StoryEditorOCM
RegionalUHIĆEN U NEUMU

Tko je zapravo Ivo Matičević iz Metkovića? Iza maske humanitarca krio se pljačkaš banaka i diler!

Piše SD
18. lipnja 2020. - 22:32

Ivo Matičević (41) iz Metkovića hrvatskoj je javnosti postao poznat nakon smrti devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića Gabrijela Bebića, kad je s manje ili više uspjeha organizirao nekoliko prosvjeda protiv zdravstvenog sustava i tadašnjeg ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Za bolesnu djecu pješačio je čak do Zagreba, o čemu su opsežno izvještavali tiskani i elektronički mediji, a kuriozitet je da ga je primio i sam ministar zdravstva Vili Beroš na samom početku mandata.

Točnije, Ivo Matičević bio mu je prva stranka koju je primio u ministarskoj fotelji, no susret je vrlo brzo prekinut jer je Matičević bio nezadovoljan načinom prijema u Ministarstvu i temama o kojima je ministar Beroš želio s njim razgovarati. Zatim je o zdravstvu u Neretvi govorio na megafonu ispred Banskih dvora, no osim okupljenih novinara i nekolicine stranih turista, nije dobio značajniju pozornost javnosti.

Danas je Matičević još poznatiji, ali ne po borbi za prava pacijenata i upornom ponavljanju da građani Metkovića nemaju zdravstvenu zaštitu, nego po razbojstvu, pljački banke u Opuzenu, iz koje je usred bijela dana pod prijetnjom oružjem službenicama ispred nosa odnio 47 tisuća kuna, što ga je ponovno dovelo za naslovnice nacionalnih medija.

SNIMILA GA KAMERA

No, ovaj put nije imao sreće, snimila ga je nadzorna kamera pa policiji nije trebalo dugo da ga lociraju i uhite. A uhićen je u Neumu, kamo se sklonio s plijenom iz Opuzena. Trebalo mu je desetak minuta da prijeđe granicu u Kleku i dokopa se Neuma, gdje ipak nije imao sigurno utočište poput drugih kriminalaca koji su spas od hrvatskih zakona tražili u susjednoj BiH.

Matičević je stari policijski znanac. Ovo mu nije prvo ni jedino kazneno djelo. Prije sedam godina opljačkao je banku u Zagrebu, također je to bila oružana pljačka slična ovoj u Opuzenu.

Prije 12 godina na Županijskom sudu u Šibeniku pravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine zbog dilanja marihuane i kokaina. Radilo se o posjedovanju gotovo osam kilograma marihuane i 123,55 grama kokaina.

Na sudu mu je dokazano da je droga bila namijenjena za prodaju na narkotržištu Šibensko-kninske županije. Kako je tada istaknuto u obrazloženju presude, pri odmjeravanju kazne zatvora sud je prvooptuženom Matičeviću kao otegotnu okolnost uzeo u obzir da je jednom već osuđivan zbog posjedovanja opojne droge.

'BORAC' ZA ZDRAVSTVO

Kao predstavnik Građanske inicijative "Sinovi i kćeri Neretve", koja je u međuvremenu preimenovana u "Sinovi i kćeri Hrvatske", Matičević je jako volio medijsku popularnost. Kad nije prosvjedovao ili davao izjave za medije, bavio se gradnjom, zidanjem i uređenjem interijera i eksterijera te obradom kamena. Ali želja za samopromocijom bila je jača od njega.

Tako se, nakon povratka s pješačenja iz Zagreba, pred zgradom Općinskog suda u Metkoviću obratio lokalnoj javnosti, ističući da resorno Ministarstvo zdravstva unatoč obećanjima nije ništa učinilo za stanovnike Metkovića.To je bio njegov zadnji susret s medijima.

Tada je neslužbeno najavio da će se kandidirati na parlamentarnim izborima, ne kazavši s kojom političkom opcijom, ali od toga očito nije moglo biti ništa jer je rok za predaju izbornih lista dočekao u ekstradicijskom pritvoru u Bosni i Hercegovini.

Dok je blokirao magistralu i megafonom pozivao građane na neposluh, uživao je simpatije određenih oporbenih političkih struktura, premda je uvijek govorio da je neovisan o političkim strankama. Na njegovim, uglavnom slabo posjećenim prosvjedima viđani su i političari, poput Mire Bulja i Nikole Grmoje.

Zanimljivo je da se na danima najavljivanom prosvjedu građana u Opuzenu nije odazvao nitko osim njega. Bile su tu novinarske ekipe i deseci policajaca koji su pratili Matičevića kako hoda po pješačkom prijelazu i govori na megafon, da bi ga na kraju odvela policija jer je prijetio jednom članu Građanske inicijative "Sinovi i kćeri Neretve" s kojim se sukobio.

Neformalna Facebook grupa "Sinovi i kćeri Hrvatske", kako ju je Matičević preimenovao kad se vratio iz Zagreba, i dalje je aktivna, ali bez novih objava. Čini se da je njegovim uhićenjem došao kraj prosvjedima za poboljšanje zdravstvenog sustava u Metkoviću i dolini Neretve.

28. travanj 2024 14:31