StoryEditorOCM
RegionalČETIRI OPTUŽNICE

Tužiteljstvo progoni nesavjesne osobe: zaraženi Sinjanin išao na tehnički pregled vozila, pozitivni Imoćanin krenuo u Bosnu, troje kupilo lažne nalaze

Piše Katarina Marić Banje
19. ožujka 2021. - 16:15

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je četiri optužnice zbog kršenja epidemioloških mjera. Sinjanin i Imoćanin terete se za širenja i prenošenja zarazne bolesti, dok se par iz Makarske i muškarac iz Zadvarja terete za kupovanje lažnih negativnih nalaza za COVID-19 u BiH odakle su s njima krenuli u Hrvatsku.

Sinjanina je optužnice ‘koštala’ registracija vozila. Naime 46-godišnjaku je zbog pozitivnog nalaza na koronavirus Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije izrekao mjeru samoizolacije od 13. do 23. prosinca prošle godine. Na zadnji dan, prije isteka krajnjeg roka u 24 sata, 46-godišnjak otišao u stanicu za tehnički pregled vozila na Putu Piketa u Sinju gdje je bilo više osoba koje je mogao zaraziti i ugroziti njihovo zdravlje, navodi optužnica.

Drugog optuženog, 32-godišnjaka, tereti se da je 25. listopada 2020. godine napustio adresu prebivališta u Imotskom. To je napravio nakon što mu je testiranjem 22. listopada 2020. utvrđeno da boluje od zarazne bolesti COVID-19 te mu je izrečena mjera izolacije u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru do 31. listopada 2020.

Svjestan da time krši izrečenu mjeru i da zbog napuštanja samoizolacije može navedenom bolešću zaraziti osobe s kojima dođe u kontakt i ugroziti njihovo zdravlje, svojim vozilom uputio se na granični prijelaz s Bosnom i Hercegovinom kako bi napustio teritorij Hrvatske, no tamo su ga zaustavili policijski službenici, stoji u optužnici. Obojica su optužena za širenja i prenošenja zarazne bolesti iz članka 180. stavak 1. za što je zapriječeno do dvije godine zatvora.

Sljedeći na listi optuženika je par iz Makarske koji je lažne testove kupio u Sarajevu, navodi optužni akt koji ih tereti za krivotvorenje isprave. Njih dvoje su početkom ožujka ove godine zajednički i dogovorno s ciljem nesmetanog ulaska u Republiku Hrvatsku i radi izbjegavanja primjene epidemiološke mjere "samoizolacije" od nepoznate osobe pribavili neistinite mikrobiološke nalaze RT-PCR Test Sars Cov 2 s naznakom nalaz "negativan" za svakog ponaosob.

Na lažnim nalazima je pisalo kako su napravljeni u jednoj sarajevskoj  klinici dan ranije i imali su potpis i pečat dva liječnika, ali i jednak broj protokola. Kasnijom provjerom je utvrđeno da je pod tim brojem protokola nalaz napravila potpuno druga osoba. Nakon toga su 27-godišnjakinja i 35-godišnjak, istog dana u 16,45 sati, lažni nalaz predali hrvatskim policijskim službenicima međunarodnog graničnog cestovnog prometa prijelaza "Aržano-Prisika" kao potvrdu svog zdravstvenog stanja, iako su znali da su pribavljeni nalazi neistiniti jer se prethodno nisu testirali na bolest Covid-19.

Samo dan ranije je na istom graničnom prijelazu s lažnim nalazom iz pravca BiH oko 22.35 sati došao 60-godišnjak iz Zadvarja koji je želio izbjegao mjeru samoizolacije po ulasku u Hrvatsku. U njegovom nalazu je pisalo kako ga je napravio dva dana ranije u sarajevskoj klinici, iako se uopće nije testirao. I on je kao i par iz Makarske prijavljen za krivotvorenje isprave iz članka 278. stavak 1. Kaznenog zakona za što je zapriječena kazna do tri godine zatvora.

18. travanj 2024 15:47