StoryEditorOCM
RegionalXXL FOTO: U GAŽENICI OTVOREN PUTNIČKI TERMINAL I ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Tko je došao, tko je s kim ćakulao, tko je što rekao, tko se najviše družio... I zašto se najjače pljeskalo Kalmeti!

Piše L.Burčul
24. travnja 2019. - 18:15
gazenica8-240419

Zamišljeno je velebno i reprezentativno, u prisustvu državnog vrha, pa je tako u srijedu i učinjeno: otvorenje putničkog terminala (domaćeg) u Gaženici i svečana sjednica Županijske skupštine u prostoru putničkog terminala (međunarodnog) u Gaženici proteklo je u znaku stotina šarenih balona, konfeta, mažoretkinja, cvijeća, zborskog i klapskog pjevanja, modernog plesa i bogatog domjenka za nekoliko stotina uzvanika.

Nije tu bio samo državni vrh, već i lokalni dužnosnici, gradonačelnici i načelnici, no najsrdačnije od svih, sa frenetičnim aplauzom, ipak je dočekan onaj tko nije na čelu neke ustanove ili jedinice lokalne samouprave: Božidar Kalmeta. Susret predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i prvog čovjeka županijskog HDZ-a u Zadru Božidara Kalmete bio je iznimno topao, a jedini tko je (uzalud) pokušavao izbjeći šušur je general Ante Gotovina kojega je protokol na svečanoj sjednici Skupštine ipak stavio u prvi red.

- Čestitam svima Dan županije i svim ljudima želim uspjeh, da nam sutra bude još bolje, da smo jači, županija još ljepša, da smo svi sretni – rekao je general Gotovina okupljenim novinarima, zamoljen za izjavu, dok nikakve govore nije držao.

U prvom dijelu programa, onome gdje su hol krasile mažoretkinje i baloni, putnički terminal otvorila je predsjednica Grabar Kitarović.  

- Ovdje sam prije dvije i pol godine položila kamen temeljac, a sada stojim na istom mjestu u prekrasnom novom zdanju, zgradi putničkog terminala u luci Gaženica. Danas svjedočimo završetku jedne lijepe priče. Unatoč zaprekama, vjerovalo se u ovaj projekt, entuzijazam se isplatio. S osjećajem velikog ponosa i časti proglašavam putnički terminal luke Gaženica otvorenim – rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

Zadarski župan Božidar Longin posebno je zahvalio investicijskim bankama i rekao da ovo nije kraj projekta Gaženica.

- Uskoro krećemo s izgradnjom ribarske luke, a u ovu zgradu useljavaju se uredi državnih institucija. Zadar će uskoro postati polazna luka za kruzere i posebno sam zadovoljan što smo na tome putu dobili ozbiljnog partnera, Global Ports Holding (GPH), vodeću svjetsku tvrtku u kruzerskom biznisu – rekao je Longin, a okupljenom mnoštvu se obratio i izvršni direktor GPH-a Stephen Xuereb.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je da je „njegov“ ministar Oleg Butković dao veliku potporu završetku ovog projekta, ali je rekao da je važno još nešto „napomenuti“:

- Ovaj projekt najviše je podupirao tadašnji ministar prometa Božidar Kalmeta, čijim odlaskom sa mjesta ministra je došlo do neopravdanog zastoja i usporavanja ovog projekta – istaknuo je Bilaver.

Svečana sjednica Skupštine Zadarske županije održala se na katu iste zgrade, gdje su se „preselili“ svi uzvanici i gdje su dodijeljene županijske nagrade.

Čim je predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar kazao da na doprinosu posebno čestita bivšem gradonačelniku i bivšem ministru Božidaru Kalmeti, uslijedio je dugotrajan pljesak. Lončar je govorio i o sjednicama Županijske skupštine, nazvao ih je „burnim i dugačkim“, a opći kaos koji na njima vlada nazvao je „demokratskim ozračjem.“

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić je rekao da je uvjeren da će se nakon posjeta kineskog premijera otvoriti nove mogućnosti i skoro pobratimljenje Zadarske županije s kineskom pokrajinom Hainan, na čemu intenzivno radi župan Longin. Župan je, pak, podsjetio na neke brojke.

-U ovome trenutku u Zadarskoj županiji provodimo projekte, kako infrastrukturne tako i gospodarske, vrijedne gotovo milijardu i pol kuna. Često se znam upitati jesmo li dorasli izazovima koje pred nas stavlja budućnost i sa sigurnošću mogu ustvrditi da jesmo. Prvi put od osnutka županije dosegnuli smo brojku od 60 tisuća zaposlenih. Zadarska županija nudi stabilnost i prosperitet – ustvrdio je župan Longin.

Na sjednici su uručena županijska priznanja i nagrade najzaslužnijim pojedincima.

 

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić:

- Od koncesionara očekujemo da poveća broj tranzitnih putnika na 220 tisuća putnika u slijedeće tri godine, a u slijedeće četiri godine otvaranje home porta. Ovaj projekt je napravljen za slijedećih sto godina, a koncesionar je potpisao ugovor na 20 godina. Ove godine mi očekujemo 186 tisuća putnika, a onda oni moraju ostvariti brojke na koje su se obvezali. Mi imamo kapaciteta za četiri, pet kruzera, a ne samo jedan. Očekujemo da nas povežu sa 25 svjetskih luka. Lani smo na kruzerima imali 167 tisuća putnika, a kroz Gaženicu je prošlo 456 tisuća vozila i 1,6 milijuna putnika – rekao je Škifić.

27. travanj 2024 02:01