StoryEditorOCM
RegionalŠTO SE DOGAĐA S DEPONIJEM OPĆINE POLAČA?

Udruga građana: Ovo je katastrofa! Načelnik Prtenjača: Sve je u redu, tko može spriječiti buru?!

22. siječnja 2019. - 23:14
POL3.JPG

Iz Polače smo, iz Udruge građana "Muvača", dobili dopis praćen fotografijama o stanju u kojemu se nalazi općinski deponij u Jagodnji Gornjoj.

- Ovo je kaktastrofa! Već nekoliko mjeseci, na deponij se svakodnevno istovaraju kamioni otpada, a da nitko ne dovozi zemlju kojom bi se prekrio taj otpad, pa "komunalce" tjeraju da rukama skidaju plastiku s drača koju raznosi vjetar. I taj robovski rad nema efekta jer istu tu plastiku bura raznese ponovno jer ju nemaju čime zatrpati. Svi odvodni kanali su zatrpani i zaštopani, a na deponiju se može naći medicinski otpad! Na deponiju nema ni vode ni struje pa tako djelatnik koji je gore drhti u limenom kontejneru na tom "modernom deponiju", kažu iz "Muvače", strahujući i dalje da će otpad iz Biograda i primorskih općina završiti na njihovu deponiju.

Ali, načelnik općine Tomislav Prtenjača najavljuje rasplet priče oko deponija za sljedeći tjedan:
- Jednostavno ne znam što bih rekao!? Čovjek je stalno na deponiju i otpad se pokriva! To je po svim standardima najbolji deponij u Zadarskoj županiji, a otpad se nakon što prođe sabirne jame, pokriva zemljom. A to što je proteklih dana bura nanijela i raznijela plastične vrećice uokolo, pa tko to može spriječiti?! Možda kiša ometa radove, stvara se glib, ali niti ima niti će biti bilo kakve ekološke katastrofe kako se to pokušava prikazati - kaže općinski načelnik Tomislav Prtenjača, tvrdeći da nema ništa protiv da polački deponij posjete i nadležni inspektori.

- Uostalom, nisam ja taj koji je izgradio deponij, nego sam ga zatekao, a kako sam zatekao i loše financijsko stanje u općinskoj blagajni, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i svim nadležnim institucijama pokušavamo preko deponija makar djelomično vratiti dugove i konsolidirati proračun. O svemu će više biti poznato nakon sjednice Općinskog vijeća sljedećeg tjedna - najavljuje načelnik Prtenjača.

Kakve se odluke očekuju?
- Na Općinskom vijeću će se naći i odluka o gašenju komunalnog društva te osnivanju vlastitog komunalnog odjela unutar općinske administracije. Bit će riječi i o preuzimanju skupljanja otpada na području Polače od strane biogradske "Bošane" - kaže Prtenjača, ne želeći prije sjednice Općinskog vijeća otkrivati detalje.

03. svibanj 2024 17:51