StoryEditorOCM
RegionalPROPALA SVEČANOST

Udruga branitelja iz Gospića oštro o Milanoviću: Arogancija i ego predsjednika upropastili su obljetnicu! Kumili smo i molili da se to ipak održi...

Piše Jutarnji list
27. listopada 2022. - 21:24

Danas u 15 sati na vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" trebala je početi svečanost dodjele činova poručnika/poručnice za devetoro kadete 15. i 16. naraštaja Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje Kadetske bojne "Predrag Matanović". Svečanosti je trebao prisustvovati i predsjednik Republike Zoran Milanović, ali je jučer sve otkazano - doznaje Jutarnji list.

Iz Ureda predsjednika tvrde da je za sve kriv ministar obrane Mario Banožić zbog čijeg je, kako tvrde, nerada i neodgovornosti svečanost otkazana. Prema priopćenju Ureda Glavni stožer je otkazao dodjelu činova "budući da je ministar obrane Mario Banožić, bez objašnjenja i bez razloga, čekao čak 15 dana da prijedlog za dodjelu činova uputi Predsjedniku Republike na potpis". Prema verziji Ureda predsjednika Hrvatsko vojno učilište uputilo je ministru obrane prijedlog za dodjelu časničkih činova još 11. listopada, a ministar obrane je tek jučer popodne, u srijedu 26. listopada, taj prijedlog poslao Predsjedniku Republike na potpis. Predsjednik je prijedlog za dodjelu činova potpisao odmah jutros - dakle, u roku kraćem od 24 sata od trenutka kada je prijedlog stigao u Ured Predsjednika – te je o tome odmah obaviješten i Glavni stožer OSRH. U Uredu zaključuju kako će ministar morati sam objasniti zašto mu je "trebalo 15 dana da potpiše prijedlog za dodjelu činova, pogotovo što mu to nije prvi put, ali takav ministrov nerad i bezobrazluk samo potvrđuje iznova kako nije dostojan obnašati dužnost ministra obrane jer šteti OSRH. Ministar obrane je i u ovom slučaju omalovažio i uvrijedio pripadnike OSRH, ali i njihove obitelji koje su bile pozvane na svečanost dodjele činova".

Odgovor ministarstva

Ubrzo je na ovaj napad s Pantovčaka uslijedio i odgovor Ministarstva obrane u kojem se tvrdi kako su oni odradili sve "što je bilo potrebno za dodjelu činova poručnika/poručnice za kadete 15. i 16. naraštaja Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje Kadetske bojne "Pukovnik Predrag Matanović".

Tvrde kako je sve skrivilo zapovjedništvo Vojnog učilišta i Glavni stožer. Tako se navodi da je Vojno učilište popis kadeta koji su diplomirali dostavilo Ministarstvu obrane 12. listopada, ali bez potrebne dokumentacije za prijam u službu i dodjelu prvog časničkog čina. "Nadležna uprava MORH-a zatražila je potrebnu dokumentaciju od Hrvatskoga vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", koja je Ministarstvu obrane dostavljena 20. Listopada. Bez te dokumentacije nije moguć prijam u djelatnu vojnu službu, koji je za kadete predviđen 1. studenoga", stoji u priopćenju. U Ministarstvu obrane naglašavaju kako nisu sudjelovali u kreiranju datuma svečanosti dodjele činova za kadete te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske nije izvijestio ministra obrane o planiranom datumu svečanosti. Osim toga, navodi se, Vojno učilište svečanost je planiralo prije nego što je dobilo potrebnu dokumentaciju vezanu uz činove i prijam u službu kadeta.

U priopćenju se navodi da je Ured predsjednika u posljednjih godinu dana kreirao većinu događaja kroz zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga da bi potom predsjednik Republike u posljednji trenutak otkazao dolazak na neke od tih događaja. Tako se otkazao dolazak na Dan Vojne policije, na dodjelu prvih časničkih činova kadetima i svečanost prisege ročnicima na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. "Koliko cijeni vojnike i brine o njima Predsjednik Republike tijekom godine pokazivao je i kroz korištenje Hrvatske vojske u dnevno političke svrhe. Time nastoji prikriti svu štetu koju svojim porukama i potezima nanosi interesima Republike Hrvatske, hrvatskih vojnika i hrvatskih branitelja.

Ministarstvo obrane poziva Predsjednika Republike na korištenje primjerenog diskursa u javnom prostoru, kao i postupanja u skladu s Ustavom i zakonom", ističe se u priopćenju.

