StoryEditorOCM
RegionalPOZDRAV LJETU

U Ninu održan tradicionalni Festival sunca i svjetlosti!

Piše Zadarski.hr
22. lipnja 2022. - 12:49

Festival sunca i svjetlosti tradicionalno je održan u organizaciji Turističke zajednice Grada Nina, a pod pokroviteljstvom Zadarske županije. Partner na projektu je Osnovna škola Petar Zoranić Nin, te brojni vrijedni kreativci i volonteri.

Božanstvenim glasom Nele Šarić u pratnji Tomislava Košte, pozdravljen je prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe. Ranoranioci su imali priliku uživati u pjesmi i glazbi te uz milozvučne note dočekati prvu jutarnju zraku koja se sa Velebita sunovratila točno u 05:39:42 h kada je vila Petra Zoranića Ninjanina udarila o gong i najavila dolazak ljeta. Stotinjak ljudi koji su se okupili pamtit će ovaj doček prvog ljetnog dana.

U drugom dijelu jutra, učenici Osnovne škole Petar Zoranić Nin izveli su prigodni program i uz pjesmu i recitale pozdravili ljeto koje je stiglo u 11:13:52. Školski program pripremile su učiteljice Ana Mrkela, Jelena Laća i Silvana Milišić Šoša. Likovna radionica koja je uslijedila obradovala je mnogu okupljenu djecu koja su oduševljeno stvarala svoja mala umjetnička djela. Radionicu je vodila Lucija Bubić maturantica srednje škole Primijenjene umjetnosti u Zadru, uz mentorstvo profesorica Bojane Vukojević i Ivane Perić. Svi sudionici radionice dobili su poklon mirisne soli od Solane Nin. Pobjednica festivalske radionice bila je Marta Glavan kojoj je uručen darovni paket iznenađenja. Mnogi posjetitelji dolazili su znatiželjno pratiti što se to zbiva unutar crkve gdje im je igru sunčevih zraka objasnio ing. Držislav Sikirić. Za animacijski program u okolišu crkve sv. Križa pobrinule su se animatorice iz Zaton Holiday Resorta.

Crkva sv. Križa smatra se jednim od najvrjednijih spomenika starohrvatskog graditeljstva, a potječe iz 9. st. Svojevrsni je simbol regije budući da se nalazi u grbu i zastavi Zadarske županije. Zbog njezine posebne gradnje engleski arhitekt Thomas Graham Jackson romantično ju je nazvao najmanjom katedralom na svijetu. Ova posebna građevina koja je bila prema nekim podacima zavjetna kapela, smještena je u blizini prvotne katedrale u Hrvata, crkve sv. Anselma.

Večernji dio programa započeo je uzbudljivom Potragom za blagom grada Nina kraj crkve sv. Križa. Mladi glazbenik Ivan Majstorović, nastupom na violini i svojom nadahnjujućom glazbom otvorio je završni dio festivala, a potom je uslijedilo predavanje dr. sc. Pavla Pavuše Vežića, značajnog konzervatora za grad Nin koji je jednu svoju knjigu posvetio crkvi sv. Križa. Predavanje pod nazivom Memorija Svetog Križa u Ninu, pratio je veliki broj zainteresirane javnosti. Poslije predavanja je uslijedio zabavni program na Višeslavovom trgu.

Jedinstveni festival u Hrvatskoj spaja više vrsta umjetnosti te privlači pozornost stručne i znanstvene javnosti, te turista.

Četrnaesti po redu Festival Sunca i svjetlosti održan je s bogatijim programom nego inače zahvaljujući brojnim volonterima koji pomažu da ovaj festival iz godine u godinu raste i razvija se spajajući više vrsta umjetnosti i ispreplećući ih sa znanošću.

23. travanj 2024 02:57