StoryEditorOCM
RegionalDRŽAVNO PRVENSTVO

U lovno-kinološkom kupu Sv. Hubert titulu državnog prvaka odnio lovac-kinolog Marino Pernar s otoka Paga!

Piše Branko Božić
26. listopada 2020. - 14:24

Na lovnim terenima Škabrnja i Zemunik, lovoovlaštenika zadarske Lovačke udruge "Diana", održano je ovog vikenda Državno prvenstvo u radu pasa ptičara te kinološko-lovni kup Sveti Hubert-memorijal Marko Medar za tekuću 2020. godinu.

Manifestacija kinologije i lovstva upriličena je u organizaciji Povjerenstva za uzgoj i rad lovnih pasa Hrvatskog Kinološkog saveza te u suorganizaciji na terenu od strane zadarskog KIniološkog društva "Dalmatinski pas". Zbog mjera pandemije izazvane korona virusom odazvalo se pedesetak vodiča dresera i vlasnika lovačkih pasa uglavnom kontinentalnih i engleskih ptičara iz 6 hrvatskih županija i grada Zagreba. U prethodnim godinama, kada još nije bilo na "sceni" COVIDA-19, na navedene dvije manifestacije znalo se je prijaviti preko 100 sudionika iz desetak i više hrvatskih županija.

Dvodnevnu manifestaciju su pod budnim okom dvojice selektora HKS-a, njegovog predsjednika zadranina Branka Šare te predsjednika Povjerenstva za uzgoj i rad lovnih pasa unutar HKS-a Dražena Tuličića, pratili, nadgledali i ocjenjivali renomirani hrvatski međunarodni kinološki suci Petar Klarić, Velimir Sruk, Zlatko Piteša, Elvis Gospić, Berislav Pucar i Edi Šarić.

Prema njihovoj konačnoj ocjeni u lovno-kinološkom kupu Sv. Hubert-memorijal Marko Medar, u pojedinačnoj kategoriji titulu državnog prvaka ponio je lovac-kinolog Marino Pernar s otoka Paga. On je sa kujom njemačkom kratkodlakom ptičarkom pod imenom "Numa od Piteše" osvojio 85 bodova. Viceprvak Franko Geržinić sa 71 bodom osvojio je sa psom njemačkim oštrodlakim ptičarom "Brutus" drugo mjesto, dok je treće mjesto sa 66 bodova sa kujom njemačkom oštrodlakom ptičarkom pod imenom "Zara od Postića" osvojio Zoran Postić.

image
u lovno-kinološkom kupu Sv. Hubert-memorijal Marko Medar,
B.božić

Kod žena državna prvakinja postala je Nikolina Koščević iz Zagreba. Ona je sa njemačkim oštrodlakim ptičarom pod imenom "Ringo od Postića" osvojila 68 bodova. Drugo mjesto uz 66 bodova sa njemačkom kratkodlakom ptičarkom "Zana del Cakić" pripalo je Petri Tomić, dok je treće mjesto sa 60 bodova osvojila sa francuskom ptičarkom "Greta" Ivana Pernar. Među psima dizačima divljači špringer španijelima, prvo mjesto među muškarcima sa 71 bodom i psom "Brutom" osvojio je Danijel Rukljač ,dok je među ženama prvo mjesto osvojila sa psom "Last Minute Wild" uz 55 bodova Matea Starjački.

U ekipnoj konkurenciji prvo mjesto osvojila je ekipa grada Zagreba u sastavu Zoran Postić, Josip Sovina, Darko Škrobot, Anđelko Turudić i Vladimir Mirenić.Drugo mjesto osvojili su predstavnici Splitsko-dalmatinske županije Ante Rogošić i Ivan Kovačević dok su treću poziciju osvojili članovi selekcije Zadarske županije Marino Pernar, Luka Zrilić, Ivica Stulić i Marko Knežević.

image
u lovno-kinološkom kupu Sv. Hubert-memorijal Marko Medar,
B.božić

U okviru Državnog prvenstva pasa ptičara epitet najboljeg u pojedinačnoj konkurenciji ponio je vodič Zoran Postić sa kujom njemačkom oštrodlakom ptičarkom "Zara od Pestića". Drugo mjesto osvojio je Ante Marin sa psom njemačkim kratkodlakim ptičarom ¨S-Atena od Petrova Polja¨ dok je treći bio Rino Cavao s njemačkim kratkodlakim ptičarom "Boban". Među ekipama prvo mjesto osvojila je "Postava grada Zagreba" izvrsnim radom njihovih vodiča i pasa.

Prigodna svečanost podjele pehara, medalja i plaketa, upriličena je u kompleksu zadarske hotelske kuće Kolovare. Odličja je na prigodan način pobjednicima uručio predsjednik HKS-a Branko Šare.

MARINO PERNAR DRŽAVNI PRVAK U LOVNOM KUP SV.HUBERT

-Osobno sam presretan zbog ovog još jednog u nizu mojih uspjeha, kao i uspjeha moje supruge Ivane.Pohvalio bih prije svega organizatore te domaćine na terenu, koji su unatoč koronakrizi obavili lavovski dio posla. Baraž je zaista bio zahtjevan i do zadnjeg trenutka osobno nisam znao kako će se ova priča okončati. Ovo je meni osobno kao i mojoj supruzi Ivani novi vjetar u leđa, reći će Pernar.

PREDSJEDNIK HKS-a BRANKO ŠARE

-Unatoč svim izazovima što ih sa sobom nosi COVID-19, i ovu manifestaciju kinologije i lovstva, hvala Bogu realizirali smo na opće zadovoljstvo svih sudionika.U svoje osobno, kao i u ime mojih suradnika te organizatora na terenu, članova Kinološkog društva ¨Dalmatinski pas¨, upućujem riječi hvale svima koji su se odazvali na ovu manifestaciju.Posebno čestitam pobjednicima kao i sucima koji su korektno odradili zahtjevan posao.Hvala također i čelnim ljudima zadarskog Lovačkog društva ¨Diana¨ na ustupljenim lovnim terenima.Naravno, da mi je posebna čast zahvaliti se našem vrsnom kinologu i međunarodnom kinološkom sucu Elvisu Gospiću, za njegov angažman glede provedbe svih zadataka na terenu.Mi ćemo i nadalje budno pratiti epidemiološku situaciju u Hrvatskoj vezanu za pandemiju koronavirusa te ćemo u skladu sa mjerama Nacionalnog Stožera provoditi i ostale naše planom predviđene kinološke aktivnosti, rekao je uz ostalo predsjednik Šare.

25. travanj 2024 18:04