StoryEditorOCM
RegionalSLUČAJ ZAVADLAV

Tri su godine prošle od strašnog zločina u splitskom Varošu: Trostrukog ubojicu čeka novo suđenje

Piše Katarina Marić Banje
11. siječnja 2023. - 21:00

Krajem ovog mjeseca na Županijskom sudu u Splitu počinje novo suđenje Filipu Zavadlavu (27) iz Splita, optuženom za trostruko ubojstvo koje je počinio u Varošu.

U srijedu su se napunile tri godine od krvavog pohoda u kojem su kalašnjikovom smaknuti Jurica Torlak (37), Marin Boban (25) i Marin Ožić Paić (25).

Na prvom suđenju Zavadlav je dobio kaznu od 40 godina zatvora, ali je Visoki kazneni sud presudu ukinuo i naložio novo suđenje. Pritom treba istaknuti kako je presuda djelomično ukinuta, a u jednom je dijelu potvrđena i postala je pravomoćna.

Sporan je motiv

Zavadlav je, osim za trostruko ubojstvo, bio optužen i za općeopasnu radnju jer su od hitaca iz njegova kalašnjikova umalo stradali slučajni prolaznici, te za nelegalno posjedovanje oružja. Za opisana kaznena djela dobio je dvije i pol godine zatvora, što je Visoki sud potvrdio te je taj dio presude pravomoćan.

Već iz tog dijela odluke višeg suda, kao i iz činjenice da nisu izmijenili sudsko vijeće, tako da će i drugo suđenje voditi isto kao i prvo, jasno je kako smatraju da je pitanje krivnje pravilno utvrđeno. Tako oni u svojoj odluci navode: “Istodobno treba reći da za sada nije sporno da je optuženik kritične zgode postupao s izravnom namjerom da liši života trojicu oštećenika.” Međutim, sporan je motiv zločina, o kojem ovisi kvalifikacija i razlika između 40 i 50 godina zatvora.

image
Josko Supic/Cropix

Splitski sud proglasio je Filipa Zavadlava krivim za tri tzv. obična ubojstva, a optužnica ga je teretila za tri tzv. teška ubojstva, počinjena iz bezobzirne osvete. Visoki kazneni sud smatra da je nužno ponovno istražiti sve dokaze vezano uz motiv kako bi se podrobnije preispitalo je li Filip Zavadlav bezobzirno smaknuo trojicu kako bi se osvetio zbog situacija kroz koje je obitelj prolazila zbog njegova brata Stanislava Zavadlava, ovisnika o drogi.

Stoga su naložili splitskom sudu da se ponovno ispitaju svjedoci koji su imali saznanja o tome. Tako je jedan od njih kazao da je bio osobno prisutan kada su na vrata stana oca optuženika došle dvije osobe koje su mu prijetile i htjele ga na silu izvući iz stana jer su tražili novac od njega i govorili mu da vrati ono što je Stanislav uzeo.

Kazao je i kako je iz razgovora s Filipom Zavadlavom znao da su iste osobe dolazile i kod njega i da su optuženiku stavljali nož pod vrat, što optuženik nije prijavio policiji.

Drugi svjedok iskazao je da mu je optuženi Zavadlav rekao kako ima problema s Juricom Torlakom i Marinom Bobanom, ali nije spominjao Marina Ožića Paića.

image

Odvjetnik Branko Šerić

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Maltretiranje i iznude?

Treći svjedok govorio je o tome da mu je Filip Zavadlav između Božića i Nove godine 2019. godine govorio da su ga u rujnu neke tri osobe fizičke maltretirale i napale nožem, kao i da njegov brat Stanislav ima problema s nekim ljudima koji od njega iznuđuju novac.

Nadalje, splitski je sud izvršio uvid u snimljene videozapise mobitela optuženog Zavadlava nastale 11. prosinca 2019. godine, koji prikazuju optuženika kako na nepoznatom i nenaseljenom mjestu iz kalašnjikova ispaljuje tri puna okvira streljiva u improviziranu metu (metalnu bačvu).

Kod takvog stanja stvari, kaže Visoki kazneni sud, ispravno se dovodi u pitanje ispravnost zaključaka splitskog suda o ključnim motivima postupanja optuženika u odnosu na tri kaznena djela ubojstva. Upravo su zbog toga i prihvatili žalbe na presudu i ukinuli je, a nevjerojatno je to što se radi o žalbama samog optuženog Filipa Zavadlava i tužitelja Žarka Štrbca, zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Splitu, koji se u njima potpuno slažu.

