StoryEditorOCM
RegionalPOLJOPRIVREDNICI NA UDARU SVIBANJSKIH VREMENSKIH NEPRILIKA

Trešnje pucaju od obilnih kiša, a trebaju nove da bi isprale sol s drugih kultura

14. svibnja 2019. - 19:40
trešnja

Velike količine kiše i jak vjetar, prvenstveno bura u ponedjeljak i u noći na utorak, te posolica koju je nanio taj sjeverni vjetar, najviše u zapadnom dijelu Zadarske županije, ostavit će posljedice na svim poljoprivrednim kulturama, a trenutno su pogotovo ugroženi nasadi trešanja kojih je berba, a trebala je ove godine biti obilna, počela prošli tjedan.

Zbog obilnih kiša i velike količine vode koje plodovi koštunjavog voća ne mogu primiti dolazi do njihovog pucanja pa se u opasnosti našla cijela ovogodišnja berba trešanja koja baš ovih dana počela – rekla nam je Gordana Dragun, voditeljica zadarskod odjela Hrvatsko poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

Zadarska županija je najveći proizvođač trešanja u Hrvatskoj, pod tom voćnom kulturom se nalazi oko 200 ha poljoprivrednih površina, najviše u Ninskim Stanovima, Smilčiću i Lišanima Tinjskim, a sad je pod upitnikom cjelokupna ovogodišnja berba. Savjetodavna služba je stoga u utorak objavila novu preporuku koja se odnosi baš na zaštitu trešnje u ovakvoj situaciji:

- Veće količine oborina u dozrijevanju trešanja mogle bi nanijeti štete u vidu pucanja plodova i infekcije uzročnikom truleži plodova ( Monilinia fructigena). Savjetujemo uporabu jednog od dozvoljenih pripravaka s najkraćom karencom: INDAR 5 EW ( K-3 dana), SWITCH 62,5 WG ( K-7 dana), TELDOR SC 500 ( K- 3 dana), LUNA EXPERIENCE ( K- 3 dana).

Preporučamo zaštitu provesti ranije ujutro ili kasnije pred večer u doba kad pčele ne lete! - stoji uz ostalo u najnovijoj Preporuci Savjetodavne službe.

Međutim, nisu samo trešnje stradale u ovim, za svibanj neubičajenim vremenskim (ne)prilikama.

Sol nošena jakom burom prijeti nasadima povrća, ali i maslinicima i vinogradima koji su u fazi pupanja, odnosno pred cvatnju i to osobito u zapadnom dijelu Zadarske županije, od Novigrada do Vira.

Agronomi , stoga, preporučuju ispiranje posoljenih nasada, što je većini poljoprivrednika ipak nemoguća misija. Oni koji to ne mogu ili ne stignu napraviti mogu se samo nadati novoj kiši koju meterolozi najavljuju krajem tjedna kako bi očistila posoljene kulture. Tako su došli u paradoksalnu situaciju: uz sve ove obilne proljetne kiše trebaju im nove da bi sprale sol s nasada.

Ako se to ne dogodi vrlo brzo ćemo znati kakve su posljedice ovakvi vremenski uvjeti ostavili na poljoprivrednim kulturama: poljoprivrednici će ih vidjeti kroz štete u svojim nasadima, a ostali u cijenama voća i povrća ovoga ljeta.

 

19. travanj 2024 09:46