StoryEditorOCM
RegionalŠTO SE OVO DOGAĐA?

U prometu zatečeni pod utjecajem alkohola, bez položenog vozačkog ispita te za vrijeme izrečene zabrane upravljanja

Piše M.K.
24. studenog 2023. - 10:08

Sinoć, 23. studenog u 23,05 sati u Zadru, prilikom nadzora prometa na ulici Hrvatskog sabora, zatečen je 47-godišnji vozač dok je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,53 promila.

Ranije, u 20 30 sati na Bulevaru, na ulici Ante Starčevića zaustavljen je automobil zadarski registarskih oznaka kojim je upravljao 33-godišnjak prije stjecanja prava na upravljanje i u vrijeme izrečenih zabrana za upravljanje motornim vozilom..

Obojica vozača su isključena iz prometa te privedena u službene prostorije policije.

Nadalje, jučer su uz optužne prijedloge zbog prometnih prekršaja na kazneno prekršajni odjel Općinskog suda prepraćeni:

- 37-godišnjak, koji je u srijedu 22. studenog u Murvici zatečen u 23,30 sati dok je upravljao automobilom zagrebačkih registarskih oznaka prije stjecanja prava na upravljanje, a prilikom policijskog postupanja odbio je test na prisutnost opojnih sredstava/droga u organizmu

- 32-godišnji vozač kojeg su policijski službenici zatekli u Briševu dok je upravljao automobilom šibenskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola 1,56 promila, a ponuđeni test na prisutnost droga u organizmu je odbio.

Na području Policijske uprave zadarske policija će i u narednim danima, a posebice u dane vikenda poduzimati pojačane aktivnosti u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Aktivnosti se provode ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi.

Savjeti sudionicima u prometu Ovom prilikom sve sudionike u prometu, a posebice vozače, upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa odnosno da:

· vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,

· brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti,

· poštuju ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

· ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

· ne koriste mobitel tijekom vožnje,

· koriste sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

· se pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu,

· bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,

· pješačkim prijelazima približavaju se sa smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

· prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,

· ako se kao pješak kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodaju uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koriste svjetliju odjeću i bude označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

· biciklisti, budu propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno apeliramo na mlade vozače.

02. svibanj 2024 02:29