StoryEditorOCM
RegionalPRIJETI JOJ ZATVOR

Tukla muža i troje djece: nasilna majka opijala se i maltretirala obitelj, najstarije dijete pred školom ispljuskala i vukla u automobil

Piše Katarina Marić Banje/SD
22. travnja 2022. - 20:01
Muža je udarala po glavi i tijelu, a u dva navrata ga je gađala kamenjem  Dragan Matić/Ilustracija/Cropix

Protiv majke u 30-tim godinama sa splitskog područja podignuta je optužnica jer je pijana fizički napadala supruga i njihovo troje djece od kojih najstarije ima deset godina. Pola godine zlostavljanja kulminiralo je izgredom pred osnovnom školom najstarijeg djeteta kada mu je majka nanijela lakše tjelesne ozljede.

Djeca su nakon toga žurnom mjerom oduzeta od roditelja i povjerena na brigu najbližem članu obitelji dok traje kazneni postupak. Općinsko državno odvjetništvo iz Splita je tereti da je tijekom druge polovine prošle godine  učestalo ispred djece konzumirala alkohol.

Pijana je verbalno i fizički napadala njih i svog supruga, njihovog oca. Supruga je vrijeđala govoreći mu da je: “pi**a”,  “jadnik” i da se “j**e s kolegama s posla”, stoji u optužnici. Udarala ga je po glavi i tijelu, zbog čega su djeca bježala u sobu, a u dva navrata ga je gađala kamenjem.

Djecu je vrijeđala govoreći im da će ih poslati u popravni dom i da će ih “srediti”, ako ocu kažu što im radi. Tukla ih je šakama po glavi i tijelu te nije vodila brigu  o njima pa tako ni o higijeni, zbog čega su djeca bila prljava i nosila prljavu i poderanu odjeću.

S djecom je boravila u stanu koji je neuredan i zapušten,  a noću ih je ostavljala samu bez nadzora. Polovicom siječnja ove godine je, nakon što je konzumirala alkohol, upravljajući osobnim vozilom, zajedno sa suprugom došla po  dijete ispred osnovne škole.

Nakon svađe sa suprugom je dijete zamolila da ode po oca, a kad je ono to odbilo udarila ga je  četiri  puta zatvorenim dlanom u glavu u predjelu čela i grebala ga noktima po vratu. Pritom je i vukla dijete u vozilo i udarala rukama po automobilu.

image

'Ja sam brižna majka', kazala je optužena u svojoj obrani

Paun Paunović/Ilustracija/Cropix

Dijete je zadobilo ogrebotinu desne stražnje  strane vrata, ogrebotinu lijeve strane vrata i otok prednje strane lica. Sve opisano je, smatra državno odvjetništvo, kod djece i oca im izazvalo osjećaj ugroženosti i poniženosti.

Majka je zlostavljala muža i djecu te grubo kršila njihova prava, čime je počinila pet kaznenih djela nasilja u obitelji među kojima i nanošenje ozljeda. Za svako pojedino kazneno djelo za majku traže po godinu dana zatvora te izricanje jedinstvene kazne od dvije godine zatvora.

Tužiteljstvo je sudu predložilo djelomičnu uvjetnu kaznu na način da optužena godinu dana zatvora odslužio u ustanovi, a godina da bude uvjetni zatvor uz rok kušnje od tri godine. Dodatni uvjet je da se tijekom perioda koji joj se naloži mora redovito javljati Centru za socijalnu skrb.

Prilikom predlaganja kazne uzeli su u obzir emocionalnu povezanost počiniteljice i maloljetnih žrtvi.

Tijekom postupka optužena majka je negirala krivnju.

- Prijava protiv mene je rezultat kaznene prijave koju sam podnijela protiv supruga. Ja sam brižna majka svojoj djeci, ne tučem ih i ne vrijeđam. Sa suprugom sam se znala posvađati, ali ga nisam tukla i neprimjereno mu govorila pred djecom - izjavila je.

Postupak je pokrenut nakon što je dijete u siječnju primljeno na Hitnu pomoć zbog ozljeda te je nadležna policijska postaja pokrenula kriminalističko istraživanje i u konačnici podnijela kaznenu prijavu protiv majke. Dodatnu kaznenu prijavu protiv nje je podnio suprug te je kasnije sve obuhvaćeno optužnicom.

Tijekom obrade slučaja majci je napravljen test te je nalaz pokazao da je bila pod utjecajem alkohola. Provedeno je i vještačenje ozljeda djeteta po vještaku sudske medicine. Uz optužnicu su dostavljene i fotografije navedenih ozljeda te fotografije stana u kojem je obitelj živjela.

Saslušano je i nekoliko svjedoka koji su govorili o nasilničkom ponašanju optužene prema suprugu,  o fizičkim napadima na djecu te vikanju i vrijeđanju djece. Svjedočili su i o ostalim okolnostima navedenima u optužnom aktu. Napravljeni su i nalazi i mišljenja defektologa-socijalnog pedagoga, psihologa i psihijatra za majku i djecu.

Procijenjeno je kako majka pokazuje vrlo nisku toleranciju frustracije i nizak prag za očitovanje agresije. Napravljena je i socijalna anamneza obitelji po nadležnom Centru za socijalnu skrb.

Osim djelomično uvjetne kazne, državno odvjetništvo traži od suda da naloži optuženoj plaćanje troškova postupka od 4.500 kuna. U navedeni iznos spadaju i troškovi vještačenja ozljeda djeteta te ostalih nalaza.

20. travanj 2024 10:07