StoryEditorOCM
RegionalU PETAK POČINJU 20.JUBILARNI MEĐUNARODNI DANI MASLINE

U Zadar stigla najbolja hrvatska ulja, a zadarski maslinari osvajaju zlata u svijetu

2. svibnja 2018. - 14:55
111 (3)

U petak u Gradskoj loži u Zadru počinju 20. jubilarni Međunarodni Dana masline 2018., koji se i ove godine održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Zadarske županije. Dvodnevni program manifestacije koja se u dva desetljeća promovirala u jednu od najvažnijih maslinarsko uljarskih manifestacija u Hrvatskoj, vrvi od zanimljivih događanja, a glavni je događaj predviđen za subotu navečer na teresi JK Uskok na Vitrenjaku kada će se dodjeliti nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja te proglašenje šampiona ovogodišnjih Dana.

Ove je godine na ocjenu i natjecanje pristiglo 200 uzoraka maslinovih ulja, 108 ih je u kategoriji otvorenih ulja, a 92 pakovine, znači ulja na tržištu što je i rekord ovogodišnjih Dana. Od svih pristiglih ulja amo osam nisu ekstradjevičanska, šest djevičanskih je u kategoriji otvorenih i 2 u kategoriji pakovina.
- Nijedno ulje nije bilo nejestivo, lampante, što znači da je sezona bila dobra, ali i da sve više naših maslinara koristi agrotehničke mjere u uzgoju maslina, proizvode zdrav plod, beru u optimalnim terminima, odmah prerađuju masline te ulje skladište i čuvaju na primjeren način, rekao je Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zadarskog zavoda za javno zdravstvo, koji je i glavni organizator zadarskih Dana masline.

Predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar posebno ističe povećanje uzoraka ulja u kategoriji pakovina.
"Lani ih je bilo 65, a ove godine 92, što je povećanje od gotovo 42 posto", kaže Pucar i dodaje da organizatorima Dana masline nije u prvom planu masovnost nego kvaliteta. To se već zna pa ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve vjerodostojnija, te okuplja hrvatsku maslinarsku elitu.

- Jedino mi uzimamo ulja izravno kod proizvođača. To je težak i vrlo obiman posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje – dodao je Pucar.

U petak, nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži, bit će uručena godišnja priznanja 20. Međunarodnih Dana Masline Zadar 2018. Priznanje "Dr. sc. Ante Medin" posthumno dobiva prof.dr.sc. Mirko Gugić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje "Stanko Ožanić" uzornom maslinaru bit će uručeno Miodragu Deši, a priznanje "Maslinarsko srce" bratićima Mladenu Koši i Mirku Mišuri. Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva dobit će Vedran Stapić, glavni urednik poljoprivrednog portala Agroklub. Priznanje "Maslinarska nada Zadarske županije" za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju pripalo je Šimi Marceliću, mag, ing. agr. asistentu na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Nakon svečanosti u Gradskoj loži na Narodnom trgu bit će priređen već tradicionalni Maslinarski marendi čija je izvedba je ove godine povjerena promotorima kulinarstva – tvrtki Podravka i to Mišelu Tokiću i Zoranu Deliću. On će sa svojim suradnicima pripremiti tradicionalno jelo -šalšu stunom, tjesteninom i maslinama za oko 600 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju "iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja.Dobrovoljnim prilozima posjetitelja za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Narodnom trgu namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar u prikupljanju sredstava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.

U poslijepodnevnim satima u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa zadarskog Sveučilišta održat će se Okrugli stol na aktualne teme iz maslinarstva i uljarstva. O stresu maslina i kako ga spriječiti govorit će prof.dr.sc. Mirjana Herak Ćustić - Agronomski fakultet Zagreb i Maria Katalinić, BASF Croatia. Druga tema je: Utjecaj prerade maslinovog ulja na njegovu kvalitetu, a sudjeluju dr.sc. Frane Strikić, Sveučilište u Splitu i dr.sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra poljoprivrede. Aplikaciju za dokumentiranje biljne proizvodnje eGAP, prezentirat će Vedran Stapić, glavni urednik Agrokluba.

Za subotu je predviđen je za stručni izlet na otok Ugljan za sve sudionike Dana masline: jedan dio sudionika ide organiziranim autobusom iz Preka za Muline u obilazak "Mulinskog tijeska" -replike antičkog mlina, a drugi dio sudionika koji se natječe u pripremi žgvaceta, tradicionalnog jela od mlade janjetine, ostaju u centru Preka.
Slijedi prezentacija rezidbe maslina u masliniku u Preku koju će demonstrirati mr.sc. Šime Marcelić. Oko 13 sati u središtu Preka očekuje se proglašenje pobjednika "Žgvacet 2018.", ručak i progodni program.
 

Ulja dr.Vlatkovića i žmanskog OPG-a Nives i Goran Morović u svjetskom vrhu

Ulja maslinara zadarskog kraja sve su kvalitetnije, a na Danima masline najviše će biti ulja ovdašnjih proizvođača.Međutim, maslinari  ovog kraja odlično prolaze i na najprestižnijim uljarskim manifestacijama u svijetu.
Istog vikenda kada se održavaju zadarski Dani masline u Milanu će bračni par Nives i Goran Morović preuzeti zlatnu medalju za svoje monosortno ulje od sorte coratino koju su dobili na najvažnijoj svjetskoj manifestaciji monosortnih ulja Monocultivarolveoil 2018. Ulje je poteklo iz maslinika Morovićevih u Žmanu na Dugom otoku.
A prošlog tjedna je poznati zadarsko-novigradski maslinar dr.Ivica Vlatković za čak dva svoja ulja, monosortno od coratine i blend od coratine i frantoia, dobio zlatne medalje na najvećoj svjetskoj uljarskoj manifestaciji u New Yorku World's Best Olive Oils for 2018. Na istom je natjecanju sa zlatnim i srebrnim medaljama nagrađeni su neki istarski te uljari iz južnih hrvatskih županije, a dr.Vlatković je jedni iz Zadarske županije dobio zlata za svoja ulja.
19. travanj 2024 22:09