StoryEditor
RegionalCRNE BROJKE

U rujnu je na području PU zadarske bilo 25 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama: 16 je zadobilo teške i 25 lake ozljede, a 5 ih je smrtno stradalo!

Piše Zadarski.hr
11. listopada 2021. - 16:21
IlustracijaRobert Fajt/Cropix

Tijekom vikenda na području Policijske uprave zadarske evidentirano je 12 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena

U navedenom razdoblju policija je pojačano nadzirala promet na cestama radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama te je prema prekršiteljima poduzela 108 represivnih mjera i to:

- 19 prekršaja zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 

- 15 prekršaja zbog nepropisne brzine,

- 15 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,

- 7 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela u vožnji.

Uz navedene, zabilježena su 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja zbog upravljanja za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom, 3 prekršaja zbog vožnje jednosmjernom ulicom, kao i 45 ostalih prometnih prekršaja. Iz prometa su isključena 23 vozača i 1 vozilo. 

U tom se vremenu dogodilo 12 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u mjesecu rujnu 2021. godine na području PU zadarske evidentirano je 5 prometnih nesreća s poginulim osobama, 25 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 139 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U 25 evidentiranih prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, 16 osoba zadobilo je teške i 25 osoba lake tjelesne ozljede. U 5 prometnih nesreća s poginulim osobama, 5 osobe je smrtno stradalo (3 osobe na području Paga i 2 osobe na području Zadra).

Iz navedenih statističkih podataka razvidno je da veliki broj vozača i putnika u vozilima ne koriste sigurnosni pojas što je u neposrednoj vezi s brojem teško ili smrtno stradalih sudionika prometnih nesreća i direktno utječe na stanje sigurnosti u cestovnom prometu.

Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, da ne voze nepropisnom brzinom kao i bez sigurnosnog pojasa, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje niti voze pod utjecajem alkohola, kao i da ne upravljaju tehnički neispravnim vozilima te ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

Policija će i dalje pojačano provoditi nadzor vozila i vozača s naglaskom na procesuiranje prekršaja iz kategorije tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ i to: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i distrakcija vozača (nepropisna uporaba mobitela i drugih uređaja).

U cilju postizanja veće razine sigurnosti cestovnog prometa policija će u pojačanim nadzorima maksimalno angažirati raspoloživi broj policijski službenika i tehnike na provođenju sveobuhvatnih preventivno-represivnih mjera i radnji prema vozačima i drugim sudionicima u prometu, što će se prvenstveno odnositi na kasno-popodnevne i noćne sate te u dane vikenda.

19. listopad 2021 20:13