StoryEditorOCM
RegionalTRI GODINE IZGRADNJE

U Zagrebu održana prezentacija povezivanja otoka Pašmana s kopnom: od tunela do visećeg mosta, prošla treća opcija!

Piše Zadarski.hr
27. listopada 2021. - 08:47

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na prezentaciji su istaknuti glavni ciljevi projekta kao i odabrana opcija izgradnje mosta

U ponedjeljak je u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održana prezentacija Studije predizvodljivosti povezivanja otoka Pašmana s kopnom na kojoj je sudjelovao državni tajnik Ministarstva Josip Bilaver, načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić te predstavnici Hrvatskih cesta.

Prezentacijom su istaknuti glavni ciljevi projekta kao što su stvaranje trajne i stabilne prometne povezanosti koja nije pod utjecajem vremenskih prilika, odnosno neprilika te poboljšanje dostupnosti otoka za njegove stanovnike.

image
U Ministarstvu su se dogovarali
Mmpi

Studija je razmotrila tri opcije: izgradnju mosta (varijanta 1 – gredni most i varijanta 2 – ovješeni most), izgradnju uronjenog tunela te uvođenje dodatnih brzih i učestalih brodskih i trajektnih linija, a na temelju razmatranja svih kriterija odabrana je opcija izgradnje grednog mosta duljine 2203,5 m.

Most s procijenjenim iznosom investicije od 452 milijuna kuna ima predviđena dva dijela: Most kopno – otok Ričul te Most otok Ričul – Pašman, a planirano trajanje gradnje bilo bi tri godine.

Financijskom analizom studije utvrđena je potreba za sufinanciranjem projekta dok njezina ekonomska analiza ukazuje na pozitivan utjecaj projekta na otok Pašman. Studija predviđa i poduzimanje daljnjih koraka koji uključuju pripremu dodatne tehničke dokumentacije, potrebna terenska istraživanja, sveobuhvatnu procjenu učinaka projekta te detaljniju razradu investicijskih i operativnih troškova.

24. rujan 2023 22:57