StoryEditorOCM
RegionalZADARSKA ŽUPANIJA ODABRALA PET SREDNJIH ŠKOLA:

Učenicima deficitarnih zanimanja u ovim školama Županija plaća udžbenike i prijevoz!

Piše L.B.
5. rujna 2018. - 23:16
bbimagehandler

- Financiranje udžbenika svim učenicima koji su upisali deficitarna zanimanja je potez kojeg treba pozdraviti, to je dobar put i time Zadarska županija prepoznaje da su našem gospodarstvu određeni kadrovi nužni. Došlo je do tolikog deficita nekih zanimanja, poput vozača, da predstavnici nekih tvrtki „šetaju“ po školama i nude stipendije učenicima koji bi se školovali za vozače. Nude im i posao odmah nakon završetka školovanja – kaže Tihomir Tomčić, ravnatelj zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića.

Škola Vice Vlatkovića jedna je od pet srednjih škola u Zadarskoj županiji kojima se iz županijskog proračuna financiraju putni troškovi te udžbenici učenicima upisanima u deficitarna zanimanja. Ta su zanimanja odabrana prema preporuci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Uz Strukovnu školu Vice Vlatkovića, sredstva za besplatne udžbenike i prijevoz namijenjena su i Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru, Srednjoj školi Bartula Kašića na Pagu, Srednjoj školi Biograd te Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića u Zadru. Uz Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školi u Zadru, srednjim školama na Pagu i u Biogradu deficitarna zanimanja koja će financijski podupirati Županija također se odnose na ugostiteljska usmjerenja.

Za razliku od njih, u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića Županija financira vozače motornih vozila te elektromontere.

- Ove godine smo uspjeli, vjerojatno zbog poticaja, upisati jedan cijeli razred vozača, u tom razredu je 21 učenik, dok smo lani imali samo pola razreda. S elektromonterima je još gore, a tržište za njima vapi: dvije godine ih nismo ni upisivali, a ove godine upisalo ih se 11. Poznato mi je da HEP intenzivno traži taj kadar – kaže ravnatelj Tihomir Tomčić.

U „Vice Vlatkovića“ ove godine nije upisan niti jedan učenik koji bi se školovao za zidara. Kako ističe ravnatelj, odjeljenje za zidare, nužne na tržištu, nije bilo ni predviđeno jer nitko ne želi upisati to zanimanje. Prošle godine bilo je samo šest učenika koji su se školovali za zidara.

Prema navodima Ivana Šimunića, pročelnika županijskog Odjela za obrazovanje, kulturu i šport, Zadarska županija je za plaćanje udžbenika i prijevoza iz proračuna izdvojila  776 tisuća kuna.

Dodatno, iako nisu na listi preporuka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na traženje zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Županija na isti način financira i slastičare. Tako će u ovoj školi besplatne udžbenike imati oko dvije stotine učenika od prvog do trećeg razreda koji su upisali zanimanja konobar, kuhar i slastičar, te pomoćni konobar, kuhar i slastičar.

Županija je osigurala novac, a nabavu udžbenika provode same škole. Kako konačni broj upisanih učenika nije bio definiran do kraja kolovoza, nabavka udžbenika je u tijeku i oni u navedenih pet srednjih škola tek trebaju biti dostavljeni.

02. svibanj 2024 03:50