StoryEditorOCM
RegionalSUFINANCIRAN SREDSTVIMA EU FONDOVA

U poslovnoj zoni Grabi u Poličniku otvoren Centar za razvoj i edukaciju

3. veljače 2020. - 19:35
Centar za razvoj i edukaciju_Poličnik_3.2 (6).JPG

U poslovnoj zoni Grabi u Poličniku danas je otvoren Centar za razvoj i edukaciju, čija je izgradnja sufinancirana europskim sredstvima.

Centar će u sklopu svog poslovanja pružati usluge poduzetnicima uz stručno vodstvo: razvoj novih proizvoda, kontrolu kvalitete ulaznih sirovina, poboljšanje postojeće tehnologije obrade pčelinjih proizvoda, specijalizirane edukacije i sudjelovanja u istraživanjima i razvoju novih proizvoda uz stručni nadzor, najam start-up ureda, konzultantske usluge poduzetnicima i marketinške usluge. Korisna površina centra iznosi 1388m² a sastoji se od: punionice meda, razvojne radionice - pogona za preradu voska, kemijsko - mikrobiološkog laboratorija, dvorane za senzoriku, praktikuma, izložbenog prostora i knjižnice, multimedijalne dvorane te osam start-up ureda.

Nositelj projekta vrijednog 25.857.851,20 kuna, od čega je 20.000.000 bespovratno, bila je Općina Poličnik. Na početku završne konferencije domaćin, zamjenik načelnika Petar Bogović zahvalio se partnerima, Zadarskoj županiji i Ustanovi Inovacija koja je cijelo vrijeme koordinirala pripremom i provedbom projekta. Zahvalio se i izvođaču radova, Centra tvrtki MP Beton, stručnom nadzoru, tvrtki Civil engineering consultancy, kao i projektantskom nadzoru kojeg je obavljao Donat. Naglasio je da će Općina Poličnik kao sljedeći korak projekta osnovati Ustanovu koja će upravljati Centrom kako bi se osigurao što bolji početak rada Centra, njegov razvoj te dostupnost usluga svim zainteresiranim poduzetnicima. Također je napomenuo da se svi zainteresirani za suradnju mogu već sad pismom namjere javiti u Općinu Poličnik na čijoj se web stranici može preuzeti obrazac za iskazivanje interesa.

Zamjenik župana Šime Vicković pozdravio je sve nazočne te je naglasio važnost suradnje gospodarstva, znanosti i obrazovanja s lokalnom i regionalnom samoupravom koja je rezultirala stvaranjem mjesta na kojem će poduzetnici dobiti stručnu pomoć. Kazao je kako će Zadarska županija različitim potporama i kreditnim linijama pružiti podršku onim tvrtkama koje budu surađivale s Centrom, a s ciljem olakšavanja proizvodnje i plasmana njihovih proizvoda. Pri tome će naravno surađivati s Hrvatskom gospodarskom komorom-Županijskom komorom Zadar te Obrtničkom komorom Zadarske županije, koji su bili suradnici na ovom projektu. Vickovića osobito veseli što su na projektu sudjelovale čak tri županijske ustanove - Inovacija kao projektni partner, a AGRRA i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar kao suradnici.

Zamjenica ravnateljice ustanove Inovacija, Vedrana Kevrić, zahvalila se svim suradnicima na projektu. Naglasila je važnost ovog infrastrukturnog poduzetničkog projekta koji će biti daljnji generator poduzetništva kao jedna cjelovita infrastruktura optimalna za rast i razvoj tvrtki, obrta i OPG-a. Kazala je kako je zadovoljen cilj projekta, odnosno uspostavljen je Centar za razvoj i edukaciju kao moderna poduzetničko-poslovna infrastruktura od lokalnog i šireg regionalnog značenja, koja će služiti kao baza za unaprjeđenje poslovanja prehrambene i kozmetičke industrije koje kao sirovinu koriste pčelinje proizvode: vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i prvenstveno med.

Prema riječima Janje Filipi, izvanredne profesorice na Sveučilištu u Zadru, ovakav centar je bio neophodan za Zadarsku županiju koja ima veliki broj pčelara te je od velike potrebe biti na usluzi sa stručnom podrškom svim zainteresiranima. Centar ima izniman značaj na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini kroz razvoj gospodarstva malih i srednjih poduzetnika i svih onih koji se naslanjaju na pčelinje proizvode i naravno pčelare. To je Centar gdje će se odvijati transfer znanja iz različitih područja prema gospodarstvu.

Daljnja provedba projekta izravno će pridonijeti osnivanju i razvoju malih i srednjih poduzeća, stvaranju novih proizvoda te podizanju kvalitete proizvoda i usluga navedenih industrija. Poduzeća u nastajanju dobit će potporu za razvoj vlastitih kapaciteta i aktivnosti kako bi se povećala njihova konkurentnost za rast i razvoj na tržištu, navodi se u priopćenju za medije.

Projekt je dobio i oznaku PNI kao Projekt od nacionalnog interesa od Hrvatskog klastera konkurentnosti.

01. lipanj 2023 04:15