StoryEditorOCM
RegionalU SV. FILIP I JAKOVU

U kino dvorani otvorena izložba " S one bane mora" koja "priča" o životu moliških Hrvata

Piše Zadarski.hr
15. kolovoza 2019. - 16:45
DSC_0358-min.JPG

Nakon svečane sjednice Općine Sv. Filip i Jakov, u novo obnovljenoj kino dvorani održana je izložba " S one bane mora", koja univerzalnim jezikom fotografije priča o životu moliških Hrvata,te prikazuje pejzaže Molisea te prve fotografije triju mjesta iz zraka: Kruča (Acquaviva Collecroce), Filiča (San Felice del Molise) i Mundimitra (Montemitro). Prikazane su također i povijest i sadašnjost preostalih triju hrvatskih naselja u talijanskoj regiji Molise. Projekt je zamišljen kako bi privukao pozornost javnosti fotografijama s motivima prirode i kulturne baštine moliških Hrvata. 

"Ciljevi i svrha ovog projekta su prvenstveno razvoj i očuvanje hrvatskog identiteta, te promoviranje znamenitosti i ljepota kraja u kojem moliški Hrvati žive i gaje svoje korjene već više od 500 godina", naglašeno je na početku izložbe.

Izložbu je otvorio župan Zadarske županije Božidar Longin. Otvorenju izložbe nazočili su načelnik općine Sv.Filip i Jakov Zoran Pelicarić, fotograf Boris Kačan, Antonella D'Antuono predsjednica udruge "Jedna Musika" Molise, ujedno i predstavnica moliških Hrvata u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH, umjetnica iz Rima Sanja Knez, Zrinka Bačić, potpredsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, voditeljica projekta "S one bane mora" i Boris Katičin, predsjednik Instituta za pomorsku baštinu ARS NAUTICA ili Institut for Maritime Heritage.

Posebna pozornost je na očuvanju kulturno-povijesnog fenomena moliških Hrvata u svrhu njegovanja tradicije i njezinog prenošenja na ostale Hrvate koji žive i djeluju izvan domovine, s naglaskom na prenošenju hrvatskog identiteta na mlađe generacije.

Prikazom fotografija vidljiva je ljubav i zajedništvo male zajednice moliških Hrvata. Prikazana su tri prekrasna mala mjesta, njihovi trgovi, kalete i sakralne građevine koje neodoljivo podsjećaju na gradiće na hrvatskoj obali, od Istre do Konavala. Kruč, Filić i Montemitro, mali kameni gradovi, uistinu su primorska Hrvatska u malome, smještena na jugu Apeninskoga poluotoka.

Izložbu su u svibnju 2018. godine otvorili predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar-Kitarović i ministar turizma Republike Hrvatske Gari Capelli.

Pokrovitelji projekta su Središnji Državni ured za Hrvate izvan RH, Veleposlanstvo RH u Italiji, Ured Hrvatske turističke zajednice u Milanu i Udruga Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim.

 

07. lipanj 2023 17:13