Pozadina sukoba

Prema tvrdnjama pojedinih sugovornika razlog ovako žestoke reakcije Ureda predsjednika zapravo je namjera da se zasjeni sukob Ureda predsjednika s Udrugom branitelja 9. Gardijske brigade iz Gospića. Poznato je da predsjednik želi imati odlične odnose s braniteljskim udrugama i redovito odlazi na proslave obljetnica postrojbi iz Domovinskog rata. A sutra se u Gospiću obilježava se 30. obljetnica ustrojavanja jedne od elitnih postrojbi Hrvatske vojske - 9. Gardijske brigade Vukovi kojoj je trebao prisustvovati i predsjednik Republike. No, Udruga je osim njega pozvala i ministra obrane Maria Banožića i ministra branitelja Tomu Medveda. Banožić je tom prilikom trebao sudjelovati u dodjeli beretki i činova novim pripadnicima u vojarni u Gospiću.

Danas kasno poslijepodne Upravni odbor Udruge branitelja 9. Gardijske brigade Vukovi na svojoj Facebook stranici objavio je oštro priopćenje u kojem navodi kako se taj dio proslave neće održati u sklopu proslave obljetnice i zato krivi upravo Ured predsjednika. "Tijekom organizacije obilježavanja došli smo u problem s Uredom Predsjednika RH koji je samovoljno preuzeo glavnu riječ te su nam nametana neka ograničenja za naše druge goste koja nam nisu prihvatljiva. A sve zbog nemogućnosti komunikacije s Uredom predsjednika te ogromne količine arogancije i ega koja dolazi od strane Predsjednika koja se pokazala nepremostivom i u ovakvom tužnom, ali i ponosnom događaju proslave naše obljetnice. Svečana akademija i dodjela odlikovanja nažalost se neće održati zbog nepremostivih zapreka u suradnji s Uredom Predsjednika RH koji je isključivi krivac za neodržavanje ove obljetnice po planiranom programu. Taktičko-tehnički zbor i prelet Krila Oluje neće se održati", stoji između ostalog u priopćenju Udruge.

‘Hir predsjednika‘

Njen predsjednik Antonijo Šebalj kazao nam je kako iza svega ovog stoji isključivo hir predsjednika Republike. "Mi smo na proslavu obljetnice pozvali i predsjednika Republike i ministra obrane i ministra branitelja, no Ured predsjednika se postavio kao da su oni glavni organizatori proslave i postavili su uvjet da u svečanosti dodjele beretki i činova ne može sudjelovati ministar obrane. Ministar Banožić je, prema zamisli protokola Ureda predsjednika, mogao ući u vojarnu ali nije smio sudjelovati u samoj svečanosti. Tvrdili su kako može sudjelovati ministrov izaslanik, ali ministar ne može. Onda nam je i ministar Medved poručio kako ni on neće doći ako neće sudjelovati ministar obrane. Kumili smo i molili da se to ipak održi. Čak smo predložili i da svečanost bude bez dodjele beretki, ali nisu pristali. Ja nemam nikakve veze s ministrom obrane, niti ga poznajem, ali potpuno je jasno kako je ovdje riječ o osobnom animozitetu Predsjednika zbog čega se upropaštava cijeli događaj obljetnice", kazao nam Šebalj.

Prema njegovim riječima slična se situacija dogodila i prošle godine kada se Ured predsjednika usprotivio sudjelovanju ministra branitelja Tome Medveda na svečanoj obljetnici, ali je to ipak u zadnji čas izglađeno. Udruga je danas Uredu predsjednika postavila rok da se izjasne danas do podne o rasporedu. Kada su dobili odgovor da ministar obrane ne može sudjelovati na svečanosti u vojarni, vodstvo Udruge odlučilo je da dodjela činova i beretki, ukoliko se uopće dogodi, neće imati veze s proslavom.

Također je otkazan TT zbor i program akrobatske grupe Krila Oluje. "To je stvarno neodgovorno prema obiteljima poginulih branitelja. Mogu shvatiti da postoje problemi među njima, da se ne vole, ali i s najgorim neprijateljem možeš biti pola sata na istom mjestu. Predsjednik to mogao učiniti barem zbog obitelji naših poginulih branitelja", zaključuje Šebalj. On nema informaciju da li će predsjednik sutra doći u Gospić u vojarnu, ali to ga i ne zanima. Kaže kako će proslava obljetnice osnutka Brigade biti održana u skraćenom programu - piše Jutarnji list.

19. travanj 2024 03:15