StoryEditorOCM
RegionalVINO, RIBA, SLASTICE, KLAPA...

U Zatonu održana ljetna turistička fešta "Ribarska noć"

Piše Branko Božić
7. srpnja 2018. - 20:58
media-share-0-02-05-38e86fefbdcc8d6af3f0cae2d20cc4030e24b826d6492d3e213e221a1e38218f-Picture

U predivnom ljetnom ambijentu, u atmosferi prepunoj zabave i veselja, u kojoj su se isprepletali mirisi mora, ribe s gradela i ostalih domaćih specijaliteta, ove subote u večernjim i noćnim satima održana je ljetna fešta pod nazivom ¨Ribarska noć¨.

U odličnoj organizaciji domaće mjesne udruge ¨Kaštel¨ i njezinih čelnika predsjednika Bruna Špara, dopredsjednika Borjana Andrije Peša i tajnice Grozdane Peša, uz suorganizaciju i izdašnu financijsku potporu od strane Zatonske Turističke zajednice, čitav obalni pojas šetališta kneza Branimira to jest od uvale Jaz do Starog porta, a posebno epicentar svih događanja mjesna Vrulja, doimali su se poput mravinjaka. Preko dvije tisuće posjetitelja, od onih najmlađih, brojne zatonske djece i mladeži, do onih najstarijih među kojima su se i ove godine našli iseljenici što su u svoj Zaton stigli iz daleke Australije, Amerike i Kanade, među kojima su bili i brojni tradicionalni zatonski gosti i turisti iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke i tako redom, uživalo je cijelu noć uz zvuke dalmatinske pjesme.

A kad bi se glasnice osušile, grla su se zalijevala domaćim zatonskim bijelim i crnim vinom uz degustiranje više od 50-tak kilograma srdela sa gradela i za prste polizati ribljeg brudeta, što su sve domaćini gostima ovog puta pripremili i dijelili gratis. Srdele je pripremao trojac Bruno Špar, Branko Peša i Zora Peroš dok su brudet kuhale Grozdana Peša, Milka Petrk Raspović i Nada Kulaš. Našlo se tu i lijepih slastica kolača, fritula, kroštula i ostalog što su sve pripremile vrijedne Zatonke, a što se je također sudionicima pred rukom našlo gratis.

Na ime svega što su domaćini gostima ponudili prikupljala su se novčani dobrovoljni prilozi, koji će se usmjeriti za obnovu stare župne kuće na Kuntradi. Čitav program od početka do kraja znalački je vodio Igor Jelenić Toto, a kako bi fešta prošla u još boljem ambijentu, za glazbeni štimung pobrinula se poznata zadarska pjevačica Marina Tomašević  te gosti članovi muške ninske gradske klape ¨Aenona¨.

Na kraju za sve učinjeno i viđeno, moraju se uputiti sve pohvale organizatorima i Zatonskoj Turističkoj zajednici. Ova prva veća fešta bila je pokazateljem da će se ovog ljeta brojni Zatonjani i njihovi domaći i furešti gosti, itekako moći dobro i lijepo zabaviti kroz lepezu brojnih događanja unutar ovogodišnjeg bogatog i raznovrsnog ¨Zatonskog ljeta 2018¨.

19. travanj 2024 05:36