StoryEditorOCM

U Vukšiću proslavljen blagdan sv. Marka

Piše M.Ledenko
26. travnja 2023. - 12:04

Blagdan sv. Marka proslavljen u utorak, 25.04. 2023.g u crkvi sv. Kate, gdje je svečanu misu s procesijom predvodio je župnik fra Božo Mandarić. Zbog nevremena procesija sa stajalištima i blagoslovom polja obavljena je u crkvi.

- Bog će dati onima koji vjeruju i blagosloviti ih na zagovor sv.Marka. Želimo da Bog na sve naše usjeve i plodove izlije svoj blagoslov. Molimo se da sv.Marko blagoslovi trude i polja cijele naše župe - kazao je na kraju fra Božo.

Euharistijsko slavlje uljepšao je mješoviti crkveni zbor sa svojim čuvenim starodrevnim pučkim pjevanjem "Vukšićke mise".

Na brdu Karanovac nalazio se stari grad Vukšić. U blizini starog grada opstojala je neka crkvica i kapela. Mještani misle da je bila posvećena u čast sv. Marka. Do takvog zaključka dolaze na temelju donedavnog održavanja procesije i blagoslova polja na blagdan sv Marka.

image

sv Marko u Vukušiću

M.ledneko/Slobodna Dalmacija
image

sv Marko u Vukušiću

M.ledneko/Slobodna Dalmacija

Procesija je polazila iz župne crkve sv. Mihovila i išla kroz polje sa stajalištima do starog grada na brdu Karanovac. Proslava blagdana sv. Marka održava se tradicionalno do danas, ali s procesijom, misom i blagoslovom polja u crkvi sv Kate.

Fra Božo je na kraju misnog slavlja česitao imendan svima onima koji nose ime Marko i poručio im da se mole svom nebeskom zaštitniku

01. svibanj 2024 06:28