StoryEditorOCM
RegionalZAPEO U STIJENI

U akciji spašavanja avanturista s Biokova sudjelovalo 50 HGSS-ovaca, podignut i helikopter; ‘Zahvalio nam je porukom‘

Piše Hina
6. kolovoza 2023. - 11:46

Strani državljanin spašen je na Biokovu u akciji u kojoj je sudjelovalo 50 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je imao ključnu ulogu, izvijestili su u nedjelju iz HGSS-a te dodali da je strani državljanin prevezen u splitski KBC.

Riječ je bilo o zahtjevnoj akciji, ne samo zbog izrazito teškog terena, nego i zbog nepredvidljivih vremenskih uvjeta koji su mijenjali tijek akcije, istaknuli su iz HGSS-a nakon uspješnog spašavanja stranog državljanina s Biokova.

Svi spašavatelji također su se sigurno vratili s planine.

‘Iako mu je baterija mobitela bila pri kraju, uspjelo ga se locirati, a potom je precizno lociran pomoću bespilotnih sustava. Pronađen na Kućinskim docima i u pratnji trojice spašavatelja spušten u Žrnovnicu prije mraka. Spašavateljima je turist poslao poruku zahvale.‘, objavio je HGSS na svojim stranicama.

Iz HGSS-a su podsjetili da je najprije HGSS-ova stanica u Makarskoj u petak, u 22,31 sata, primila dojavu o stranom državljaninu koji se nije vratio s Biokova.

Nakon noći potrage, lociran je u petak u 10,40 sati na teško pristupačnoj lokaciji. Tada su timovi na terenu brzo reagirali, zbrinuli unesrećenog i prebacili ga na pristupačniju lokaciju. Potom je sigurno podignut u helikopter i prevezen za KBC Split.

U akciji spašavanja sudjelovali su pripadnici HGSS-a iz Makarske, Splita, Dubrovnika i Zagreba.

28. travanj 2024 15:59