StoryEditorOCM
RegionalSUFINANCIRAN IZ EU

U petak se u gospodarskoj zoni Poličnika otvara Centar za razvoj i edukaciju, najsuvremenijim pčelarskim centrom u Hrvatskoj upravljat će općina!

Piše Mišel Kalajžić
24. kolovoza 2020. - 21:03

U petak se, uoči Dana Općine Poličnik koji se tradicionalno svake godine veže uz općinski blagdan Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja, otvara Centar za razvoj i edukaciju u gospodarskoj zoni Općine Poličnik sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt vrijedan 25,8 milijuna kuna – od čega je 20 milijuna kuna pristiglo iz Europske unije, dok je nešto više od 5 milijuna vlastitih kreditnih sredstva uložila Općina – poznat je i kao Centar za pčelarstvo, odnosno specijalizirani poslovni inkubator za industrije koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode (prvenstveno farmaceutska, prehrambena i kozmetička industrija).

U dvije godine izgrađeno je moderno zdanje, gotovo 2000 četvornih metara korisnog prostora, koje je naposljetku opremljeno i svim uređajima za suvremen pčelarski centar, namijenjen ne samo pčelarima Zadarske županije, već i čitave Hrvatske. Kod nas do sada, tvrdio je još za vrijeme dovršenja tog projekta načelnik općine Davor Lončar, takvoga centra nije bilo, pa ipak, niti dovršenje Centra, a niti početak njegova rada, nije moglo proći bez teškoća.

Naime interes za suradnju postojao je na razini Hrvatskoga pčelarskog saveza kojemu je Općina Poličnik najmanje dva puta slala javni poziv za suradnju, ali je korona učinila svoje pa se nitko u fazi dovršenja projekta nije javljao. Još prije toga imali su iz općine kontakte s Pčelarskim savezom Hrvatske koji je bio voljan doći u Poličnik i zajedno s Općinom i Ministarstvom poljoprivrede plasirati med iz Poličnika diljem Hrvatske. Ministarstvo gospodarstva trebao je izdati i certifikat za punjenje meda, a u okviru Općine Poličnik formirana je tvrtka koja je trebala voditi Centar u uskoj suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom i drugim udrugama pčelara. Načelnik Lončar je dodao kako su projekt nekoliko puta morali prilagođavati i ispravljati u odnosu na prvobitni projektni zadatak, ali na kraju do suradnje s Hrvatskim pčelarskim savezom kako doznajemo nije došlo, pa je Općina odlučila ipak otvoriti Centar i pokrenuti ga u vlastitoj režiji.

- Otvaranje je planirano za petak, mi imamo obvezu otvoriti ga i nemamo što čekati. U okviru Općine osnovali smo ustanovu Edukacijsko-poslovno-razvojni pčelarski centar koja će ga voditi - kazao je Lončar.

Iako nije želio direktno prozivati Hrvatski pčelarski centar, u razgovoru s njim doznali smo kako do suradnje s njima nije došlo jer se ispostavilo kako bi zapravo Općina Poličnik trebala organizirati čitav posao prikupljanja, analize i plasmana meda, dok se u prethodnim razgovorima išlo na to da bi takvu ulogu preuzeo upravo Hrvatski pčelarski savez, dok bi Općina osiguravala potrebnu logistiku, uz prostor. Ipak, Lončar i dalje zadržava pomirljive tonove ističući kako je važno da se Centar otvori, a mjesta za suradnju još uvijek ima, dodajući kako bi bilo šteta na bilo koji način dovesti u pitanje projekt kakav pčelari u Hrvatskoj do sada nisu niti imali.

Kako neslužbeno doznajemo, za korištenje Pčelarskog centra u poličniku zainteresirani su i neki domaći trgovački lanci, a o svemu bi se uskoro moglo više doznati, nakon što Centar bude otvoren u petak.

Izgradnja projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole za gradnju Centra započela je još 2014. godine, da bi 2016. godine Općina Poličnik aplicirala projekt za sufinanciranje i iste te godine ušla u program strukturnih i investicijskih fondova. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom gospodarstva potpisan je godinu kasnije, a projekt je započeo 6. studenoga 2017. godine, da bi iduće godine bio položen kamen temeljac, a uporabna dozvola izdana je 2019. godine.

- Veseli me činjenica da je ovaj, više od 25 milijuna kuna vrijedan velebni projekt fizički doveden do kraja i da je stvoren prostor za rad Centra za razvoj i edukaciju kao suvremene poslovne infrastrukture od lokalnog, regionalnog i šireg značaja koja će omogućiti unapređenje poslovanja prehrambene i kozmetičke industrije koje kao sirovinu koriste pčelinje proizvode: vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i prvenstveno med. Centar će priužati usluge inkubacije i konzultantske usluge mikro-malim i srednjim poduzetnicima, specijalizirane edukativne usluge poslovnim subjektima, zaposlenima, nezaposlenima, studentima i učenicima, te sudjelovanje u istraživanjima i razvoju novih proizvoda uz stručni nadzor, najam start-up ureda, kontrole kvalitete ulaznih sirovina, poboljšanje postojeće tehnologije obrade pčelinjih proizvoda, te marketinške usluge. Ovakav tip djelatnosti koji će nuditi centar je odgovor na visoke zahtjeve tržišta koje inzistira na izvrsnosti u svim segmentima, stoga je važno ponuditi pomoć malim i srednjim poduzetnicima kako bi podigli kvalitetu svojih proizvoda i postali konkurentni ne samo na domaćem već i na svjetskom tržištu – istaknuo je Lončar. Činjenica da je projekt dobio oznaku projekta od nacionalnog interesa od hrvatskog klastera konkuretnosti, svakako govori u prilog njegovu značaju – zaključio je uoči otvaranja općinski načelnik.

Najmodernija tehnologija

Laboratorij je opremljen najsuvremenijim uređajima, a među njima je i uređaj za kojim je vladala velika potražnja u Hrvatskoj, jer je sposoban detektirati i – koronavirus, pa ga je u slučaju potrebe Općina bila spremna ustupiti za korištenje u interesu javnog zdravstva.

Od laboratorija do punionice

Centar za razvoj i edukaciju Poličnik prostiore se na 1.602 četvorna metra izgrađene i opremljene infrastrukture. Potencijalnim korisnicima stoji na raspolaganju razvojna radionica, punionica meda, kemijsko-mikorobiloški laboratorij kojim bi trebao upravljati zadarski Zavod za javno zdravstvo, zatim multimedijalna dvorana, praktikum, dvorana za senzoriku, izložbeni prostor, knjižnica te osam ureda za najam.

Partneri i sudionici

Projektni partneri su ustanova Inovacija Zadarske županije i Zadarska županija, a sudionici su Sveučilište u Zadru, AGRRA, Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora, Poljoprivredna prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića i Prehrambeno biotehnološki fakultet u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 25.86 milijuna kuna, od čega 19.098 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz operativnog programa konkurentnost i kohezija, 1,5 milijuna sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja, dok je 5,2 milijuna kuna sufinancirala Općina Poličnik uz dodatno financiranje cijele projekte dokumentacije, zemljišta i opremanja u iznosu od 1,8 milijuna kuna.

25. travanj 2024 18:45