Tužitelj od početka postupka ustrajava na tome kako se radi o ubojstvima iz bezobzirne osvete, tzv. teškim ubojstvima, što je detaljno opisao i obrazložio u optužnici koju je podignuo protiv Zavadlava. Prema optužnom aktu, Filip Zavadlav nabavio je oružje mjesecima prije te je hladnokrvno isplanirao i počinio zločin 11. siječnja 2020. godine.

image

Filip Zavadlav na suđenju 2021.

Duje Klarić/Cropix

Međutim, splitsko sudsko vijeće procijenilo je da nije bilo dovoljno dokaza za proglašenje krivnje po takvoj optužnici te je u veljači 2021. godine osudilo Zavadlava na 40 godina zatvora za tri tzv. obična ubojstva. Prema našem zakonu, za “obična ubojstva” ne može se dobiti više od 40 godina zatvora bez obzira na to koliki je zbroj pojedinačnih kazni.

Raspon kazne za ubojstvo je od pet do 20 godina, a on je dobio po 15 za svako jer je bio bitno smanjeno ubrojiv prilikom počinjenja, uz još dvije i pol godine za općeopasnu radnju i nelegalno posjedovanje oružja.

Žalbe na presudu

Prema splitskom sudu, za bezobzirnu osvetu trebali su postojati neosporni dokazi kako su trojica sada pokojnih od njega iznuđivali novac, a o tome su tek iznesene spoznaje iz druge i treće ruke, te sporadične izjave Filipa Zavadlava tijekom komunikacije s drugim osobama.

Nakon takvog raspleta podnesene su žalbe na presudu u kojima je tužitelj tražio njezino ukidanje jer smatra kako je Zavadlav kriv za težu kvalifikaciju, te Filipa Zavadlava, koji u svojoj žalbi tereti samoga sebe za puno teži krimen nego što je onaj za koji je osuđen.

Optuženi Zavadlav u svojoj žalbi spominje iznude i prijetnje, kojih je bio žrtva, i navodi kako nije potpuno utvrđeno činjenično stanje te traži da se to ispravi tijekom novog postupka. U jednom dijelu žalbe Filip Zavadlav priznaje krivnju, i to upravo po optužnici, da bi je u drugom dijelu negirao. Visoki sud traži od Županijskog suda u Splitu da na novom suđenju razjasni s optuženim te okolnosti, budući da on tijekom glavne rasprave nije govorio o stvarima koje opisuje, te čak to i priznaje u žalbi.

image
Jakov Prkić/ Cropix/Cropix

Šerić mu otkazao

Potrebno je naglasiti da je Filip Zavadlav podnio svoju žalbu mimo savjeta svojeg tadašnjeg odvjetnika Branka Šerića, koji ni u kojem slučaju nije želio da se spominju iznude i prijetnje. Takve tvrdnje idu u prilog tužitelju i težoj kvalifikaciji na temelju koje Filip Zavadlav može dobiti dugotrajnu kaznu od 50 godina zatvora jer se radi o tzv. teškim ubojstvima.

Odvjetnik Šerić, koji je osporavao presudu po osnovi ubrojivosti optuženika, u svojoj je žalbi tražio da se Zavadlava ponovno vještači jer od početka postupka tvrdi kako je neubrojiv. Zbog toga je ustrajavao na tome da je psihijatrijsko vještačenje bilo manjkavo kad je utvrdilo da je Zavadlav bio bitno smanjeno ubrojiv.

Upozorio je tada da je, ako Zavadlav u svojoj žalbi ide na svoju štetu, onda to još jedan dokaz da se radi o neubrojivoj osobi.

U međuvremenu je odvjetnik Branko Šerić otkazao punomoć Zavadlavu, zbog neslaganja oko koncepta obrane. Na novom suđenju Filipa će zastupati odvjetnik Tadiša Milošević, koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti. On je treći odvjetnik kojeg mu je dodijelio sud, nakon što je prvi otkazao zbog sukoba interesa, a drugi zbog neslaganja oko strategije.

Osim odvjetnika koji će braniti Filipa Zavadlava, mijenja se i tužitelj jer je dosadašnji Žarko Štrbac otišao u mirovinu. 

image
Duje Klaric/Cropix
19. travanj 2024 08:49