StoryEditorOCM
RegionalPROJEKT VRIJEDAN PREKO PET MILIJUNA KUNA

U Biogradu otvoreno prvo u reciklažno dvorište u Zadarskoj županiji

Piše Matea Gugić
9. svibnja 2019. - 17:00
3D_reciklazno1_1518112987

Novo reciklažno dvorište, vrijedno preko pet milijuna kuna, otvoreno je jučer u Biogradu na moru. U velike kontejnere smještene u  industrijskoj zoni građani Biograda moći će odlagati papir, karton, plastiku, metalnu ambalažu, staklo, krupni otpad, bio-otpad i to bez plaćanja ikakve naknadne.

- Da nije bilo Europske Unije ovo se nikad ne bi dogodilo – nekoliko je puta naglasio gradonačelnik Biograda, Ivan Knez, dodovaši da je čak 90 posto projekta financirano iz EU fondova.

 - Procedura je, na žalost, bila duga. Skoro preko 10 godina, ali  konačno smo dočekali otvorenje ovog modernog dvorišta koji će pomoći pri našoj borbi za čistu prirodu i očuvanje okoliša – rekao je Knez te pozvao građane da već sutra dođu odložiti svoj otpad.

Direktor komunalnog društva Bošana koja će upravljati ovim dvorištem, Krunoslav Pešić, istaknuo je da su već proveli edukaciju stanovništva, posebice mladih, kako bi im stvorili naviku o odvajanju otpada. 

- Ovo je mali projekt na kojem i dalje konstantno treba raditi. Ja vjerujem da ćemo kroz par godina doći do ciljeva koji su stavljeni pred nas; a to je što više otpada odvojiti i u konačnici taj odvojeni otpad reciklirati te iskoristiti kao nekakvu sirovinu za budući proizvod – istaknuo je Pešić.

Ovo je prvo reciklažno dvorište izgrađeno u županiji i dio je velikog projekta kojeg Zadarska županija čeka godinama, izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje koji bi trebao biti gotov do 2022. godine. 
  
  

26. travanj 2024 21:46