StoryEditorOCM
RegionalŠKOLE KOJE SE POBRINU DA NJIHOVI UČENICI NAUČE PLIVATI

U cijeloj Zadarskoj županiji samo dvije škole redovito vode djecu na bazene u Školu plivanja: „Od tog programa nikad nećemo odustati, ma kako bilo naporno i odgovorno!“

Piše L.B.
25. siječnja 2019. - 20:40
škola-plivanja

Od 27 osnovnih škola diljem Zadarske županije, samo dvije škole za svoje učenike organiziraju Školu plivanja: OŠ Ivana Gorana Kovačića u Lišanima Ostrovičkim i OŠ Vladimira Nazora u Škabrnji.

Riječ je o školama čiji je osnivač Županija, tu se ne ubrajaju „gradske škole“, no na desetke škola, kad se uračunaju i područni objekti, nanizanih od Stankovaca i Benkovca pa sve do Zemunika i Poličnika, samo djeca iz udaljenih Lišana i Škabrnje imaju sreću da ih nastavnici vode na bazene i da tamo uče plivati.

- Ne mogu ja ulaziti u razloge drugih ravnatelja zašto djecu ne vode na plivanje, svatko ima svoje razloge, mnoge škole su i na obali, a mi vodimo djecu u Biograd da nauče plivati upravo zato što smo jako udaljeni i znamo da radimo pravu stvar. Djeca proplivaju, oduševljena su programom, ujedno su i roditelji vrlo zadovoljni – kaže Bore Savić, ravnatelj Osnovne škole u Lišanima.

- Potrebno se javiti kada Zadarska županija objavi prijavljivanje projekata u prosvjeti, mi to radimo svake druge godine, jer od prvog do četvrtog razreda imamo uglavnom 30-ak djece. Stoga je dovoljno da idemo svake druge godine, a ne vodimo samo neplivače, već svu djecu. Kad završi nastavna godina, odlazimo na bazen u Biograd, gdje djecu svakodnevno obučavaju treneri Plivačkog kluba „Dupin“ koji ih podijele u dvije grupe, neplivače i „poluplivače“ – kaže Savić, ističući da Škola plivanja traje „između pet i deset dana, ovisno o tome koliko se ima novaca.“

- Najveća stavka je prijevoz. Mi povedemo i djecu koja znaju plivati jer nas to jednako košta, ali prijevoz plaćamo 800 kuna po danu, ako imamo sreće da nađemo tu cijenu. Prosjek je između 800 i 1.200 kuna po danu. Zato o prijevozu ovisi koliko dana ćemo djecu voditi na bazen – kazao je Savić.

Školi u Lišanima Županija je za Školu plivanja ove godine odobrila 16 tisuća kuna, a Škabrnji 12 tisuća. Iz Škabrnje se u Školu plivanja ide svake godine, u ŠC Višnjik u Zadru, gdje ih plivanju uče treneri Plivačkog kluba „Jadera“.

- Svake godine bude oko 25 djece. Mi imamo puno učenika i uvijek vodimo samo trećaše. Vodimo svih, jer iako na anketama mnogi kažu da znaju plivati, na bazenu se ispostavi da i nije baš tako. Stoga je Škola plivanja, po mom mišljenju, iznimno korisna za naše učenike – kaže Marin Pavičić, ravnatelj OŠ u Škabrnji.

I njima je najveći izdatak prijevoz. S obzirom da plaćaju uporabu bazena i trenere, a djecu u Školu plivanja vode deset dana, sa županijskim novcem do sada nisu mogli sve pokriti.

- Sudjelovali su roditelji, nešto i škola, jer Školu plivanja držim prevažnim programom da bismo od njega odustali - kaže Pavičić.

Nastavnici koji preuzimaju odgovornost i vode djecu u Školu plivanja za to nisu posebno plaćeni. I u Lišanima i u Škabrnji sa djecom na bazen ne idu svaki dan isti nastavnici, izmjenjuju se, no za taj trud svejedno nije predviđeno posebno plaćanje. U Lišanima dobiju pola dnevnice, što iznosi 85 kuna, dok u Škabrnji to rade bez ikakve naknade.

28. travanj 2024 07:37