StoryEditorOCM
RegionalVRANSKO JEZERO

U Parku prirode imaju prihod veći nego u lanjskom srpnju, stigao je i vlakić, promatrači ptica su redoviti, ali zabrinjava – pomor šarana

Piše Lada Burčul
12. kolovoza 2020. - 22:19

Park prirode Vransko jezero u srpnju je imao deset posto bolje rezultate nego u lanjskom srpnju, točnije prihod je veći za deset posto, a broj posjetitelja je veći za četiri posto.
Ipak, u ovoj godini PP Vransko jezero je na 60 posto prihoda u odnosu na lani, jer je u najintenzivnijem razdoblju posjećenosti, u proljeće, Park prirode bio zatvoren zbog epidemije.

- Sada je posjećenost jako dobra – kaže ravnatelj Parka Danijel Katičin.
Od brojnih atrakcija i aktivnosti na području Parka prirode Vransko jezero, u vrijeme korona krize među omiljenijima su individualne aktivnosti, kao promatranje ptica ili ribolov.

- Ribiča ima puno. Oni su nam važni posjetitelji i žale se da šarana ima znatno manje. Ima štuka i somova, s tim što je somove prilično teško uhvatiti, no Vransko jezero je najatraktivnija destinacija u Hrvatskoj za lov šarana. Ta riba ovdje ima veliki prostor za kretanje i stoga nema 'miris' mulja, duža je, ima ukusnije meso. No evo, manje ih je i to me brine – kaže Katičin.

Razlozi pomora šarana su u njihovom stalnom kretanju prema moru, gdje nastradaju.
Na Vranskom jezeru nužno je izgraditi branu na predjelu Prosika, zbog ozbiljnog problema pomora ribljeg fonda, koji se događa i uslijed prodora mora u jezero. Katičin kaže da ne može shvatiti zašto je za izgradnju brane u kanalu širokom osam metara potrebno toliko dugo vremena.

- Mi smo zaštićeno područje i nositelj investicije su Hrvatske vode. Nevjerojatno je da zaista postoji dobra volja i resornog Ministarstva i Hrvatskih voda, a da toliko sporo to sve ide. Šest godina intenzivno pokušavamo napraviti branu, trenutačno smo pred ishođenjem građevinske dozvole i to će još potrajati. Znači, unatoč dobroj volji sa svih strana, brže ne može – rezigniran je Katičin, koji je svojedobno podsjetio da su Borellijevi na tom mjestu 1770. napravili drvenu branu i imali su tu tako potrebnu zapornicu, a aktualna 'trakavica' oko njene izgradnje ukupno traje već 17 godina.

- Kroz taj kanal, u vrijeme južine i plime, prodire more u Vransko jezero i 2012. godine imali smo dramatičan pomor šarana, štuka, somova i drugih slatkovodnih organizama. Fond je bio gotovo uništen, oporavljao se godinama. Branu na Prosiki treba konačno napraviti kako ne bismo imali ozbiljnih problema s eko sustavom na području Parka prirode – kazao je ravnatelj Katičin.
Dok s jedne strane ribiči na Vranskom jezeru u tišini love, česti posjetitelji su i promatrači ptica. One pasionirane, kaže Katičin, jedva tko i uoči, jer pozicije zauzmu i prije zore. Oni dolaze sami i ne treba im ni vodič, ni informator, gotovo su nevidljivi u svojim zasjedama.

Od grupnih atrakcija najnovija je električni vlak koji vozi od Pakoštana do lokaliteta Crkvine u Parku prirode.
- To je samo prva od tri predviđene stanice, dalje za sada ne možemo, imali smo suglasnosti da idemo do Kamenjaka no korona je sve poremetila. Nismo, zbog smanjenih prihoda, uspjeli urediti ugibališta i prometnu signalizaciju u zadnjoj dionici, no vlak je već atrakcija kojom smo zadovoljni iznad očekivanja. To je prvi namjenski električni vlak u Hrvatskoj koji ima više od jednog vagona i vožnja njime je atraktivna jer se obiđe više lokacija – kaže Katičin.
Vlak prometuje od Pakoštana do Info centra Crkvine, a u cijenu od 40 kuna (za djecu 30) uključena je i ulaznica u Ornitološki rezervat Parka prirode, gdje je uređena 600 metara duga poučna staza „Ptice Vranskog jezera“. U neposrednoj blizini je i Adrenalinski park.

Do 31. prosinca 2021. provodit će se projekt „Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero“, koji sufinancira Europska unija. Tim novcem produljena je poučna staza s tornjem u Ornitološkom rezervatu, uređeni su makadamski putovi tzv. cementnom stabilizacijom u duljini od gotovo 13 kilometara, otvoren je Adrenalinski park, radi se na izgradnji pontonskog pristaništa za električni brod u lučici Crkvine, a promotivni materijali i suveniri svoje mjesto našli su i u Biogradu.
- U Biogradu smo otvorili info centar i sada smo prepoznatljivi i tamo, da se oglasimo u gradu koji je turistički odlična destinacija, da se i tamo čuje za nas. U info centru imamo razne materijale, suvenire, LCD projektor – istaknuo je ravnatelj Katičin.

U Parku prirode se kasni sa postavljanjem pet tipskih kućica, koje će imati različitu namjenu, na lokalitetu Prosika će biti recepcija, na Kamenjaku suvenirnica, u Adrenalinskom parku čuvarska kućica…
- S postavljanjem smo počeli tek sada, to su eko blokovi sa fotonaponskim ćelijama. Kada nam zasvijetli na Kamenjaku, bit će to veliki iskorak naspram trenutačnog agregata kojim održavamo sve sadržaje na toj atraktivnoj lokaciji i jedinstvenom vidikovcu – kaže ravnatelj Danijel Katičin.

25. travanj 2024 09:45