StoryEditorOCM
RegionalTURISTIČKI & URBANISTIČKI DREAM TEAM O "TURIZMU I URBANIZMU"

U vilu "Lanterna" na Viru dolaze tri ministra, državni tajnici, arhitekti, znanstvenici, a sve završava Gastro & Wine eventom

Piše Kažimir Škrbić / Virski list
25. rujna 2019. - 15:22
Foto_06

Što znači održivi turizam i kako uspješno ukomponirati urbanističko planiranje i očekivane prihode iz turizma u održivom te atraktivnom okolišu? Prijeti li nam opasnost betonizacije? Koji su sve pozitivni klimatski primjeri pokazali da se urbanistička zabluda može riješiti i prekrojiti u održivu turističku razglednicu te gdje je Hrvatska dugoročno kao turistička zemlja? – na ova i brojna druga zanimljiva pitanja pokušat će odgovoriti sudionici konferencije „Turizam i urbanizam“, koja će se u petak 27. rujna (od 10 sati) održati na otoku Viru povodom Svjetskog dana turizma. Rezidencijalna Villa Lanterna bit će domaćin ove druge po redu konferencije o turizmu i urbanizmu, a organizator je Poslovni dnevnik kao vodeći domaći poslovni medij uz podršku Večernjeg lista.

Gosti i sudionici konferencije najjača su domaća imena iz područja turizma i urbanizma: ministar turizma Gari Cappelli, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državni tajnik Tonči Glavina iz ministarstva turizma, državni tajnik Josip Bilaver iz ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, državni tajnik Željko Uhlir iz ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragan Kovačević, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, akademik i arhitekt Nikola Bašić, dekan Fakulteta za prometne znanosti Tomislav Josip Mlinarić, direktor Urbanističkog instituta Hrvatske Ninoslav Dusper, profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu te arhitekt i urbanist Tihomir Jukić, predsjednik Udruženja komunalnog gospodarstva HGK Tomislav Ćurko, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola i drugi. Među panelistima konferencije bit će načelnik Općine Vir Kristijan Kapović (sudjeluje u raspravi na temu prostornog planiranja i održivog razvoja u turizmu, odnosno cjelogodišnjeg turizma), njegov zamjenik Antonio Vučetić (tema panela je razvoj krupne infrastrukture u funkciji turizma) te ugledni hrvatski znanstveni neurolog i liječnik s otoka Vira, pročelnik Zavoda za neurologiju Kliničke bolnice Dubrava dr. sc. Silvio Bašić, dr. med. (tema je potencijali plave i zelene Hrvatske kroz razne tipove turizma poput lječilišnog). Jedan od predavača bit će i Viranin Franco Peruza, turistički konzultant i nekretninski projekt menadžer iz Godiva consultinga te Siniša Topalović iz poznate konzultantske kuće Horwath Consulting.

- Konferencija se održava povodom Svjetskog dana turizma te činjenice kako je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj. Iskustvo, ali i pogreške, osvijestili su spoznaju kako su kvalitetno urbanističko planiranje i briga o zaštiti okoliša glavne predispozicije za uspješan turistički rezultat. Konferencija na Viru ima za cilj ukazati na kakve su probleme naišle hiper razvijene turističke zemlje, koje nisu vodile računa o pravovremenom i adekvatnom poslovnom planiranju te su na taj način ugrozile okoliš, ali i dugoročne prihode od turizma - ističe urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević razloge okupljanja na otoku. Zato će na virskoj konferenciji kroz tematske prezentacije i panel diskusije visoki dužnosnici resornih ministarstava te predstavnici akademske i zakonodavne zajednice, raspravljati o prednostima i nedostatcima hrvatskog turizma s posebnim naglaskom na pojam održivosti. Dodatni sudionici konferencije bit će dr. sc. Igor Kulenović s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru te Sanja Jerković, pročelnica Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba, ujedno i dugogodišnja predsjednica Udruge arhitekata Hrvatske.

 VIR USPJEŠNO RAZVIJA TURIZAM I UPRAVLJA DESTINACIJOM

Podnaslov konferencije „Turizam i urbanizam“ glasi „Održivi razvoj obale – primjer Vira“, pa je jasno kako će upravo otok domaćin svim gostima i sudionicima konferencije ponuditi neka svoja rješenja kao primjere uspješnog razvoja i upravljanja destinacijom. S druge strane, dramatične srpanjske rupe i slabija popunjenost apartmanskog smještaja tijekom lipnja i srpnja oživjeli su rasprave i potaknuli promišljanje o tome gdje je i kakva je turistička pozicija Hrvatske, odnosno što se čini kako bi se ispravili ili unaprijedili pogrešni potezi iz prošlosti. U tom kontekstu, također je značajno pitanje međusobnog odnosa turizma i urbanizma s pitanjem: je li Hrvatska spremna i jaka za implementaciju održivog turizma koji ide pod ruku sa zakonima, financijskim očekivanjima i brigom za okoliš?

- Kroz program konferencije i odabirom educiranih sudionika panela i predavanja, pokušat ćemo dati što više odgovora na ta pitanja, ali i ponuditi neka rješenja te pozitivne primjere iz vlastite zemlje. Ipak se pokazuje kako se i u Hrvatskoj planira, želi i može. Vidjet ćemo također kako na razvoj turizma utječe lokalna politika, a na koji državna, i gdje je u svemu tome uloga struke - kaže urednik Poslovnog dnevnika Nišević koji će u uvodnom dijelu programa intervjuirati ministre Cappellija, Butkovića i Štromara.

 

KAMPANJA »OTOK S DVA LICA«

Konferencija će neslužbeno početi u četvrtak u 18 sati cocktailom dobrodošlice na plažnom baru Mulo, a završit će u petak oko 15 sati radionicom storytellinga, odnosno promjene percepcije turističkih sredina putem PR-a rebrendinga i prezentacija. U fokusu će biti promotivna kampanja Otok s dva lica kojom se Vir uspješno brendirao i pozicionirao na domaćem, europskom i svjetskim tržištima.

 

GASTRO & WINE EVENT NA VIRU

Odmah nakon konferencije u rezidencijalnoj Villi Lanterni, cjelodnevni program u petak nastavlja se od 17 sati prvim Gastro & Wine eventom na otoku Viru. Trg svetog Jure ugostit će na štandovima Vir turizma domaće izlagače hrane i pića, uz kuhinju virskog chefa Darija Kapovića (restaurant Bruschetta, Zadar) i Viranke Anđelke Levak (restoran Kotarina, Vir) te ponudu Zadarskih tartufa OPG-a Ive Matak. Izlagat će Vinarija Bartolović, Kraljevski vinogradi, Vinarija Degarra, zadarska Maraska i nagrađivani sokovi Naš okus obitelji Grginović iz Sukošana, dok će u zabavnom dijelu programa nastupiti grupa Vista i klapa Puntamika.

08. lipanj 2023 23:09