StoryEditorOCM
RegionalPSIHOLOŠKI RAT

Ugostitelji: Nitko ne želi da dočekamo proljeće s velikim brojkama, ali da bismo preživjeli treba nam makar prihod koji bi kapao kroz prozorčić

Piše Helena Lovrić/SD
27. siječnja 2021. - 12:51

Magična psihološka granica 1. veljače svakim danom je sve bliža, velikih najava o relaksaciji mjera za sada nema. Brojke zaraženih kreću se u dobrom smjeru, ali na terenu se vodi pravi psihološki rat. Koliko još dugo ugostitelji mogu izdržati u ovakvim uvjetima i jesu li postojeće mjere dovoljne?

Iz susjedne Italije, kao i Češke svijet obilaze snimke ugostitelja kojima je prekipjelo i koji su otvorili vrata svojih lokala. Među splitskim ugostiteljima kojima je spas sezone glavni fokus, takvo što je malo vjerojatan scenarij.

- Kao nacionalna udruga ne podržavamo takav čin, ali ne možemo suditi jer ničiju situaciju ne znamo - jasan je bio Stipe Jeličić potpredsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK.

- Ne možemo nikoga osuđivati jer je situacija psihozna, ali ne mogu to poticati ni podržati. Od ovog stanja se ne može pobjeći, stoga sada s našim članovima više radimo na psihološkom aspektu. Mi nismo ostali samo bez goriva, ostali smo i bez ulja i bez goriva, a preostaje nam samo naoružati se strpljenjem i ništa drugo!

Jelena Tabak, nova predsjednica udruženja na nacionalnoj razini naglašava kako su se ugostitelji "podignuli na zadnje noge" kako se u mogućoj relaksaciji mjera ne bi opet radila razlika među ugostiteljima. Vjeruje da prvo treba ići razgovorom i mirnim putem.

- Dajemo sve od sebe da uspijemo postići neki dogovor. Veljača je dosadna i hladna, virus je mutirao, nikome nije u interesu dočekati proljeće s velikim brojkama.

Komentirajući vijesti iz Italije i Češke, Tabak objašnjava kako je s kolegama iz tih zemalja u kontaktu i kako se u tim slučajevima radi o malom, jako eksponiranom broju objekata.

- Prosvjed ne možete nikome zabraniti, mi kao udruga ga ne potičemo, ali točno znamo kako je ljudima u ovoj koži - ističe Tabak dodajući kako drži da bi se svim ugostiteljskim objektima trebala omogućiti minimalna gospodarska aktivnost.

- Više kafića s prozorčićima znači i da će se koncentracija ljudi disperzirati, zar to nije u okviru epidemioloških mjera - zapitala je Tabak.

Osim neizvjesnosti koju nosi 1. veljače, pojedinim poduzetnicima kasnila je i isplata mjera za listopad i studeni.

- Došlo je do kašnjenja, ali isto tako dogodio se problem u sustavu gdje su, što moram posebno naglasiti i pohvaliti službenike HZZ-a, gospođe bile jako ljubazne i simpatične, rješavale su probleme u jedan dan, jednim pozivom - istaknuo je Jeličić.

Poznati splitski ugostitelj Marko Balić navodi kako on ima dvije različite situacije u dva objekta koja drži - Dvor i Gusar. Mjere im ne kasne, ali problem im predstavlja neizvjesnost, stranci im mahom prebacuju vjenčanja na 2022., a domaći gosti svakodnevno zovu, planiraju vjenčanja.

image
Marko Balić
Ante Čizmić/Cropix

Nemamo pogled u budućnost, ne znamo što će biti s cijepljenjem, a to jako loše utječe na booking. Nedostatak strategije i vizije za ljeto znači da ne mogu ništa planirati - ni s radnicima, ni s poslom - ističe.

Podsjećamo, ugostitelji su u pregovorima s Vladom RH istaknuli četiri zahtjeva. To su u prvom redu nastavak mjera potpore za očuvanje radnih mjesta i pokrivanja fiksnih troškova dok god ima bilo kakvih ograničenja u obavljanju njihove djelatnosti, izjednačavanje caffe barova i objekata jednostavnih usluga s restoranima tako da svi imaju istu mogućnost rada u varijanti dostave ili "to go" varijanti ili da u isto vrijeme budu otvoreni, zatim obeštećenje u iznosu od 3 posto od prometa iz 2019. godine u vidu pomoći za saniranje gubitaka te ponovno pokretanje restorana te konačno, ubrzanje isplate potpora za očuvanje radnih mjesta i da se iz uvjeta za pokrivanje naknade fiksnih troškova makne uvjet da je račun prethodno plaćen jer to ugostitelji, nakon svih ovih mjeseci što su zatvoreni, više nisu u mogućnosti plaćati.

- Donesene su neke krive, nespretne odluke - ističe Stipe Jeličić, ali dodaje kako razumije i drugu stranu medalje - strah Stožera od masovnih okupljanja.

image
Stipe Jeličić
Nikola Vilić/Cropix

- Silom se nikad ništa nije postiglo. Teško je to ljudima objasniti. Ja sam čovjek mira, zastupam ugostitelje s Brda jednako kao i one sa Sućidra i Rive - zaključuje Jeličić upitan o stalnim pritiscima i nezadovoljstvu ugostitelja koje predstavlja.

- Jasno nam je da postoje industrije kojima je gore i kojima je u potpunosti onemogućen rad, ali u okviru djelatnosti kojima je donekle dozvoljen rad, potrebno je smanjiti razlike među donesenim odlukama - rezolutna je Jelena Tabak koja se (s pravom) pita zašto primjerice lokal koji je i prije koronavirusa prodavao kavu s prozorčića kraj banke na splitskoj Rivi to sada ne može činiti, dok trafika može?

- Da bi mogli preživjeti morate imati kombinaciju mjera za radnike, naknada za fiksne troškove, mogućnost kreditiranja, i nekakav prihod koji bi kapao, makar "kroz prozorčić" - zaključuje Tabak.

19. travanj 2024 11:12