađan Prvan se osvrnuo na blagu kaznenu politiku prema dilerima, koja očito poticajno djeluje na njihovu spremnost da se bave ilegalnim biznisom.

Saznajemo da se radi o Makaraninu I.P., čijim je uhićenjem i zapljenom značajne količine droge okončano dugotrajno kriminalističko istraživanje splitske policije, koja ga je imala pod povećalom kao ključnu osobu narkotrgovine na širem makarskom području.

Uhićen je u Dugom Ratu u ponedjeljak oko 7 sati, a u osobnom automobilu Škoda Fabija, kojim je upravljao, nađena je marihuana raspoređena u paketima od po jednog kilograma, oblijepljenima smeđom samoljepljivom trakom. Odmah je obavljeno preliminarno testiranje nađene materije koje je pokazalo da se radi o tvari s udjelom THC-a (glavna psihoaktivna tvar u indijskoj konoplji) višim od dozvoljenog.

Branio se šutnjom

Nakon toga su inspektori Službe kriminaliteta droga proveli pretragu njegovog doma i ostalih prostorija u Makarskoj. Nakon okončanja kriminalističke obrade doveden je pritvorskom nadzorniku PU splitsko-dalmatinske te u utorak ujutro na Općinsko državno odvjetništvo.

Tijekom ispitivanja na državnom odvjetništvu se branio šutnjom, a unatoč činjenici da u evidenciji nema prijave za zlouporabu opojne droge, tužiteljstvo je odlučilo tražiti krajnju mjeru istražnog zatvora. Smatrali su da velika količina jasno ukazuje na opasnost od ponavljanja kaznenog djela.

Sudac istrage, kojem je priveden nakon ispitivanja na državnom odvjetništvu, procijenio je njihov zahtjev opravdanim iz niza razloga. Iz količine je jasno da je nađena droga namijenjena daljnjoj preprodaji. Nabavna cijena kilograma marihuane je 2000 eura, što u protuvrijednosti iznosi 15.000 kuna.

image
Sudac Županijskog suda u Splitu Mlađan Prvan
Mario Todorić/Cropix

U prodaji je prije pandemije gram bio od 50 do 100 kuna, a u međuvremenu je zbog otežane nabave došlo do poskupljenja. Raspodjelom “trave” na manje paketiće moguća zarada se penje na više od 10.000 eura, u protuvrijednosti 75.000 kuna. Sve to, uz okolnost da je uhićenik vodoinstalater s prosječnim primanjima te voznim parkom od dva automobila i jednog motocikla, anuliralo je njegov čist dosje. Stoga je određeno da se u nastavku istrage brani iz Zatvora u Splitu.

Privedeni Makaranin i njegov branitelj pokušavali su umjesto istražnog zatvora dobiti mjeru opreza, ali sudac nije uslišio njihove zahtjeve.

– Podnijet ćemo žalbu na odluku. Bez obzira na pronađenu količinu, smatramo da nema osnove za istražni zatvor, o čemu ćemo se kolega i ja detaljno očitovati u žalbi – kazao nam je odvjetnik Vinko Gulišija, koji je preuzeo zastupanje Makaranina.

Stimuliraju dilere?!

Zanimljivo je kako je sudac istrage prilikom odlučivanja uzeo u obzir činjenicu da sudovi izriču blaže sankcije dilerima od onih koje su se izricale prije deset godina. U rješenju je naveo da to očito stimulativno utječe na počinitelje koji više ne dilaju po gram ili dva, nego se sada radi o kilogramima te čak i tonama.

Smatra da blago kažnjavanje dovodi i do uznemirenja javnosti. Isto tako je procijenio da izricanje blaže mjere, kao što je mjera opreza umjesto istražnog zatvora, ne bi spriječilo privedenoga u činjenju novih istovrsnih kaznenih djela.

Trend sve nižih kazni za preprodaju opojne droge, na koji se sudac osvrće, krenuo je otkako su kaznena djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet prebačena u nadležnost općinskih sudova. Prvostupanjski suci su uglavnom izricali kazne bliže minimalnoj propisanoj za dilanje, čiji raspon je od jedne do 12 godina zatvora.

U međuvremenu su se počele izricati više kazne, uglavnom zahvaljujući činjenici da se sve češće radilo o dilerima ponavljačima. Međutim, poražavajuća je činjenica što su te strože zatvorske sankcije, u nizu slučajeva, višestruko umanjivane od viših, županijskih sudova. Glavni adut blagosti sudova je priznanje i pokajanje optuženika.

16. travanj 2024 13:17