StoryEditorOCM
RegionalSMANJENA UBROJIVOST?

Toksikološki nalaz stigao u Split: Filipu Zavadlavu u krvi nađene dvije vrste lijekova, evo što to može značiti za presudu

Piše Slobodna Dalmacija/Katarina Marić Banje
12. veljače 2020. - 18:45

Na Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je stigao nalaz iz Zagreba koji potvrđuje da je Filip Zavadlav (25) u krvi imao dvije vrste lijekova od kojih jedan za liječenje teške nesanice: Cerson i Normabel.

Nalaz iz Centra Ivan Vučetić potvrdio je samo prisutnost medikamenata, ali ne i njihovu količinu tako da će se o utjecaju nađenih supstanci izjasniti sudski vještaci psihijatri iz Vrapča, piše Slobodna Dalmacija.

Oni će utvrditi i je li prilikom ubojstva Marina Bobana (35), Marina Ožića Paića (25) i Jurice Torlaka (38) bio ubrojiv ili neubrojiv, što znači da je osoba psihički bolesna. Ako se pokaže da ne boluje od duševnih bolesti tada će se tim vještaka morati izjasniti je li njegova ubrojivost prilikom trostrukog ubojstva bila smanjena.

Radi se o situaciji kada je počiniteljeva sposobnosti shvaćanja značenja vlastitog postupanja i vladanja svojom voljom u znatnoj mjeri smanjene. Primjerice, osoba može biti smanjeno ubrojiva kada joj je ugrožen život te je tada tuđom krivnjom dovedena u stanje jake prepasti ili razdraženosti izazvane napadom.

To se kasnije evaluira prilikom određivanja stupnja krivnje tijekom kaznenog postupka i određivanja visine kazne. Utjecaj lijekova ili alkohola također se uzima u obzir prilikom vještačenja te može dovesti do smanjene ubrojivosti.

Međutim, tada se ne radi o olakotnoj okolnosti jer se radi o tzv. samoskrivljenom stanju tj. stanju u koje je osoba sama sebe dovela. Naime, smanjena ubrojivost može se cijeniti u korist okrivljene osobe ako je netko drugi doveo u takvo stanje.

Kod Filipa Zavadlava je od početka bilo saznanja da koristi određene lijekove te je bilo osnovano za pretpostavljati da će se to nalazom i potvrditi. Nalaz iz Centra je pokazao prisutnost određenih tvari, ali se ne može dokazati koliko je nađenih supstanci imao u krvi.

Nađeni su lijekovi Cerson i Normabel koje može propisati liječnik. Cerson su tablete koje sadrže nitrazepam, lijek iz skupine benzodiazepina. Namijenjen je za kratkotrajno liječenje teške nesanice. Normabel tablete sadrže kao djelatnu tvar diazepam koji pripada skupini lijekova benzodiazepina. Koriste se u liječenju tjeskobe i nesanice. Alkohol nije utvrđen ni u krvi ni u urinu.

Isto tako nije nađen ni metadon koji je prema neslužbenim izvorima bio na popisu nađenih tvari, a što je osim grupa podrške uznemirilo i sam MUP koji je putem društvenih mreža demantirao takav podatak. Iako inače nemaju običaj objavljivati rezultate ili komentirati nalaze tijekom istrage, ovaj put su učinili iznimku zgroženi laičkim interpretacijama stručnih nalaza. 

O teškoćama sa spavanjem Filipa Zavadlava je već bilo govora nakon njegovog privođenja na Županijsko državno odvjetništvo kada nije bio u stanju iznijeti obranu zbog rastrojenosti. Zato je umjesto u zatvoru u Splitu smješten u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu.

Trenutno je nad njim u tijeku kombinirano psihijatrijsko-psihološko vještačenje u Vrapču. U istrazi su kao svjedoci pozvani otac mu i brat koji nisu željeli iznijeti iskaz. Njegova majka je također na popisu svjedoka te zato nije dobila dozvolu da ga posjeti u zatvorskoj bolnici pošto još nije saslušana.

16. travanj 2024 13:13