StoryEditorOCM
RegionalLD "JAREBICA"

U polju biogradskog zaleđa ponovo zapjevale prepelice mameći lovce

Piše B.Božić
15. rujna 2020. - 10:46

Pućpurić-pućpurić-pućpurić- zapjevale prepelice u bogatim i nadaleko čuvenim lovištima biogradskog zaleđa, mameći tako lovce domaće Lovačke udruge "Jarebica" u strništa, kukuruzišta i ostala poljska prostranstva, na tradicionalni ljetni lov na naše najmanje poljske koke. Zora lagano rudi a niz padine Velebita probijaju se prve jutarnje zrake sunca. Rosna trava savija se pod lovačkim čizmama. Iz daljine odjekuju prvi hici, a psi ptičari uz svoje gospodare spremni kao zapete puške. Vrte glavama lijevo-desno, stalno njuškajući zrak u potrazi za neodoljivim mirisom poljskih koka.

Po prvotnom dogovoru pridružili smo se grupi biogradskih lovaca i njihovim gostima, koji su lovili te kolovoške nedjelje u državnom lovištu XIII/33 "Vrana" na potezu od mjesta Raštana do Vranskog jezera. Njome je besprijekorno koordinirao alfa i omega "Jarebice" njezin iskusni i neprikosnoveni lovac, dopredsjednik Milan Patača.

Kažimo kako je upravo Patača uz sve njegove ostvarene radne rezultate u matičnoj Lovačkoj udruzi, zbog postignutih zasluga u organizaciji provedbe na lovnim terenima "Jarebice" aktivnosti prošlogodišnjeg Državnog Kupa ¨Sv.Hubeert¨, osobno odlikovan od strane Izvršnog odbora HLS-a i njegovog predsjednika Đure Dečaka.Nakon vremenskog isteka lova, kada su se puške spremile te nakon što je odana počast odstrijeljenim kokama,za kratak razgovor zamolili smo dopredsjednika Pataču, kako bi iz prve ruke saznali nešto više o ovoljetnom lovu prepelica, stanju lovstva u Biogradskoj ¨Jarebici¨,negativnim učincima COVIDA-19 na domaće lovstvo i tome slično.

image
B.Božić

- U našim lovištima od davnina se prakticira lov na prepelice.Mi se uistinu možemo pohvaliti njihovom brojnošću.Upravo zahvaljujući ogromnom ratarskom bazenu, koje se sastoji od nizinskog područja podložnog niskom raslinju i travi te žitaricama kukuruzu, pšenici, ječmu, zobi i tome slično, koje je ujedno ispresjecano vodotocima, jarugama i kanalima, naša lovišta koja se protežu od Raštana preko Sikova, Turnja, Sv.Filipa i Jakova, Biograda, Pakoštana do Vrane, uistinu su Bogom dana staništa za prepelice. No, to ne znači da ih naši lovci izlovljavaju u enormno velikim i nedozvoljenim količinama.Postavljene su kvote na način da se prije otvorenja lova, u lovačke dozvole stavlja da se najviše deset prepelica može odstrijeliti po grupama, koje obično broje 2-3 lovca.Taj posao na terenu uglavnom kontroliraju naši lovočuvari i lovnici, a mogu se pohvaliti da se lovci uglavnom pridržavaju tog propisa, govori nam uvodno Patača te nastavlja.

- Što se pak tiče općenitog lova prepelica u Hrvatskoj, moram istaknuti činjenicu da se tamo 90-tih godina startalo polovicom srpnja pa se pomicalo na prvi kolovoza a ove godine na 20. kolovoza. Manjkavost ovakve odluke, to jest direktive o prolongiranju lova, koju je donijela EU-a iz samo njima poznatih razloga, jest u tome da prepelice počnu migrirati kad mi krećemo u lov. Pa ako vlada suša i izostanu kiše te ako malo i zahladi one se skupe u jata i odlaze.To nam se upravo događa ovog ljeta, jer svjedoci smo da se brojni lovci diljem Hrvatskih lovišta, oglašavaju da je brojnost prepelica zanemariva. Odje se postavlja pitanje zbog čega mi sve moramo slušati i provoditi što nam nalaže Europa u pogledu lova, što svjedočimo također ovih dana s vučjom populacijom, pita se Patača. Kad je posrijedi postavljanje tkz vabilica, naš sugovornik pojašnjava da je to neprimjeren, neetičan, protuzakonit lov nedozvoljenim načinom i sredstvom te kako je ne tako davno bilo navedenih slučajeva i u njihovim lovištima, ali da zahvaljujući svakodnevoj kontroli na terenu od strane lovočuvara i lovaca volontera te edukaciji lovaca, toga za sada više nema.

image
B.Božić

Svjedoci smo kako pandemija uzrokovana opasnim korona virusom, svakodnevno ostavlja značajne financijske gubitke na ukupno hrvatsko gospodarstvo, od čega naravno nije imuno ni lovstvo.

-Nama su u "Jarebici", a tako je i sa većim brojem Lovačkih udruga na području Zadarske županije, prihodi od lovnog turizama i dresure pasa, bili značajni iznosi u godišnjim proračunima.Nažalost moram istaknuti da zbog COVIDA-19 izostao nam je tradicionalni ovoljetni dolazak talijanskih lovaca u turistički lov na prepelicu pućpuru, a koji su bili naši gosti redovito unatrag dvadesetak godina. Ako se ovako stanje nastavi tijekom jeseni i zime te izostanu identični turistički lovovi na šljuku-benu, doći ćemo uistinu u tešku financijsku krizu. Da bi mogli kako tako unaprijed preživjeti,nažalost biti ćemo primorani podizati godišnju članarinu, koja za sada u našem društvu iznosi 1.300 kuna godišnje po lovcu. Naravno,biti ćemo uskraćeni i daljnje nabavke i unosa nove divljači fazana i zeca u lovišta. Sa onim sredstvima koja nam budu na raspolaganju morat ćemo krajnje racionalno gospodariti kako bi mogli osigurati plaće djelatnika (tajnika i osobe za izradu lovnogospodarske osnove) te podmirivati lovozakupninu, osiguranje lovaca, plaćanje vode, struje, telefona, komunalija i tako redom.

Za mjesec dana kreće nova lovna 2020/2021 sezona na matičnu divljač. Po mnogima to će biti jedna od najneizvjesnijih sezona u novijoj povijesti. A zbog korona krize i zaštite zdravlja lovaca HLS je odgodio više-manje sve ovogodišnje manifestacije.Kako ćete u vašoj Lovačkoj udruzi organizirati lovne aktivnosti, priupitali smo na kraju našeg sugovornika.

- Ako stanje sa COVIDOM-19 nam dozvoli kakve-takve aktivnosti, Izvršni odbor s predsjednikom Antom Mitrovićem, odlučio je kako ćemo na razini udruge lov organizirati u manjim grupama, naravno poštivajući sve epidemiološke mjere, kao što to upravo činimo sa lovom na prepelice. Uz sve rečeno moram vam napomenuti, da naši lovci još uvijek vode brigu i provode aktivnosti glede sprječavanja pojave virusa afričke svinjske kuge - kazuje nam na kraju dopredsjednik "Jarebice" Milan Patača te poručuje svim hrvatskim kolegama lovcima, kako svi zajedno trebaju prvenstveno biti zaštitari i uzgajivači, a onda tek na koncu lovci.

17. travanj 2024 10:08