StoryEditorOCM
RegionalOPROŠTAJ OD TOPLE JESENI: SA SJEVERA STIŽE SNAŽNA ARKTIČKA FRONTA

U nedjelju pada temperatura, idući tjedan moguć i snijeg, znamo i kakva će biti zima

Piše Zadarski.hr
18. listopada 2018. - 16:24
nevrijeme

Nakon duljeg razdoblja babljeg ljeta diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj, koje potrajalo dulje nego što smo to navikli, s poprilično sigurnošću se može reći da, sudeći po dostupnim modelima, sljedećeg tjedna tjedna stiže snažna arktička fronta.

Kako javlja portal Severe Weather Europe, iz arktičke regije će stići naprije u Skandinaviju što će rezultirati jačanjem pritiska i padom temperature već od utorka. Hladna fronta potom će se kretati prema istočnoj i središnjoj Europi dalje prema balkanskom poluotoku, gdje će stići do četvrtka.

U petak će hladna fronta biti dominantna na Balkanu i u istočnoj Europi, dok će se greben te ciklone raspasti na putu za zapadnu Europu.

Snažna arktička fronta vrlo vjerojatno će se razviti u velikom dijelu Europe sljedećega tjedna, a u područjima uz nizine mogla bi donijeti snijega u nekim predjelima, ali precizinija prognoza bit će moguća tijekom vikenda.

U Hrvatskoj se, sudeći po prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, osjetnije zahlađenje i oproštaj od duge, tople jeseni može očekivati u nedjelju.

 

Sa sjevera stiže naoblačenje s mjestimičnom kišom, osobito na kopnu. Vjetar većinom slab, za vikend ponegdje umjeren sjeverni. Na Jadranu mjestimice umjerena bura, koja će u nedjelju jačati. Dnevna temperatura u kopnenom dijelu će se sniziti, pa će primjerice u Zagrebu iznositi maksimalnih 12 stupnjeva po danu. Potkraj dana očekuju se oborine, a početkom idućeg tjedna očekuje nas oblačno vrijeme sa sunčanim razdboljima. Najhladnije će biti u Lici i Gorskom kotaru gdje će se dnevne temperature spuštati do 8 Celzijevaca.

Prema prognozama Accuweathera za cijelu zimu, mogu trljati ruke oni koji žele uštedjeti na grijanju jer nas očekuje blaga zima, prenosi portal Neverin.

Naglasak je na čestim olujama na zapadu i sjeveru Europe, koje će svoj vrhunac imati u samom "srcu" zime. To će područje često biti zahvaćeno olujnim vjetrovima, ponegdje obilnom kišom i poplavama, a sve će to u Europu donositi topao i vlažan oceanski zrak.

Gore opisana situacija upućuje na česte i snažne ciklone koje će zahvaćati zapad Europe te se širiti dalje sjeverom Europe prema istoku. U takvim okolnostima bit će onemogućen dolazak hladnog zraka sa istoka Europe, iz Rusije, bez čije je prisutnosti ozbiljniji snijeg u nižim nadmorskim visinama rijetka pojava. Umjesto toga, brzo premještanje ciklona sjeverno od Alpa dalje na sjeveroistok donijet će našim krajevima jak i olujan jugozapadni vjetar te bi pri takvim situacijama i snijeg u planinama bio rijetka pojava, a izostali bi i jutarnji mrazevi.

18. travanj 2024 07:39