StoryEditorOCM
RegionalUSPJEŠNA SURADNJA

U lovačko društvo Diana stiglo 60 istarskih zečeva starih stotinjak dana, a uskoro će pustiti i 500 fazana te 650 fazanskih pilića

Piše Branko Božić
24. svibnja 2020. - 13:30

Zahvaljujući popuštanju mjera pandemije izazvane opasnim koronavirusom, kako je bilo i najavljeno, ove je subote u lovišta zadarskog Lovačkog društva ¨Diana¨ stigla druga ovogodišnja planirana pošiljka istarskih zečeva. U skladu sa strukom, u majstorski prilagođenim drvenim sanducima, u lovišta zadarskog zaleđa ¨dotrčalo¨ je 60 istarskih zečeva starih stotinjak dana. Njih je u skladu s postignutim dogovorom s vodstvom zadarske Lovačke udruge ¨Diana¨ na čelu s predsjednikom Ervinom Mrkićem Pestićem, osobno iz istarskog gradića Žminj dopremio Pino Peteh, vlasnik OPG i uzgajivačnice zečeva ¨Peteh¨.

Inače, Pino Peteh je jedan od trenutno najpoznatijih proizvođača dugouhana u umjetnom uzgoju kako u Istri tako i šire, te evo četvrtu godinu za redom uspješno surađuje sa zadarskom ¨Dianom¨ najmnogoljudnijom Lovačkom udrugom u Zadarskoj županiji.

U prihvatu 60 repića u lovištu XIII/123 Škabrnja-Zemunik D., sudjelovalo je vodstvo udruge predsjednik Ervin Mrkić Pestić, dopredsjednik Vitomir Čakarun, tajnik Ivan Posavec te lovočuvari Zoran Krizman i Ferdinand Banić, lovnici Vedran Lukić,Dragan Marušić, Denis Šare i Martino Klapan te lovci Ante Knežević, Denis Lonić i drugi.

Nakon što je tajnik Posavec pregledao i detaljno proučio prateću zečju dokumentaciju te nakon što je izvršena primopredaja, raspodijeljena je pošiljka i zečevi su transportirani na prethodno odabrane lovne terene XIII/115 Blatski gaj, XIII/116 Križ, XIII/123 Škabrnja Zemunik te XIII/121 Novigrad Pridraga, gdje su se po ispuštanju rastrčali u njihova nova staništa.

Kako nam je sa zadovoljstvom nakon akcije istaknuo predsjednik Ervin Mrkić Pestić, radi se o izrazito zdravoj zečjoj populaciji koja posjeduje istančane karakteristike brze i sigurne prilagodbe u lovištima Diane u zadarskom zaleđu.

- Za upravo ispuštenih 60 te ona 32 zečja repića dopremljena iz iste navedene uzgajivačnice tijekom mjeseca veljače, izdvojili smo oko 50 tisuća kuna. Do početka lovne sezone 2020/2021 u lovišta ćemo ispustiti također 500 kljunova odraslih fazana te 650 fazanskih pilića, što će nas koštati dodatnih 60-tak tisuća kuna. Kako bismo pomogli našoj divljači da se što lakše i bolje održava na životu, neobrađena i zarasla u korov, šikaru, travi i tome slično zemljišta, oremo i zasijavamo remizu i ostalo sjemenje. Sad u ovo sušno i bez kišno vrijeme, redovito čistimo kamenice i pojilišta te ih tako reći svakodnevno nadopunjujemo svježom pitkom vodom. Pored ostalog u lovišta uvodimo zeca kako zbog same promjene krvi, tako i zbog povećanja prirasta. Držim osobno da na tom tragu iz dana u dan postižemo sve bolje rezultate, i to ne samo na opće zadovoljstvo i radost naših 470 lovaca, već i ostalih čimbenika, kaže nam sa zadovoljstvom predsjednik Pestić.

Inače, nakon uspješno obavljenog zadatka ispuštanja mladih zečeva u za to predviđena lovišta, sudionici akcije priredili su zajedničko druženje u preuređenom lovačkom bunkeru na brdu Križ iznad Bibinja. Naravno, da druženje nije moglo proći bez ukusne lovačke spize. Za taj se segment svojski potrudio novopečeni lovnik i kuhar Denis Šare, pripravivši za svoje kolege lovce ukusan lovački gulaš.

25. travanj 2024 04:09