StoryEditorOCM
RegionalZABRINJAVAJUĆE

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja u mjestu Soline na Dugom otoku ronioci iz mora izvadili sedam kubika smeća

Piše Zadarski.hr
23. svibnja 2023. - 18:23

U subotu (21. svibnja) održana je ekološka akcija čišćenja podmorja u mjestu Soline na Dugom otoku. Akciju su zajednički organizirali Ronilački klub "KPA ZADAR" iz Zadra i Udruga mladih „Počivalo“ iz Solina, a podršku su pružili i lokalni stanovnici i Mulić d.o.o. Sali. Ukupno je izvađeno čak sedam kubičnih metara otpada, što je zabrinjavajuća količina koja ukazuje na problem onečišćenja morskog okoliša.

Među pronađenim otpadom dominirali su dijelovi zaostale konstrukcije uzgajališta školjkaša koja već desetljećima leži na morskom dnu.

Cilj ove hvale vrijedne inicijative bio je očistiti podmorje od otpada koji ugrožava morski ekosustav, te educirati javnost o važnosti očuvanja prirode i podvodnog svijeta. Sudionici akcije su ronioci iz Ronilačkog kluba "KPA ZADAR", članovi Udruge „Počivalo“ i mještani koji su s oduševljenjem prihvatili poziv na sudjelovanje.

"Moramo podizati svijest o tome koliko je važno očuvati naše more i podmorje. Ova akcija čišćenja je samo prvi korak, ali vjerujemo da će podići svijest i potaknuti ljude da budu odgovorniji prema okolišu", izjavili su iz Ronilačkog kluba "KPA ZADAR".

Također, važno je istaknuti sudjelovanje ronioca studenata druge godine studija Podvodne znanosti i tehnologije Sveučilišta u Zadru. Ovi mladi entuzijasti pridružili su se akciji s velikim zanimanjem i strašću za očuvanjem podvodnog svijeta. Studij Podvodne znanosti i tehnologije pruža studentima priliku da steknu dublje razumijevanje morskih ekosustava te načina očuvanja i zaštite morskog okoliša. Njihova stručnost i znanje doprinijeli su učinkovitosti akcije čišćenja podmorja u Solinama.

"Kao studenti Podvodne znanosti i tehnologije, ova akcija nam je pružila priliku da primijenimo svoje znanje izvan učionice i doprinesemo stvarnom očuvanju morskog okoliša. Bili smo svjedoci koliko otpad može negativno utjecati na morski ekosustav, i to nas je dodatno motiviralo da se angažiramo u ovakvim akcijama", izjavila je Andrea Gojak, jedna od studenata koji su sudjelovali u akciji.

Sudjelovanje studenata Podvodne znanosti i tehnologije predstavlja primjer kako obrazovanje i angažman mladih mogu pozitivno utjecati na zaštitu okoliša. Njihov entuzijazam i stručnost donijeli su svježe perspektive i ideje u proces čišćenja podmorja te su potaknuli druge sudionike da se aktivno uključe u akciju.

Organizatori su izrazili svoje zadovoljstvo sudjelovanjem studenata te su naglasili važnost poticanja mladih generacija da se zainteresiraju za očuvanje prirode i održivi razvoj.

Ova ekološka akcija čišćenja podmorja u Solinama predstavlja snažan korak prema čišćem i zdravijem morskom okolišu. Napore organizatora, ronioca, studenata i svih volontera treba pohvaliti, jer su svojim angažmanom pokazali da svatko od nas može pridonijeti očuvanju okoliša i borbi protiv onečišćenja.

Nadamo se da će ova akcija služiti kao poticaj i inspiracija za slične inicijative diljem otoka, te da će se svijest o važnosti očuvanja podvodnog svijeta širiti među ljudima svih dobnih skupina.

20. travanj 2024 11:48