StoryEditorOCM
RegionalVIRSKO LJETO

U subotu prvi put na otoku Viru pjeva Alka Vuica: "Devedesete su opet u modi, radujem se dolasku i druženju s ljudima koji vole moje pjesme!"

Piše Kažimir Škrbić
13. srpnja 2023. - 23:05

U subotu od 22 sata na pozornici Virskog ljeta prvi put će nastupiti poznata domaća kantautorica, pjevačica, pjesnikinja i TV voditeljica Alka Vuica. Bit će to prvo gostovanje Vuice na Virskom ljetu, ali i prvi dolazak na otok. Zvuči gotovo nevjerojatno, ali je tako.

– Zaista nikad nisam bila na otoku Viru, pa se baš radujem da ću konačno nastupiti na Virskom ljetu. Mnogi su čuli za Virsko ljeto, bit će fenomenalno. Nevjerojatno je kako unatoč godinama uvijek nešto može biti prvi put – kaže veteranka hrvatske estrade s više od 40 godina autorskog staža u glazbi. Počela je 1980-ih da bi ime stekla u pobjedničkom timu na izboru za pjesmu Eurovizije s pjesmom „Hajde da ludujemo“ koju je izvela Tajči. Uslijedile su devedesete, vrijeme u kojemu je Alka Vuica zasjala poput najveće zvijezde. S prvim albumom „Laži me“ probila se na vrh hrvatskih glazbenih ljestvica, osvojila brojne nagrade, a pisala je i za druge izvođače, prije svega Dina Dvornika, Josipu Lisac, Denis&Denis, Tonyja Cetinskog, Olivera Dragojevića, Jasmina Stavrosa i Sandija Cenova. Subotnja pozornica Virskog ljeta sjajna je prilika za uživanje uživo u nekim od najpopularnijih i najljepših pjesama iz devedesetih.

– Uglavnom sam pripremila svoje pjesme, ali ću otpjevati i neke pjesme koje sam pisala za druge izvođače. Ljudi to uvijek traže i vole, jer postoje pjesme koje su ostavile trag, a napisala sam ih za druge pjevače ili sam ih pjevala u duetu – dodaje Alka Vuica za pjesme poput „Rušila sam mostove od sna“, „Ja sam lažljiva“, „Ja sam zaljubljen“, „Lijepa bez duše“, „Ni na sjever ni na jug“, „Zrak, zemlja, zrak“ ili „Danas sam luda“. Iako je Vuica nedavno izazvala divljenje svojih fanova objavom fotografije u kupaćem kostimu i trenutka uživanja u bazenu, zapravo su to za hrvatsku kantautoricu i pjesnikinju rijetki trenuci odmora. Ljeto je radno, nabrijano, traži puno energije i strpljenja.

– Radim svake subote, nezgodno je zbog gužvi u Dalmaciji, no veselim se druženju s fanovima i ljudima koji će doći poslušati moje pjesme – kaže. Dodaje još nešto:

– Devedesete godine moj su posebno kreativan period, pa mi je jako drago da su ponovno popularne te da se opet sluša glazba iz devedesetih. Ja sam stasala kao pjevačica u devedesetim godinama, dakle u mojim tridesetima, kada su mi Dino Dvornik i Luky napravili aranžmane za „Laži me“ i „Otkad te nema“. Branimir Mihaljević radio je aranžman za „Ej šta mi radiš“, tako da su oni bili prvi koji su ubrali moj vokal i skužili u kojem smjeru trebam ići. To je ispalo jako dobro, tako da sam uvijek privržena periodu devedesetih – priča Vuica koja je autorsko ime stekla desetljeće ranije, odnosno u osamdesetima kada je pisala za Josipu Lisac, Tajči, Nenu Belana, Željka Bebeka i druge.

– Nisam tada bila svjesna da će to postati povijest hrvatske pop glazbe, ali danas je to tako. Jako sam ponosna – ističe pjevačica čiji će subotnji koncert na Virskom ljetu biti prvi ikad. Dakle, subota 15. srpnja na virskoj rivi od 22 sata, pjeva Alka Vuica, a ulaz je besplatan.

27. travanj 2024 17:02