StoryEditorOCM
RegionalKRAĐA VODE U MURVICI

„Udruženi pothvat”: razbili plombu na regionalnom vodovodu, prezidali Jarugu i natapali polja, a količina ukradene vode nikad neće biti utvrđena?!

Piše P.O.
3. kolovoza 2022. - 21:21

Sedam dana nakon „otkrića” velike krađe vode na predjelu između Donje i Gornje Murvice, još nisu poznati razmjeri i vrijeme trajanja pljačkaškog upada u regionalni vodovod koji vodu sa Zrmanje vodi prema Zadru. Kako je ovo prvi put u povijesti da se voda krala izravno s regionalnog, a ne mjesnog cjevovoda, povijesne bi mogle biti i količine ukradene vode.

Ali, da stvar bude još gora, u „Vodovodu” se hvataju za glavu i zato što će broj ukradenih kubika biti gotovo nemoguće izračunati, jer se ne zna koliko dugo je „udruženi pothvat” trajao, a količina vode ovisi o tlakovima u cijevima za vrijeme krađe! Malo u tom izračunu može pripomoći policijska istraga koju je protiv „nepoznatog počinitelja” podnošenjem kaznene prijave inicirao „Vodovod”.

Da je na tom mjestu, s tog istog muljnog ispusta voda nestajala duže vrijeme, nema nikakve dileme, jer su radnici „Vodovoda” u natopljenom dijelu Jaruge registrirali žabe i lopoče, kojih ne bi bilo da se radi o kratkom vremenskom razdoblju jer se ne bi stigli razmnožiti i proširiti. U „Vodovodu” tvrde da su taj muljni ispust „zavarili” prije šest-sedam godina, ali su ga sada zatekli razvaljenog.

Ono što u ovoj krađi vode indicira da se radi o većem broju „nepoznatih počinitelja” je činjenica da je, nakon razvaljivanja „Vodovodove” plombe, voda tekla Jarugom u dužini od tridesetak metara. U „Vodovodu” kažu da dalje nije ni mogla, jer je tu – izgrađena betonska brana, pa je taj dio presahlog potoka u stvari bio pretvoren u akumulacijsko jezero s kojeg su okolni poljoprivrednici potopnim pumpama obilno natapali svoja polja paprike, kukumara, pomidora i čatruna!

U svim svojim drugim dijelovima, Jaruga je suha kao barut, ali će tek policijska istraga utvrditi tko je i kada „prezidao” Jarugu i potom „akumulacijsko jezero” punio vodom s provaljenog muljnog ispusta. Nesvakidašnji slučaj krađe vode otkriven je nakon što je radnicima „Vodovoda” signalizirano da se oko Jaruge „nešto događa”, pa su se u „Vodovodu” dosjetili da bi bilo dobro utvrditi događa li se štogod sličnog i s ostalim brojnim muljnim ispustima.

Za početak stigle su im dojave s područja Radovina...

02. svibanj 2024 10:17