StoryEditorOCM
RegionalSTRUČNO VODSTVO

U Preku održana likovna kolonija EcoArt-Kreativni maestral, Matica Zadrana okupila najmlađe umjetnike

Piše Zadarski.hr
23. srpnja 2022. - 18:01

U organizaciji i uz financijsku potporu Matice Zadrana, u subotu je upriličena likovna radionica za najmlađe pod nazivom EcoArt – Kreativni maestral.

Uz stručno vodstvo likovne umjetnice Irene Sikirić Rančić, 16-ero djece osnovnoškolskog uzrasta okušali su se u likovnom izražavanju svoje vizije zdravog i čistog prirodnog okoliša, pokazavši kako iz njihove dječje perspektive izgledaju ugroze eko-sustava i ljudski nemar prema okolišu koji postaje jedna od najopasnijih sigurnosnih prijetnji naše suvremene civilizacije.

Cilj je ove likovne radionice razvijanje ekološke svijesti kod najmlađih o potrebi očuvanja svoje prirodne okoline kao i usvajanja ekološke kulture u ophođenju sa svime što nas okružuje.

S obzirom da je Matica Zadrana registrirana kao udruga koja svoje programske ciljeve ostvaruje i u području zaštite okoliša i prirode, pa tako i poticanjem zaštite priobalja i očuvanja prirodne i kulturne tradicije otočja, za provedbu ove aktivnosti izabran je otok Ugljan, odnosno mjesto Preko u čijem su se Pučkom otvorenom učilištu „Dom na žalu“ oni najmlađi na ovu temu likovno izražavali u različitim tehnikama.

Osim likovne i kreativne uloge, ovaj je projekt usmjeren i na odgojno-edukativni učinak kod djece koju već u najmlađoj dobi treba poticati na pitanje „što ja kao pojedinac mogu učiniti da doprinesem zdravoj prirodi i čistome moru“. Zbog toga su u projekt uključena djeca osnovnoškolskog uzrasta i to ona nižih razreda.

Nakon svršetka „radnog“ dijela likovne kolonije, svi likovni radovi djece izloženi su u prečkom „Domu na žalu“ iznenadivši nas iznimnom kreativnošću koja je u potpunosti opravdala naslov cijelog projekta EcoArt-Kreativni maestral.

Bila je ovo jedna divna ekološka i umjetnička subota u Preku koju su nam darovali ovi mali veliki majstori slikarstva. A to su: Ana Šoša, Una Sorić, Mia Sorić, Mara Sorić, Noemi Stanin, Zoe Sorić Vuletić, Emanuel Košta, Marčelina Smud, Maja Brižić, Marcela Sorić Vuletić, Ellen Rončević, Minja Mazić, Ante Mazić, Sara Mazić, Noemi Mazić i Lana Šango.

02. svibanj 2024 07:13