StoryEditor
RegionalNE ZNA SE RAZLOG

U Paškoj uvali zamijećen neuobičajeno velik broj uginulih školjaka

Piše I.B./Morski.hr
27. srpnja 2020. - 13:17
Što se događa s konjinama u Paškoj uvali nemoguće je doznati bez znanstvenog istraživanjaMorski.hr

Što se događa s nekim vrstama školjaka u Paškoj uvali? Redakciji Radio Paga, naime, nekoliko sportskih ronilaca je dojavilo kako su na nekim područjima Paške uvale vidjeli veće količine otvorenih ljuštura školjki što ne smatraju normalnim niti uobičajenim.

Nakon konzultacija s dobrim poznavateljima školjki u Paškoj uvali, utvrđeno je kako se radi o školjkama koje se dijalektalno nazivaju konjine. Latinski naziv školjke je Glycymeris bimaculata. Ta školjka je u Paškoj uvali dosta česta, a živi na pjeskovitom morskom dnu. Za razliku od, na primjer, klapuna, mošuna i prnjavica, otočanima omiljenih školjaka, konjina se manje cijeni ponajviše zbog vrlo tvrdog mesa, prenosi Radio Pag.

Zbog toga se i manje bere. Navodno najviše uginulih konjina ima na morskom dnu u blizini Bošane, Dubrave i Svetog Marka. Što se događa s konjinama u Paškoj uvali nemoguće je doznati bez znanstvenog istraživanja.

Samo znanstvenici mogu utvrditi radi li se o nekoj normalnoj, uobičajenoj, periodičnoj pojavi ili se doista radi o pomoru zbog nekog neuobičajenog razloga.

Izdvojeno

24. kolovoz 2020 02:07